Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Elektryczne ogrzewanie postojowe
PostLink | Napisane: 2012-02-13, 20:02 

Auto: Vectra B
Elektronika: BRC sequent 24
Wtryskiwacze: BRC pomarańczowe
Reduktor: Genius MB 1200
Dysze: pomarańczowe
Pojemność: 1998
Moc: 136
Kod Nadwozia: sedan
Kod Silnika: X20XEV
Rok Produkcji: 1997
Jeśli ja miałbym cos takiego montować, to tylko na obieg nagrzewnicy, plus pompka. Zwykle nie ma żadnych przeszkód po drodze, a jak są, to można wpiąć tak żeby je ominąć (np samym reduktorem). Do tego prosty automacik właczający nadmuch i mamy ciepły silnik i wnętrze.

PostLink | Napisane: 2012-02-14, 07:24 
Pomaga

Auto: brak
Elektronika: brak
Wtryskiwacze: brak
Reduktor: brak
Dysze: jw
Moc: jw
Kod Nadwozia: jw
Kod Silnika: jw
Rok Produkcji: jw
gotowe zestawy defa warm up do dostania w IC w fuul opcji oprucz grzania silnika jest jeszczcze dodatkowa nagrzewnica do srodka i programator co to zaloczy o okreslonej godzinie i w dany dzien

PostLink | Napisane: 2012-02-14, 10:40 

Auto: Lexus LS 430
Elektronika: ?
Wtryskiwacze: ?
Reduktor: ?
Dysze: ?
Pojemność: 4292
Moc: 281KM
Kod Nadwozia: UCF30
Kod Silnika: 3UZ-FE
Rok Produkcji: 2001
Czy ktoś używa takiego zestawu DEFA? Ciężko jest to zainstalować? Jak to się użytkuje, bo właśnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem?

PostLink | Napisane: 2012-02-14, 10:43 

Auto: chrysler
Elektronika: Stag
Wtryskiwacze: keihin
Reduktor: prins
Pojemność: 3800
Rok Produkcji: 2001
madmax7777 napisał(a):
gotowe zestawy defa warm up do dostania w IC w fuul opcji oprucz grzania silnika jest jeszczcze dodatkowa nagrzewnica do srodka i programator co to zaloczy o okreslonej godzinie i w dany dzien

ja brałam zestaw z IC ale tą nagrzewnice oddałam- cena straszna!
wzieliśmy farelkę, programator i wyszło na to samo.

PostLink | Napisane: 2012-02-15, 19:46 

Auto: Mazda Tribute Duratec 3.0 V6
Elektronika: Agis OBD/CAN
Wtryskiwacze: OMVL Reg Fast
Reduktor: KME Silver
Dysze: ?
Pojemność: 2967
Moc: 197 KM
Rok Produkcji: 2003
Ja swój zestaw (grzałka oraz dwa kable) też w IC kupiłem.
Montaż - w zalezności od silnika...Można wejść na stronę Defy i sprawdzić, gdzie w jakim motorze się montuje (przy każdym modelu grzałek są pdf'y z instrukcją montażu).
U mnie wg instrukcji trzeba było odkręcić do montazu filtr oleju wraz z chłodnicą - a w rzeczywistości odkręcaliśmy filtr oleju i pompę klimy.
Do tego u mnie trzeba było grzałkę przegiąć ok. 1 cm. Samo wkręcanie też trwało - pół godziny się mechanik męczył, zanim mu się udało wkręcić. Ale potem nabrał takiej wprawy, że już wkręcał i wykręcal bez problemu ;) (bo się okazało, że grzałka celuje gniazdem centralnie w przewody klimy i nie idzie sprężarki przykręcić - mimo, że grzałka wkręcona w blok w pozycji z instrukcji - inaczej zresztą się nie dało).
Dziś o 8 rano (-5 na dworze) na gaz przełączył się po: odpaleniu, wyjęciu kabla grzałki z gniazda, wyjechaniu z garażu, zamknięciu garażu. Ale prawdę mówiąc liczyłem na więcej - że wsiądę do auta i na szybę ciepłe powietrze poleci...I to wszystko po paru godzinach grzania, a rozgrzane auto wstawiłem do garażu wczoraj o 22.00. Jak pisałem, moja grzalka ma tylko 600 W, a do nagrzania 10l płynu + kawał metalu w postaci silnika i przyległości (wykonanych z aluminium, więc dobrze ciepło oddają powietrzu) no to też nie ma się co dziwić, że wody raczej do 70 st. C nie nagrzeje w silniku...

PostLink | Napisane: 2012-02-15, 20:52 

Auto: OPEL ASTRA G/ JEEP ZG
Elektronika: STAG 4/STAG 300
Wtryskiwacze: MATRIX/MAGIC FX
Reduktor: AC R01/2 x AC R01
Dysze: 2,0/2,5
Pojemność: 1364/5216
Moc: 90/156 kW
Kod Silnika: Z14XEP/MAGNUM
Rok Produkcji: 2006/1997
Panowie firma DEFA ma zestawy do każdego samochodu, uzyskanie na podstawie badań ich urządzeń czy się sprawdzają, są to grzałki do bloku, w przewód układu chłodzenia, podgrzewanie miski olejowej, podgrzewanie chłodnicy oleju silnikowego.

do tego farelki do środka i prostowniki.

Nie zawsze jest gdzie wsadzić grzałkę do bloku

a co do czasu ogrzewania to też jest opisane w materiałach defy, czas grzania max 3 godziny po tym czasie przyrosty temperatury nie są adekwatne do wkładanej energii, dlatego warto zaopatrzyć się w programator nawet taki za 30 złotych i włączyć układ 3 godziny przed spodziewanym uruchomieniem silnika

PostLink | Napisane: 2012-02-16, 13:56 

Auto: MB
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Nadwozia: 210.035
Kod Silnika: M111.942
Rok Produkcji: 1996
Mam to założone u siebie. Podłączam tylko w pracy na 2-3h. Zależnie od temp. zew. nagrzeje blok silnika do ok. 60 st.C. Więcej nie bo silnik sam działa jak grzejnik/radiator. Po odpaleniu silnika temperatura cieczy gwałtownie spada, w obieg wchodzą wszystkie przewody, nagrzewnica, reduktor, więc jak było ostatnio -15 to od razu na gaz nie chce się przełączyć. Generalnie bardzo przydatne, pozwala zaoszczędzić dużo benzyny no i szybko jest ciepło w aucie. Koszt grzałki ok. 250 zł. zależnie od auta.

PostLink | Napisane: 2012-02-16, 18:57 

Auto: Saab
Elektronika: x
Wtryskiwacze: x
Reduktor: x
Dysze: x
Pojemność: ok 2000
Moc: 131
Rok Produkcji: 97`
Tylko że grzałka ma ten problem (te najtańsze wersje) nie mają obiegu wody i dość kiepsko to chodzi, bo ciągnie dużo prądu i daje mały efekt, bardziej podgrzewa olej, aby ciepło bo metalu rozeszło, dlatego też DEFA oferuje farelkę do środka, jako osobne urządzenie, a to już zabiera miejsce na nogi pasażera.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1