Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: AGIS OBD CAN
PostLink | Napisane: 2010-04-30, 23:09 
#Moderator

Auto: Mustang GT
Elektronika: Tech 518
Wtryskiwacze: Hana
Reduktor: 1x IG1 UltraMagg M&C
Dysze: Niebieskie
Pojemność: 4600
Moc: 315
przeniosłem końcówkę innego tematu aby go już tam nie zaśmiecać:

[ Dodano: 2010-04-30, 09:40 ]
no to juz z jazdy...
mega sterownik, po kalibracji nie trzeba robić korekt po rpm, korekty
krótkoterminowe oscylują w granicach -4..+4, długie stoją dęba.

korekty po ciśnieniu jednak nie działają liniowo, sprawdzałem spadek o 0,3 i wzrost o 0,3 bez wpływu na skład mieszanki przy nachyleniu 0,9.

nie przeszkadza że procentów nie można zmieniać po przecinku, o 1 w zupełności wystarcza.

trudno powiedzieć jak działa rozgrzewanie wtryskiwaczy w tej chwili - za ciepło.

algorytm działania OBDII całkowicie inny niż w stagu, jak dla mnie również mistrz.

dynamika taka sama jak poprzednio, popołudniu test ekonomii.

jak dla mnie mistrz, z przejściówkami do KME (mają do staga i innych) instalkę przepiąłem w 1h.

----------------------

i teraz kilka dodatkowych obserwacji.

1. ekonomia - jeszcze takiej nie miałem. min lpg to 10lt jakie udawało się uzyskać na testowej trasie przy 7,5ltr PB czyli 30%. w teście wymieniłem tylko sterownik, wtryski cały czas focus, jeden bank na listwie z wkrętkami 6cm od zaworu ssącego, drugi na podstawkach pod PB, cały czas wężyki 17cm:), tu ukłony do innego tematu...)

test pierwszy podczas zbierania mapy lpg i poźniej jazda w trasie - PB 10,1, zatankowane 11ltr, wynik 10% więcej,

test drugi trasa testowa, PB 7,6, zatankowane 8,5, czyli 12% więcej

test trzeci już w normalnej jeździe na trasie PB 8,9, zatankowane 10,2 czyli 15% więcej.

2. korekty po OBDII - albo nie wiem dokładnie co ustawić, ale jednak coś nie działa jak potrzeba, przy ruszeniu potrafiło zamulić, a przy wot potrafiły wypaść zapłony, auto mniej dynamiczne, z tym ze w całym zakresie korekty po rpm ustawione prawie idealnie wiec korekta po obd nie miała za wiele do roboty. po wyłączeniu dynamika wróciła do normy.
muszę skonsultować sprawę - miało działać trochę inaczej, ale że program robi perfekcyjnie korekty po RPM z automatu po zebraniu map (są ukryte, te co widać to tylko możliwość poprawki mapy ukrytej - która mogła by być widoczna) można powiedzieć ze po OBD nie potrzebne.

3. zbieranie map - możliwość zbierania w sterowniku albo w programie.
w sterowniku zbiera się bardzo mało punktów, natomiast bardzo dobrze działa zbieranie map w programie.

4. Duża zaleta że na zakładce z poprawkami i mapą wyświetlane są korekty i napięcia sond, można nagrać filmik z jazdy z jednego ekranu i na postoju po analizie skorygować odpowiednie komórki.

Na obecną chwilę najlepszy sterownik jaki widziałem, kalibracja zajęła nie więcej niz 30 min i to w tak dokładnie. Pytanie czym jest spowodowana lepsza ekonomia...
wątpię aby korektami po RPM bo w trasie zazwyczaj stałe obroty są. Myślę że faktycznie jest coś na rzeczy ze sterowaniem wtryskiwaczy... producent coś mi mówił że u nich jest inaczej niż u konkurencji.

jeszcze w tej cenie...:)

ciąg dalszy nastąpi.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 11:21 

Auto: BMW 540iA
Elektronika: KME Diego G3
Wtryskiwacze: Rail IG3 Horizon
Reduktor: KME Gold
Dysze: 2,6 mm
Pojemność: 3982
Moc: 286
Kod Nadwozia: e34
Kod Silnika: M60B40
Rok Produkcji: 1993
Cześć :-)

1. Ekonomia ... 10-12% więcej LPG :shock: ciekawe co na to teoria zasilania silnika paliwem LPG (teoretycznie wartość opałowa 1,0 litra Pb = 1,2 litra LPG czyli 20% więcej, w praktyce 20-30% większe zużycie LPG w stosunku do Pb jest normą i doświadczalnie zbadane). Wątpię aby przy 10-12% więcej silnik był zasilany mieszanką stechiometryczną.

2. Niby taki super sterownik ale są problemy "przymulenie, wypadanie zapłonu na WOT". Z DiegoG3 chyba takich problemów nie miałeś.

3. Lepsze wrogiem dobrego. Miałeś dobry sterownik DiegoG3 i byłeś z niego zadowolony (hamownia - więcej mocy na LPG niż na Pb, żadnych problemów) zmieniasz na AGIS i zaczynają się małe problemy, a jazda na 10% więcej LPG po przebiegu 50.000 a nawet wcześniej może skończyć się remontem silnika.

Tyle moich szybkich uwag, ale twoje auto więc wolno tobie robić co uważasz. Pozdrawiam, powodzenia Vikingb ;-)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 15:54 
#Moderator

Vikingb napisał(a):
Cześć :-)

1. Ekonomia ... 10-12% więcej LPG :shock: ciekawe co na to teoria zasilania silnika paliwem LPG (teoretycznie wartość opałowa 1,0 litra Pb = 1,2 litra LPG czyli 20% więcej, w praktyce 20-30% większe zużycie LPG w stosunku do Pb jest normą i doświadczalnie zbadane). Wątpię aby przy 10-12% więcej silnik był zasilany mieszanką stechiometryczną.

2. Niby taki super sterownik ale są problemy "przymulenie, wypadanie zapłonu na WOT". Z DiegoG3 chyba takich problemów nie miałeś.

3. Lepsze wrogiem dobrego. Miałeś dobry sterownik DiegoG3 i byłeś z niego zadowolony (hamownia - więcej mocy na LPG niż na Pb, żadnych problemów) zmieniasz na AGIS i zaczynają się małe problemy, a jazda na 10% więcej LPG po przebiegu 50.000 a nawet wcześniej może skończyć się remontem silnika.

Tyle moich szybkich uwag, ale twoje auto więc wolno tobie robić co uważasz. Pozdrawiam, powodzenia Vikingb ;-)

Mój sterownik nie wątpi że jedzie na mieszance stechiometrycznej w całym zakresie obrotów za wyjątkiem WOT. To nie jest jakiś dezel 30 letni który nie wie na czym jeździ.
Zastanów się co piszesz, chyba doskonale sobie zdajesz sprawę że sterownik przy jeździe na ubogiej mieszance wywala checka, no chyba że emulator sondy jest - ja nie mam.

Odnośnie wypadania zapłonów, na tym też nie mam jak działa w trybie bez OBD czyli jak Diego G3, ale jak zauważyłbyś napisałem ze to jest do niczego nie potrzebne jak korekty po rpm są dobrze zrobione, nie mam zamiaru z tego korzystać, od zawsze byłem zdania że korekty najlepiej robi ECU benzyny a sterownik LPG ma być tak dostrojony aby ten pierwszy nie musiał nic korygować - nie możliwe na Diego.

Co z tego że z Diego byłem zadowolony (dobry nie znaczy najlepszy) jak był nie ekonomiczy i korekty po RPM pseudo liniowe, czyli totalnie do d...y, tu przynajmniej gość jest konkretny i otwarty na uwagi do sterownika.

Jakbym wierzył w teorie, jeździłbym tak jak gazownik mi zainstalował.
Wartośćią opałową to możesz sobie liczyć ekonomie do grzania domu, w silniku zachodzą jeszcze całkiem inne reakcje które mogą niwelować tą różnicę, jedno z nich to np lepsze mieszanie się z powietrzem. Kiedyś również słyszałem że na lpg jest niewielki nieodczuwalny spadek mocy...

Z tym 12-15% więcej jeszcze nie skończyłem, będzie mniej przy zachowaniu mocy, jeszcze nie zmieniłem wtrysków i podstawki tylko z jednej strony są i bynajmniej nie chodzi mi o oszczędzanie 3 zł/100km.

Zużycie 30% większe jest spowodowane niczym innym jak nieprecyzyjnym dawkowaniem
i to że masz to "przetestowane doświadczalnie" na takim samym niedokładnym sterowniku jak ja miałem to sie nie dziwię że w to wierzysz. Ja w nic nie wierzę dopóki na własnej skórze nie przetestuję - i tego właśnie nie można nazwać ekonomią ;)

Nikogo tu na kupno nie namawiam, ale nie wiem czy zauważyłem nie ma tu na tym forum nic na temat tego sterownika - jak myślisz dlaczego? myślisz że kto na takie forum zagląda? Ci co im wszystko działa i nie mają z czymś problemów?

pozdro:)

Ostatnio edytowano 2010-05-01, 16:36 przez caniggia, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 16:35 

caniggia napisał(a):
Wartośćią opałową to możesz sobie liczyć ekonomie do grzania domu, w silniku zachodzą jeszcze całkiem inne reakcje które mogą niwelować tą różnicę, jedno z nich to np lepsze mieszanie się z powietrzem.

... nie wymyślaj nowej fizyki, chodzi o ilość energii w jednostce objętości. Jeśli weźmiemy 1 litr Pb i 1 litr LPG to więcej energii uzyskamy spalając 1 litr Pb (budowa cząsteczek, ilość energii wynikająca z budowy, ilościowy składu pierwiastków)

... ale za to gaz LPG trudniej zapalić w cylindrze niż Pb ...

... zasada pracy silnika spalinowego polega na przemianie energii uzyskanej ze spalenia paliwa w cylindrze i zamianie jej na ruch tłoka. Nie ma czarów które by powodowały 10% różnicę objętości w spalaniu Pb i LPG aby uzyskiwać taką samą energię. Jak masz na to sposób to radzę abyś go opatentował ;-)

... to, że nie zapala się Check Engine to jeszcze nie dowód

... moim zdaniem brniesz w wyimaginowaną rzeczywistość, bez urazy pozdrawiam Vikingb ;-)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 16:52 
#Moderator

Ciekawe dlaczego instalacje ciekłego gazu zużywają tyle samo co PB pomijając jakieś tam zużycie PB, mają zazwyczaj większą moc w std.

Australijczycy którzy używają wtrysków PB do LPG ciekłego wogóle nie zużywają PB, w std mają 10% więcej mocy i momentu, cóż, ale to chyba jakiś inny gaz jest...
i pewnie tez brną w "wyimaginowaną rzeczywistość".

http://www.lpgli.com/features.html

a czy twoja przepełniona teorią głowa przyjmuje do wiadomości np że aby uzyskać mieszankę stechiometryczna potrzeba mniej gazu niż benzyny (14,7pow do 1 PB vs 15,5pow do 1 lpg).

check to nie dowód, korekty długie i krótkie na 0 też pewnie nie... kurna zaraz mi się zawory wypalą.

jak zauważyłeś, nie tworzę nowych teorii tylko przedstawiam wynik testu i to dla mnie jest wyznacznikiem a nie - bo ktoś powiedział czy coś w tym stylu.

"Jak masz na to sposób to radzę abyś go opatentował ;-)"

Jak zauważyłem dzielę się swoją wiedzą i testami bezinteresownie na tym forum abyś Ty i inni mogli sobie coś tam popisać i wykazać wiedzą teoretyczną, bo pewnie jest Ci to nie potrzebne, w książce jest przecież inaczej - choć mógłbym tego nie robić i mieć to w DUPIE.

A ja tam wolę sobie spalać w tej mojej wyimaginowanej rzeczywistości 10% więcej niż 30%.

Coś ostatnio zauważyłem ze twoim ulubionym zajęciem jest zaśmiecanie tematów nic do nich nie wnosząć tylko wymądrzanie się teoriami - gdzieś już to widziałem...), bez urazy oczywiście.

dużo lepiej by było zamiast wchodzić w kłótnie zastanowił się np dlaczego wyszło mniejsze zużycie niż na Diego i podyskutował normalnie, może Twoja wiedza teoretyczna na coś się przyda... bo chyba nie myślisz że jestem aż takim debilem aby jeździć na ubogiej mieszance.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 17:34 

Auto: Saab 95 Aero
Elektronika: Stag 300 Premium
Wtryskiwacze: Hana A+
Reduktor: AC R01x2
Dysze: -
Pojemność: 2300
Moc: 230
Kod Nadwozia: YS3
Kod Silnika: ?
Rok Produkcji: 2000
Wtrysk ciekły zużywa tyle samo gazu co benzyny?Więc włśnie ,nie zmieniaj praw fizyki.Wartość opałwa to podstawa,a warunki spalania to następna rzecz decydująca o różnicy w zużyciu tych paliw.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 17:50 
#Moderator

jakby nie bylo jasne, nie zmienialem prawa fizyki, tylko sterownik, a wiec prawdopodobnie warunki spalania i nie trudno sie domyslec ze o tym wlasnie pisze, zreszta nie trzeba sie domyslac, rowniez rozumiem ze komus moze sie cala zyciowa koncepcja walic bo mu auto palilo 30% wiecej - tyle co w ksiazce. Jedna osoba z tego forum robila testy roznych instalacji w jednym aucie i tez wyszlo np ze na LR moze palic 5-12% wiecej niz pb, na innych np 20 a jeszcze innych 30, moglem nieznacznie cyfry pomylic. duzo ludzi pisze o zuzyciu 10% wiekszym, wiec nie wiem z czego afera.

A wogole sorry ze cokolwiek napisalem...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 21:24 

caniggia napisał(a):
a czy twoja przepełniona teorią głowa przyjmuje do wiadomości np że aby uzyskać mieszankę stechiometryczna potrzeba mniej gazu niż benzyny (14,7pow do 1 PB vs 15,5pow do 1 lpg).

... i tu popisujesz się swoją kiepską i nieugruntowaną wiedzą, mianowicie wytłumaczę ci abyś wiedział, że AFR to stosunek jednostki masy paliwa do jednostki masy powietrza a NIE stosunek OBJĘTOŚCI !!! Kilogram ciekłej benzyny zajmuje inną objętość co kilogram skroplonego LPG !!!

caniggia napisał(a):
Australijczycy którzy używają wtrysków PB do LPG ciekłego wogóle nie zużywają PB, w std mają 10% więcej mocy i momentu, cóż, ale to chyba jakiś inny gaz jest...

... marketing, argumenty perswazji i powtarzanie w kółko na okrągło powoduje że ludzie przestają logicznie myśleć i wierzą w bzdury, niestety na tym świecie nie ma nic za darmo i zawsze jest coś kosztem czegoś.

caniggia napisał(a):
Coś ostatnio zauważyłem ze twoim ulubionym zajęciem jest zaśmiecanie tematów nic do nich nie wnosząć tylko wymądrzanie się teoriami - gdzieś już to widziałem...), bez urazy oczywiście.

... a czemu mam siedzieć cicho jak siejesz zament w głowach ludzi co to czytają i zaczynaja później kombinować i powtarzać wbrew wszelkim prawom fizyki i logiki aby ich auto paliło np. 10% więcej LPG.

caniggia napisał(a):
jak zauważyłeś, nie tworzę nowych teorii tylko przedstawiam wynik testu i to dla mnie jest wyznacznikiem a nie - bo ktoś powiedział czy coś w tym stylu.

... twoje testy testami ale gdzie w tym wszystkim sztab inżynierów który pracował nad stworzeniem silnika zasilanego benzyną i przeprowadzał jego testy w celu optymalizacji jego pracy na benzynie (gdzieś na tym forum już to pisałem). Robisz jeden dwa trzy testy "w koło komina" bez profesjonalnego sprzętu pomiarowego (co tu się równać z fabrycznym zapleczem laboratorium testowego) i publikujesz swoje wyniki jako wykładnię zasilania silnika LPG. Ostatnio forum zalewa ogromna fala "idiotycznych" wypowiedzi a ludzie to czytają i na tej podstawie tworzą jeszcze większe głupoty.

Zgadza się że teoria teorią a praktyka praktyką ale nie można tworzyć głupot choć ja tego nikomu przecież zabronić nie mogę :-x

Pozdrawiam Vikingb :-)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 22:28 
#Moderator

nie chce mia sie z Toba gadac, bardzo ciekawe pytania zadawales temacie o afr...

Poczekam na opinie kilku nastepnych osob ktore maja zamiar zamontowac ten sterownik.
Od dawna wiadomo ze nikos wariat tez wariat ze bmw na lr mu 10% wiecej palila.

Jak cie stac idz robic testy w laboratorium, dla mnie najlepszym laboratorium jest live test.

Jakbys nie zauwazyl do tej pory, nie opublikowalem w tym temacie pierdol teoretycznych, tylko
Wynik tankowania z dystrybutora, no ale sorry, powinienem do laboratorium wjechac.
w tym temacie jest najzwyklejszy opis innego sterownika o ktorym malo kto wie, ale jak innych cos w oczy kole nic nie poradze. W koncu to forum ...

Ja masz ochote to pisz dalej, ja zakonczylem z Toba rozmowe, nikt nie zmusza cie do uwierzenia ze auto moze palic mniej niz 30%, i nikt nie zmusza cie do zmiany diego na cokolwiek innego. Ten temat traktuje czysto praktycznie nie teoretycznie, nie pasuje, nie pisz, nie jestem instalatorem dystrybutorem i nie mam interesu wymyslac bzdur z kosmosu. potraktuj to poprostu jak zwykly test a nie probe zmiany slonca w ksiezyc:)

Na zadne Twoje posty w tym samym tonie wiecej nie odpowiem, teorie znam, sorki.

Pozdro.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 23:37 
Pomaga

Ostrzeżenia: 1

Auto: FSO Plus srebrne Caro
Elektronika: TAP01+bedzie 4GG obd/can
Wtryskiwacze: beda valteki 2Ohm
Reduktor: emmegas ML94/bedzie Silver
Dysze: mikser szczelinowy fi38
Pojemność: 1598ccm
Moc: 76KM
Kod Nadwozia: Caro MR97
Kod Silnika: CE
Rok Produkcji: 1998
caniggia napisał(a):
myślisz że kto na takie forum zagląda? Ci co im wszystko działa i nie mają z czymś problemów?

eee ,co sie mnie czepiasz - mam czas to siedze na forum :-P

AGIS wyglada na nieglupi sterownik w przyjaznej cenie ,ale w instrukcji z tego co zrozumialem realizuje funkcje full-group i półsekwencja inaczej niz STAG (i ESGI2) ,wiec troche malo przydatny sie staje w niektorych autach potrzebujacych tej funkcji - mogliby tozmienic ,bo to co realizuje pod tymi funkcjami jest nieprzydatne ,czyli :
bierze sygnal z pierwszego wtryskiwacza i sika wszystkimi w ten sam takt ,a to nie wydluza czasow na wtryskiwacz ,wiec nie ratuje sytuacji ,
moze tylko cos w instrukcji poplatali - jestes w stanie sprawdzic ta opcje ?

co do spalania ,to niestety ,ale energetycznie wychodzi te 20% roznicy i na trasie sie tego nie przeskoczy jezeli mieszanka jest stechiometryczna ,
w miescie moze byc roznie ,moze byc przypadek ,ze zejdzie nizej ,bo to sa stany nieustalone i wszystko moze sie zdarzyc ,
ale jazda w trasie ,no powiedzmy ,ze rowno po autostradzie ,bo trasy to u nas rozne - to juz stan ustalony ,latwy do przewidzenia

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-01, 23:44 

... najprościej zrobić jak zrobiłeś i się wypiąć bo piszę prawde i wytykam błędy, bronisz się poprzez atak jak kiedyś NikośWariat który też swojego czasu kozaczył na forum aż co niektórzy przytarli mu nosa, choć uczciwie przyznam, że ma o wiele większą wiedzę co nie jeden instalator.

... ciekawe czy dotarło do ciebie co to jest AFR a to, że kiedyś coś tam pytałem nie oznacza że się nie uczę i w przeciwieństwie do ciebie mam otwarty umysł.

... testy ... jakbyś zrobił chociaż 10.000 km to możesz powiedzieć o wynikach testu ale co tam, nie ma jak twoja nadmuchana duma i własne ego :-P

Nie twierdzę, że DiegoG3 jest najlepsze ale twierdzę że każdy sterownik jest na swój sposób dobry i nie ma co popadać ze skrajności w skrajność.

Pozdrawiam zdrowo myślących Vikingb ;-)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-02, 00:32 
#Moderator

poszedlem sprawdzic, czy sekwencja, czy pol, czy pelna, wszystkie baniaki dzialaja, silnik nie skacze nie przerywa, to ktore cyl kiedy maja dzialac widac na takiej mapce przyporzadkowania wtryskiwaczy. Roznice byly jedynie w skladzie mieszanki, cos tu musi sie zmieniac. Z tego co pamietam jak rozmawialem z producentem wazne jest ustawienie tej mapki przyporzadkowania, i ktory wtrysk jest pierwszy. jezeli chodzi o instrukcje, to tam jest 1/3 tego co o sterowniku sie dowiedzialem, tez nie wiem jeszcze dlaczego taka polityka. Podobno wazne tez ktory wtryskiwacz ustawiony jako pierwszy, ale nie interesowalo mnie to bo sekwencje mam, przyporzadkowanie ustawilem i jest git. wg producenta sterowanie wtryskiwaczami dziala inaczej niz konkurencja jakakolwiek, niestety nie mam oscyloskopu aby to potwierdzic.
producent tak czy inaczej jest otwarty na pytania i sugestie, jak cos podam ci nr, tyrknij i dopytaj.

Odnosnie stanow nieustalonych, na kme bylo ich wiecej nawet na trasie. Teraz nie mam stanow nie ustalonych. Wkrotce beda wieksze kontrowercsje, do wlasnie w tych miejskich cyklach w poprzedniej konfiguracji wychodzilo czasem 15-20%, znaczyze teraz moze wyjsc ponizej 10, ale zobaczymy jak peknie caly bak.
Zrobie Wam filmiki po zmianie wtryskiwaczy jak to dziala,bo aktualnie zestrojone na odp... Co i tak lepiej niz po tyg na poprzednim bym sie nie dalo... Aktualnie strata czasu dla mnie. Ten test zrobilem specjalnie przed zmiana wtryskiwaczy, wezykow i podstawek w drugim banku zeby miec przelicznik jakis i wyznacznik co ma na co wplyw.

Odnosnie nikosia, zauwazylem ze mial czeste zmiany zdania, ale mysle ze to podobnnie jak ja, cos ktos powiedzial, powielil a potem zycie zweryfikowalo, niestety nie znam historii forum. ale dodam tak, w PL std jest taki ze jak ktos ma wiedze i w dodatku nie jest w "ukladzie" to jest spuszczany na dno, nic nowego
(mialem nie odpowiadac, krowa tylko nie zmienia zdania:))

jeszcze raz napisze, moje testy sa niezalezne od producenta, sa odpowiedzia na sugestie ktore dostalem na samym poczatku na tym forum. Po prostu sie wk..lem i uparlem, ot co. Napisze po raz wtory, nadal jezdze na focusach ktore mialem zmienic ma MJ (notabene zmienilem na nowki w dodatku kalibrowanw przez uzytkkownika vico na maszynie z forum ac - i tak d..a)), na goldzie ktorego mialem zmienic na GT i juz nie na diego ktore mialem zmienic na stag.

Tak czy inaczej kontakty na priv sugeruja ze na tym forum nawet stali bywalcy boja sie pisac o swoich przemysleniach, A mi to wali akurat; i dziekuje za maile:) coz, pewnie w krotce bede banita, ale w pl niestety w kazdej dziedzinie tak jest...

Pozdro.
Btw, sorry za literowki, z tel napisalem

Dodam jeszcze, ze jakbyk sekwencje zalozym z 3 lata temu to chyba w leb bym sobie strzelil, po tylu latach zbliza sie to do poziomu normalnosci...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-02, 09:19 

ZBANOWANY

Auto: Warszawa V8, audi 90Q 4.2 V8
Elektronika: będzie STAG 300
Wtryskiwacze: będą Magic jet
Reduktor: będzie UG
Dysze: się okaże
Pojemność: 4
Moc: 300 ; 157
Kod Nadwozia: B2 ; 223
Kod Silnika: ABZ; SD1
Rok Produkcji: '84 ; '66
caniggia napisał(a):
czy twoja przepełniona teorią głowa przyjmuje do wiadomości np że aby uzyskać mieszankę stechiometryczna potrzeba mniej gazu niż benzyny (14,7pow do 1 PB vs 15,5pow do 1 lpg).

Wagowo, stary, wagowo... Sprawdź w tyabeli właściwości fizycznych, ile waży litr mieszaniniy skroplonych proponu i butanu (proporcje wg PN), a ile benzyny. Daje do myślenia.

Cytuj:
Jak zauważyłem dzielę się swoją wiedzą i testami bezinteresownie na tym forum abyś Ty i inni mogli sobie coś tam popisać i wykazać wiedzą teoretyczną, bo pewnie jest Ci to nie potrzebne, w książce jest przecież inaczej - choć mógłbym tego nie robić i mieć to w DUPIE.

Dzielisz się bezinteresownie wynikami obserwacji, ok to siuę chwali. Ale dzieliusz sie również wnioskami, które określiłbym, jako czasami rażąco nietrafne. Mieszasz więc wielu osobom w głowach, formułując tezy, których praktyczna wartość jest ujemna. Na przykład ten wątek. Mało brakowało, a po przeczytaniu kupiłbym sobie Agisa, którego znam i bynajmniej mnie nie powalił :-D
Ponadto - za bardzo się entuzjazmujesz, w wyniku czego piszesz niecenzuralnie. Przyhamuj, proszę jako moderator.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-02, 09:51 
#Moderator

Troche się wczoraj znerwowałem sorki.

Odnośnie agisa, mnie może powalić nie powalił, ale jest dla mnie dużo lepszy niż to co miałem poprzednio, innych nie miałem więc do innych nie porównuję.

Odnośnie wniosków, każdy ma prawo swoje wnioski pisać (w tym temacie akurat staram się żadnych nie wnosić), ten wątek traktuję czysto informacyjnie.
Nawet jeżeli są rażąco nietrafne - to po to jest dyskusja - tu pewnie napiłeś do innego tematu;)
Odnośnie wagi - racja, ale nie o teorii chciałbym tu dyskutować.

" których praktyczna wartość jest ujemna. Na przykład ten wątek."

no tu to pojechałeś na maxa. doskonale zdaję sobie sprawę że jakby to był opis staga jedynego i najlepszego żadnych obiekcji by nie było i pewnie nawet ochoczo włączyłbyś się do dyskusji, a tak jedynie co masz do powiedzenia - "bynajmniej mnie nie powalił".

Myśle sobie jeszcze tak, że jakbym zamontował agisa bez szczegółowych informacji które otrzymałem od producenta (co dopiero zadecydowało o zakupie), to może też zachwycony nie byłbym. Ale znajomość algorytmów od wewnątrz zmienia całkowicie podejście do ustawiania tego sprzętu.

co wcale nie znaczy że za jakiś czas spodoba mi się jeszcze inny sterownik i go nie przetestuję.

pozdro:)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2010-05-02, 10:18 

SebastianS napisał(a):
Wagowo, stary, wagowo... Sprawdź w tyabeli właściwości fizycznych, ile waży litr mieszaniniy skroplonych proponu i butanu (proporcje wg PN), a ile benzyny. Daje do myślenia.

... eee ... Panie Moderator SebastianS czytaj uważnie temat, w tym temacie już 2x to napisałem

caniggia napisał(a):
w PL std jest taki ze jak ktos ma wiedze i w dodatku nie jest w "ukladzie" to jest spuszczany na dno, nic nowego

caniggia napisał(a):
Tak czy inaczej kontakty na priv sugeruja ze na tym forum nawet stali bywalcy boja sie pisac o swoich przemysleniach, A mi to wali akurat; i dziekuje za maile:) coz, pewnie w krotce bede banita, ale w pl niestety w kazdej dziedzinie tak jest...

... ja nie jestem w żadnym układzie, nawet osobiście nie znam nikogo z forum, tak jak już wcześniej napisałem i SebastianS potwierdził chodzi o robienie sieczki w głowach, ponadto uważam że w formułowaniu wniosków powinno być się ostrożny a nie uprawiać sztukę dla sztuki i w dodatku popiswyać się swoją niewiedzią (słynne AFR)

Pozdrawiam Vikingb ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  >>

Strefa czasowa: UTC + 1