Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 15l gazu w mondeo
PostLink | Napisane: 2012-02-21, 19:28 
zalozyciel

Auto: BMW 740i 6B Manual
Elektronika: LR Omegas
Wtryskiwacze: Med
Reduktor: 2x IG1 MAGG
Dysze: biale
Pojemność: 4400
Moc: 358
Kod Nadwozia: E38
Kod Silnika: M62B44
calr23 - niestety nie - nie zawsze

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 19:31 
Pomaga

Auto: brak
Elektronika: brak
Wtryskiwacze: brak
Reduktor: brak
Dysze: jw
Moc: jw
Kod Nadwozia: jw
Kod Silnika: jw
Rok Produkcji: jw
carl23 napisał(a):
Termostat wydaje się być ok, temp trzyma dobrze,

prawidlowo pokazuje na liczniku ale to nie zawsze jest tak ze silnik pracuje w odpowiedniej tem dlatego nalezy przejechac sie z jakims testerem diagnostycznym zeby sprawdzic wszystkie parametry pracy silnika na pb i lbg jak cos zacznie odbiegac na lpg trzeba szukac przyczyny czemu na lpg jest inaczej niz na pb

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 19:52 
zalozyciel

potwierdzam - licznik kłamie - w bmw również

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 12:02 

Auto: S70
Elektronika: LPGTech 316
Wtryskiwacze: Hana H2000
Reduktor: KME Gold
Dysze: Zielone
Pojemność: 2435
Moc: 170 KM
Kod Nadwozia: LS
Kod Silnika: B5254S
Rok Produkcji: 1997
Tak czytam i czytam ;)

carl23 napisał(a):
Także uśredniając poprzednie koszty (30,7/100km) a obecne 42zł/100km (plus paliwo na rozruch, które też przecież schodzi-chyba mam prawo być deko rozczarowany???Bo w stosunku rocznym mam odpoczynek za granicą w "plecy" (mówię o kosztach różnicy, czyli jakieś 1800pln rocznie).

Ale do kogo ten żal i rozczarowanie kolego ? Poza tym te 1800 zł / rocznie to i tak nie są jakieś gigantyczne wydatki jak na samochód, biorąc pod uwagę, że zawsze coś kosztownego, może się spier.... zepsuć.

Faktycznie - Twoje dane wskazują, że pali trochę za dużo. Ale po pierwsze - nie sprawdziłeś spalania na Pb. Zalewanie 20 litrów, i jeżdżenie aż się rezerwa zaświeci jest tak precyzyjne jak nakładanie nitki na igłę za pomocą rękawicy kuchennej. Do pełna, zrobić 500 km i znowu do pełna.

Dwa - automat dobrze działa, umiesz jeździć automatem ? Tak jak koledzy pisali, pilnowanie, żeby zapinał lock-up, itp ?

Trzy - zainwestuj w naprawę i regulację LPG i sprawdź czy jest wszystko OK.

Ale wracając do podstaw - konieczne jest określenie spalania na Pb.

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 18:28 

Auto: Ford Mondeo
Elektronika: Oscar N
Wtryskiwacze: Valtek
Reduktor: EG 150kW
Pojemność: 2000
Moc: 145
Kod Nadwozia: Ford hatch
Rok Produkcji: 2002
Puch napisał(a):
Ale do kogo ten żal i rozczarowanie kolego ? Poza tym te 1800 zł / rocznie to i tak nie są jakieś gigantyczne wydatki jak na samochód, biorąc pod uwagę, że zawsze coś kosztownego, może się spier.... zepsuć.

Ale jaki żal?Weź już daj spokój...Może dla Ciebie różnica w samym paliwie 1800 nie jest duża, dla mnie jest i to znaczna bo to jest tylko spalone paliwo, które jest tylko składową kasy wydanej na eksploatację, a to że zawsze coś kosztownego się może popsuć to do czego przypiąłeś teraz?Ciężko chłopaki do Was dotrzeć (co do niektórych)...poniżej sam przyznajesz że auto pali "trochę za dużo" i właśnie o to samo kruszę tu kopie od samego początku, a Ty wyskakujesz z żalem i rozczarowaniami...to wszyscy na tym forum co zgłaszają problem i prośbę o pomoc dostają odpowiedź, że się żalą???Chyba nie tędy droga i prosiłem już by takie docinki sobie darować bo nic nie wnoszą-KOMPLETNIE NIC.

Puch napisał(a):
Ale po pierwsze - nie sprawdziłeś spalania na Pb. Zalewanie 20 litrów, i jeżdżenie aż się rezerwa zaświeci jest tak precyzyjne jak nakładanie nitki na igłę za pomocą rękawicy kuchennej. Do pełna, zrobić 500 km i znowu do pełna.

Czy aby tak samo precyzyjne???Nie powiedziałbym, nie da się określić w takim wypadku idealnego spalania, ale chodzi przecież o pogląd na sprawę, czy pali 12-13 benzyny i 15 gazu--->wtedy wsio ok (ze względów zasilania) czy spala 8 beny a 15 gazu---->wtedy wiadomo, że trzeba rzucić okiem na gaz. Skoro na 20 zalanych litrach, przejechane zostało 200km, a po kilku dniach dopiero wrócił komornik (rezerwa), który zapala się zawsze przy tych samych wartościach wskazywanych przez komp pokładowy, to śmiało można założyć że na tym odcinku auto opędzlowało ok 15-18l benzyny, co wskazuje na spalanie 7,5-9l, a więc wiadomo, że "wina" jest po stronie instalacji gazowej, którą zacząłem przeglądać, była pod kompem, jednak wtedy w centrum stanął tylko reduktor, który zresztą zregenerowałem, wymieniłem oba filtry gazowe i skoro problem spalania jest dalej, więc czas na wtryskiwacze by do nich zajrzeć-jeśli i to nie pomoże będzie to oznaczało iż należy to spalanie zaakceptować i uznać za "normalne", na chwilę obecną nie uważam go za normalne, stąd pojawienie się na forum LPG-chyba właściwe forum?Jeśli gdzieś popełniłem błąd myślowy to mnie popraw. I nie uważam by trzeba było przejechać 500km aby się dowiedzieć ile paliwa mi zeszło ze zbiornika (chyba że chcę dokładnie wiedzieć ile mi spala benzyny, ale nie to jest tematem moich "badań").

Puch napisał(a):
Dwa - automat dobrze działa, umiesz jeździć automatem ? Tak jak koledzy pisali, pilnowanie, żeby zapinał lock-up, itp ?

Na kilku poprzednich stronach moich wypocin napisałem już na ten temat, automat działa dobrze, w zależności od mojego stylu jazdy biegi zmienia w zakresie 2200-3000 więc nie są to obroty "paliwożerne".

Puch napisał(a):
Trzy - zainwestuj w naprawę i regulację LPG i sprawdź czy jest wszystko OK.

Przecież po to tu jestem (załamka)-i jak już napisałem pcozyniłem ku temu kroki i skoro tu piszę to chyba oznaka że poczyniam kolejne-czy nawet to nie jest jasne???

Puch napisał(a):
Ale wracając do podstaw - konieczne jest określenie spalania na Pb.

Myślę, że już dookreśliłem to dość dobitnie-7,5 do 9, szczegółowiej chyba nie ma potrzeby?

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 19:53 
Pomaga

Auto: brak
Elektronika: brak
Wtryskiwacze: brak
Reduktor: brak
Dysze: jw
Moc: jw
Kod Nadwozia: jw
Kod Silnika: jw
Rok Produkcji: jw
moze napisz skad Ty wogole jestes podesle Ci sie jakiegos sprawdzonego gazownika w poblizu i bedzie po problemie podjedziesz zdiagnozuje co sie dzieje z autem i po sprawie a tak to mozna zmienic polowe samochodu i dalej bedzie tyle palil

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 19:58 

Ku..wa chłopaki, bez jaj-czy ja w jakimś innym języku piszę czy Wy czytać nie potraficie???????

@madmax7777-przeczytaj pierwszy post :) i kolejne też, będziesz wiedział że np reduktor musiałem zregenerować, bo nie trzymał ciśnienia.

Jestem też wstępnie umówiony na randez vous z gazownikiem "forumowym".

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 20:30 

Auto: Volvo
Elektronika: tech204
Wtryskiwacze: hana niebieska
Reduktor: niko 300SMC
Pojemność: 1.9T+MBC
Moc: 200KM/325nM
Kod Nadwozia: S40
Kod Silnika: B4194T
Rok Produkcji: 1999
carl23 Znaleźć przyczynę większego spalania to jak wróżenie z fusów. Pisali byś podjechał do któregoś mechesa i sprawdził jak sam nie potrafisz.
oracle napisał(a):

6L żaden dieslak po mieście nie spali. 1.9 skopci tak 7-8 po mieście przynajmniej.

V70 2.5TDI da radę, jeszcze jakby prowadziła moja kobita to tym bardziej.

oracle napisał(a):
Chcesz jakiś oszczędny silnik to kup turbobenzynę o stosunkowo małej pojemności, małym ciężarze budy i małym współczynniku oporu powietrza.

Nie wiem czy miałeś na myśli np. mój silnik 1.9T ale mnie to rozbawiło. Owszem pali mi to 15-16 litrów LPG w cyklu mieszanym no ale ja lubię zap..... Nie wiem czy miałbym nazwać ten silnik oszczędnym.

oracle napisał(a):

Ciężko wychylać pedał gazu w mieście. Zresztą, nie żałuje sobie, jak trzeba i jest gdzie to pocisnę. Spalanie na trasie z prędkością 140 Kmph to koło 12-13 litrów lpg. Komputer pokładowy pokazuje 10-11. Sprawdzane od pełnego zbiornika do całkowicie pustego.

Według danych producenta twoja gablota pali 16,6L PB a LPG zawsze o 10-15% więcej, więc jak to możliwe że pali Ci 12-13L gdzie ten szwedzki tank waży netto 1630kg. Coś kręcisz.

Tutaj jakiś biedny student kupił sobie S80 T6 i płacze że mu za dużo pali :mrgreen:
http://volvoforum.pl/topics184/s80-t6-2 ... t41630.htm

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 20:40 
Pomaga

Ostrzeżenia: 1

Auto: FSO Plus srebrne Caro
Elektronika: TAP01+bedzie 4GG obd/can
Wtryskiwacze: beda valteki 2Ohm
Reduktor: emmegas ML94/bedzie Silver
Dysze: mikser szczelinowy fi38
Pojemność: 1598ccm
Moc: 76KM
Kod Nadwozia: Caro MR97
Kod Silnika: CE
Rok Produkcji: 1998
carl23 napisał(a):
chodzi przecież o pogląd na sprawę, czy pali 12-13 benzyny i 15 gazu--->wtedy wsio ok (ze względów zasilania) czy spala 8 beny a 15 gazu---->wtedy wiadomo, że trzeba rzucić okiem na gaz. Skoro na 20 zalanych litrach, przejechane zostało 200km, a po kilku dniach dopiero wrócił komornik (rezerwa), który zapala się zawsze przy tych samych wartościach wskazywanych przez komp pokładowy, to śmiało można założyć że na tym odcinku auto opędzlowało ok 15-18l benzyny, co wskazuje na spalanie 7,5-9l

jak to po kilku dniach sie zaswiecil ? po kilku dniach stania ,czyli benzyna wyparowala ,czy po kilku dniach jezdzenia - ale wtedy jaki przebieg,
z tego co napisales,to wychodzi ,ze auto pali na trasie ponizej 10l benzyny,
gdyby nie te kilka dni to spokojnie mozna okreslic wartosc +/- 0.5l (sam tak robilem i wyszlo mi 8-9l na trasie z uszkodzona sonda lambda i termostatem niepozwalajacym nagrzac silnika na odcinku 400km,
innym autem wyszlo 5-5.5l na odcinku 600km ,czyli zalozmy ze z niepewnoscia 10% spokojnie mozna okreslic spalanie),

spalanie gazu okresliles za to w jezdzie mieszanej z przewaga miasta na 15l ,co nie pozwala okreslic roznicy w spalaniu,
widac ,ze cos jest nie tak ,ale moze to byc mala roznica ,- czyli wina ustawienia instalacji,
albo wieksza roznica,czyli w gre moze wchodzic nawet drobny wyciek,
najlepiej byloby porownywac jazde po trasie ,gdzie wyszlo ci te 8-9l jak twierdzisz (choc nie wiadomo ,czy nie 10l poprostu) do wyniku z czystej trasy na gazie jezeli takim bys dysponowal

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 20:47 
Pomaga

Ostrzeżenia: 1

Auto: FSO Plus srebrne Caro
Elektronika: TAP01+bedzie 4GG obd/can
Wtryskiwacze: beda valteki 2Ohm
Reduktor: emmegas ML94/bedzie Silver
Dysze: mikser szczelinowy fi38
Pojemność: 1598ccm
Moc: 76KM
Kod Nadwozia: Caro MR97
Kod Silnika: CE
Rok Produkcji: 1998
shalashaska napisał(a):
Tutaj jakiś biedny student kupił sobie S80 T6 i płacze że mu za dużo pali :mrgreen:
http://volvoforum.pl/topics184/s80-t6-2 ... t41630.htm

rzeczywiscie biedactwo ,nie stac go na bilet ZTM to sobie limuzyne kupil,
pewnie biedak ma 750pln stypendium socjalnego ,bo tata ma komis i 2 mln pln przychodu wykazuje 0 pln dochodu ,przez co synek pobiera max stype i rznie głupa jak to utrzymuje sie za 750pln miesiecznie w Stol(i)cu (a stoi ubrany w ciuchy za dwie takie stypy)

no ale to taki przerywnik tematu

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 21:10 

KGB napisał(a):
jak to po kilku dniach sie zaswiecil ? po kilku dniach stania ,czyli benzyna wyparowala ,czy po kilku dniach jezdzenia - ale wtedy jaki przebieg,z tego co napisales,to wychodzi ,ze auto pali na trasie ponizej 10l benzyny

Po kilku dniach jeżdżenia, czyli zanim się zaświecił to auto było 4-5 razy odpalane i te kilka km na benzynie zrobione zanim przełączył się na gaz więc 2-4 l "z tych 20". Tak czy siak benzyny spala nawet mocno zawyżając 10beny/15gazu w tych samych warunkach. Fachowe oko rzuci na te waldemary i będzie widać czy coś z tego wyjdzie czy nie.

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 21:51 

Auto: Volvo S80
Elektronika: Stag 300
Wtryskiwacze: Hana niebieskie
Reduktor: 2x AC R01
Pojemność: 2800
Moc: 272
Kod Silnika: B6284T
Cytuj:
Według danych producenta twoja gablota pali 16,6L PB a LPG zawsze o 10-15% więcej, więc jak to możliwe że pali Ci 12-13L gdzie ten szwedzki tank waży netto 1630kg. Coś kręcisz.

Z palcem.

Mam rodzinkę za Częstochową. Cała droga praktycznie S1. 170Km w jedną stronę, resetuje licznik przed wyruszeniem. Po dotarciu na miejsce komputer pokazuje 10L z groszami.
Prędkość od 100 do 140 bo takie dziury, że się więcej nie da. Na wyremontowanym odcinku gaz do dechy - 200Kmph. Ale tylko chwilę, bo zaraz trzeba było skręcać.

Po powrocie gdzieś w połowie drogi miga dioda i sygnał, że nie ma już gazu, na liczniku przejechane 320Km od ostatniego tankowania, średnie spalanie wg komputera ok 11,1L. Wracałem trochę szybciej
Do butli wchodzi ok 41,5L, zatankowałem równe 41,5L więc rachunek wychodzi prosty:
41,5L / 320Km = 0,1296875 L/Km * 100 =
12,9 L na 100 Kilometrów
Cały czas oczywiście mówię o gazie, benzyny nie litrażowałem bo nie ma potrzeby.

Na politechnikę dojeżdżałem ok 5Km po mieście (gliwice), nie jeździłem jak emeryt i wychodziło spalanie ok 15L. Maks jaki zanotowałem to było 17L ale wtedy zatankowałem jakieś gówno bo nawet mi check wywaliło. Od tamtej pory jak tankuje na orlenie (swoją drogą najtańsza stacja w okolicy 2.72Zł od dłuższego czasu) to problemu nie ma i spalanie wychodzi 12 - 13 na trasie i 15-16 w mieście LPG.

Muszę jeszcze sprawdzić co się stanie jak będę się snuł za tirami na autostradzie. Podobno można ostro obniżyć spalanie :D

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 22:24 

Auto: Volvo
Elektronika: tech204
Wtryskiwacze: hana niebieska
Reduktor: niko 300SMC
Pojemność: 1.9T+MBC
Moc: 200KM/325nM
Kod Nadwozia: S40
Kod Silnika: B4194T
oracle nadal nie daję Ci wiary, a to co pokazuje komputer to dość często należy patrzeć na to przez palce. Twoja fura waży ponad 1,6 tony, 5 garów, 2.9L pojemności. Sam napisałeś że lubisz przycisnąć od czasu. Należy zatankować po korek, zrobić min 300km i zatankować full, chociaż gazu różnie wchodzi bo zależy to od temp. zewnętrznej ale jednak jest to bardziej dokładne niż to co pokazuje komp. Mój ostatnio pokazał 17L a w rzeczywistości spalił 15. No ostatnio to był rekord bo wyszło aż 16.20L, no ale jak się ciśnie to tak pali. No chyba że się mylę

Moje spalanie http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/36829

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 23:19 

Auto: Volvo S80
Elektronika: Stag 300
Wtryskiwacze: Hana niebieskie
Reduktor: 2x AC R01
Pojemność: 2800
Moc: 272
Kod Silnika: B6284T
1,6 tony, 6 cylindrów, 2.8L (nawet nie całe) i biturbo.
Silniki uturbione mają trochę wyższą sprawność niż silniki wolnossące.

Przeczytaj to co ci napisałem. Mój komputer nie oszukuje pokazuje DOKŁADNIE tyle ile spala +20% dla gazu.

Zazwyczaj tankuje za równe kwoty np 100zł i pamiętam cenę jaka była. Często też jeżdżę tak długo aż centralka stwierdzi, że nie mam gazu, wtedy dopiero podjeżdzam na stacje i tankuje za kolejne 100zł. Jest to troche mniej dokładne niż tankowanie do pełna, ale te 13L jakie uzyskałem były przy tankowaniu do pełna.

Przed wyjazdem zatankowałem do pełna.
Wyzerowałem licznik kilometrów oraz licznik średniego spalania.
Przejechałem 320Km, odezwała się centralka za 5km wjechałem na stacje i zatankowałem 41,5L. Spalanie 13L.
Drogę do jechał mój ojciec. Drogę z powrotem jechałem ja. Różnica ~1L wynikała z tego, że nie wracałem tą samą trasą, trochę dłużej tłukłem się w mieście ponieważ odwoziłem jeszcze jedną osobę.

Jechaliśmy we dwóch, wracaliśmy we 3.
W drodze do bagażnik był zasypany jakimiś gratami dla mojego wujka.
W drodze powrotnej gratów nie było.

To była jak na razie jedyna długa trasa jaką pokonałem tym Volvem.

Na co dzień jeździłem na politechnikę 5Km po samym mieście, zawsze po tankowaniu zeruje licznik. Średnia wynosi podczas takiej jazdy wg komputera ok 14L.

I to wcale nie jest szczyt możliwości tego samochodu. Jak już mówiłem, czasem sobie depnę jak mi się nudzi albo muszę się szybko włączyć do ruchu.

Stawiam stówę, że na trasie zejdę poniżej 10L LPG na pewno. A jak się postaram to może nawet okolice 8L jak będę snuł się za tirami.

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 23:32 
zalozyciel

Cytuj:
1,6 tony, 6 cylindrów, 2.8L (nawet nie całe) i biturbo.
Silniki uturbione mają trochę wyższą sprawność niż silniki wolnossące.

ale nie jak pracują na podciśnieniu - są odprzężone i nie grzeszą sprawnością

proszę doucz się trochę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  >>

Strefa czasowa: UTC + 1