Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gaśnie przy spadających obr. - bardzo trudny problem
PostLink | Napisane: 2012-01-09, 17:50 

Auto: Peugeot 406 2.2 Lift
Elektronika: AGC Zenit
Wtryskiwacze: Valtek 3 ohm
Reduktor: Vito
Dysze: 3 mm
Pojemność: 2200
Moc: 160
Rok Produkcji: 2000
Witam
Problem dotyczy Peugeota 406 2000r. (po lifcie) z silnikiem 2.2 16V z roczną (mało używaną ze względu na ten problem) instalacją gazową.
Samochód gaśnie np. podczas zmiany biegów. Wtedy gdy np. rozpędzam auto i wcisnę sprzęgło obroty spadają do 0.

Usterka na 100% dotyczy gazu. Gdy zresetuje komputer (wyciągnę AQ na noc) a potem przeprowadzę adaptację przepustnicy i jeżdżę na benzynie problemu nie ma. Samochód jeździ jak nowy.
Gdy np. po 200km przełączę na gaz auto z czasem (w sensie ok 50km) coraz częściej zaczyna gasnąć przy spadających obrotach. Początkowo na samym gazie a po krótkim czasie gaśnie również na benzynie.
W ASO powiedzieli że komputer od gazu jest źle podłączony i robi błędy w komputerze benzyny.

Dziesiątki telefonów, masa rad i wszystko na marne. Większość zakładów w mojej okolicy jak słyszy "Zenit" to dziękuje za rozmowę. Jeden z zakładów montujących gaz z "zenit" podjął się naprawy. Podłączyli pod komputer i powiedzieli że "mapa zapłonu jest rozjechana... czujnik od sondy lambda nie podłączony ale nie musi być...". Sam stojąc z nimi zauważyłam że jest błąd "niskie ciśnienie gazu" (czy coś takiego) ale mówili że tak ma być. Przesunęli mapę do punktów benzyny i po sprawie - samochód jak nowy przy okazji wymienili filtry.
Samochód super jeździł przez ok 30km. Po tym wszystkie dolegliwości powróciły.
Panowie z serwisu powiedzieli że nie wiedzą co się dzieje i dosyłają z problemem w Polskę.

Bardzo proszę o pomoc.
Gotów jestem kupić interfejs (np. ten http://moto.allegro.pl/interfejs-gazu-l ... 89794.html) jeśli to będzie konieczne i ktoś mi przy tym pomoże.

Dane z instalacji:
Na każdym z elementów jest znaczek AG - Dane z świadectwa homologacji:
Elektroniczna jednostka sterująca: VALTEK
Urządzenie wtrysku gazu lub wtryskiwacz: ZENIT
Parownik/reduktor, zawór odcinający, wielozawór i wlew: TOMASETTO
Z własnych oględzin:
Listwa wtryskiwaczy:AG Rail Type 30 (class2) - Czerwone
Parownik: AG VITO
Jednostka sterująca: AG IZ2005

Tytuł: Re: Gaśnie przy spadającuch obr. - bardzo trudny problem
PostLink | Napisane: 2012-01-10, 00:04 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
Problem jest banalny i powtarza się z każdym niemal Peugotem czy innym francuskim autem w rękach druciarza. Wtryskiwacze z pewnością za wolne do tego auta i tu nie mam dobrych wiadomości bo z zenitem poradzą sobie tylko wtryski hana2000 lub matrix. Tanie nie są. Tyle w ciemno bo nic więcej nie wiadomo. Kup oczywiście interfejs , poczytaj na forum jaki. Załącz fotki spod maski, szczegół reduktora, nawiertki kolektora ssącego. I czytaj , czytaj forum bo musisz rozumieć co ludzie będą pisali. Często piszą skrótami myślowymi i nie tłumaczą szczegółów , więc musisz się doszkolić.
Na początek poczytaj lekturę obowiązkową
http://www.alltop.pl/AC_wytyczne.pdf
poczytaj też kilkakrotnie instrukcję do zenita , a dla lepszego jej zrozumienia instrukcję od sterownika stag. Nic że to inny sterownik, ale zasada jest podobna, a napisane jaśniej. Choć też są narzekania że czarna magia :mrgreen:
Albo możesz od razu jechać na wymianę wtrysków i reduktora ( pewnie też nie styka skoro są błędy ciśnienia) . Jednym słowem ktoś sobie zażartował montując takie komponenty i najmniej tu idzie o zenita.

PostLink | Napisane: 2012-01-10, 00:08 

Auto: Audi A3
Elektronika: Zenit
Wtryskiwacze: hana green
Reduktor: Zeta N
Dysze: ukradli
Pojemność: 1781
Moc: 125
Kod Nadwozia: 8L1
Kod Silnika: AGN
W sterowniku wejdz na konfiguracje,przycisk expert i zaznacz minimum power rpm control, dalej wybierz przełącz na benzyne poznizej (wybierz o 100obr/min mniej niż wynosza jałowe) i wroca na gaz powyzej (wpisz tutaj wartosc jaką wynosza obroty na biegu jałowym).
Czyli jak masz obroty 800/min to przełacz na pb przy 700 a powrót na lpg przy 800.
Proste i działa.

Oczywiscie to rozwiązanie tylko by nie gasł a nie rozwiąże to problemu kiepskich komponentów.

PostLink | Napisane: 2012-01-10, 21:11 

Poprzedniemu właścicielowi skończyły się nerwy i dał sobie po prostu spokój z tym samochodem. Ja tez by się wkurzył - dać tyle kasy za sekwencję i prawie w ogóle na niej nie jeździć bo cały czas coś się z nią dzieje a obżeranie z wykonawcami nic nie dawało.
Na papierach widnieje pieczęć zakładu montującego:
"INKO 36-001 Trzebownisko 1037..." -chyba nic złego się nie stanie za to że przepisałem pieczątkę ;).

Czyli biorę się za lekturę i pewnie zakupię ten interfejs. Może uda nam się wbrew powiedzeniu coś z "g..."ukręcić :)

PS. Widzę że tematów o interfejsach jest mnóstwo. Byłbym bardzo wdzięczny za polecenie mi jakiegoś niedrogiego (optymalnego) interfejsu na USB na PW

PostLink | Napisane: 2012-01-10, 22:25 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
Jokerssxx napisał(a):
INKO 36-001 Trzebownisko 1037..." -chyba nic złego się nie stanie za to że przepisałem pieczątkę ;).

Jak najbardziej wskazane jest ujawnianie takich firm. Mamy nawet na forum dział - Niepolecane, dla takich majstrów.
Jokerssxx napisał(a):
406 2000r. (po lifcie) z silnikiem 2.2 16V

Nie pomyliłeś pojemności silnika? 160 koni ?? Najlepiej jakbyś odczytał w specyfikacji auta jego kod. Prawdopodobnie masz silnik taki jak mój, ewentualnie EW10. Dla niego minimum to wtryskiwacze (z tanich) to Magic. Laboratoryjnie da się instalację "opanować" na twoich wtryskiwaczach ale pracy jest więcej niż normalnie i efekt nie jest długotrwały.
Kup interfejs z układem scalonym FTDI i każdy taki będzie dobry.
Zwróć uwagę na ogólne warunki montażu opisywane na forum, bo być może czekają cię też poprawki w tej materii.
Zapewne reduktor do wymiany bo coś mi się wydaje, że nawet jak on się nazywa Arctic to i tak kicha.

PostLink | Napisane: 2012-01-11, 20:47 

Silnik to: (z Peugeot Service Box) 406 RESTYL HATCHBACK 4DRZW 2.2 i 16v 170 BVM 5, WTRYSK EW12J4.

"...interfejs z układem scalonym FTDI" czyli kupię ten z linka wyżej (http://moto.allegro.pl/interfejs-gazu-l ... 89794.html) chyba że uważacie że coś z nim jest nie tak to piszcie.

Zdjęcia z pod maski zrobię w sobotę (pracuję od świtu do nocy -w dzień będą lepsze zdjęcia). Wtedy też dokładniej opiszę elementy instalacji.
Mam nadzieję że interfejs dotrze do mnie już w piątek. Czyli w sobotę zaraz po południu mogę działać. Czas do soboty przeznaczę na zgłębianie wiedzy żebyśmy choć trochę się rozumieli.

Widzę że kolega Mirosław jest z okolic i też z "francuzem" z tej samej stajni :) Pozdrawiam

PostLink | Napisane: 2012-01-13, 19:45 

Interfejs dotarł, wszystko przygotowane, dostępne materiały przestudiowane tylko podłączać do samochodu. Tak jak pisałem - jutro zrobię zdjęcia z pod maski i screeny z JZ2005.
Przy okazji przeglądałem stronę AG i znalazłem swój zestaw:
(http://www.agcentrum.com.pl/?d=129) kod: Z4.610 "Do samochodów 3-4 cylindrowych o mocy do 160KM" - może tym się sugerował zakład montażowy?

PostLink | Napisane: 2012-01-13, 21:26 
Pomaga

gazownik miał tylko jedną motywację : minimum kosztów, maksimum zysku. Niestety nie ma pojęcia o swojej robocie :roll:

PostLink | Napisane: 2012-01-14, 12:22 

Pierwszy problem - nie mogę znaleźć nowszego programu.

Załączniki:
MWSnap007.jpg
MWSnap007.jpg [ 106.94 KiB | Przeglądane 409 razy ]

Tytuł: Re: Gaśnie przy spadających obr. - bardzo trudny problem
PostLink | Napisane: 2012-01-14, 12:50 

Auto: Ford Ka/Tarpan Honker
Pojemność: 1299/2417
Moc: 60/70
Kod Nadwozia: RB/FSR
Kod Silnika: J4P/4C90
Rok Produkcji: 1998/1991
To jest najnowsze oprogramowanie do Zenita:
http://www.agcentrum.pl/img/JZ_2009_1.12.05_100331.exe

PostLink | Napisane: 2012-01-14, 13:25 

myślałem że jak JZ-2005 to program też :)
Proszę moje screeny:
Okiem laika widzę że krzywa gazu odbiega nieznacznie od modelu który ma za wysoką wartość ofsetu.
Bardzo proszę o komentarz i ew. wskazanie przyczyny nieprawidłowej pracy silnika.

Paczka ze zdjęciami montażu (http://dl.dropbox.com/u/1600184/monta%C5%BC.rar). Chwilę potrwa zanim paczka wrzuci się na serwer. Ani przy wtryskiwaczach ani przy kolektorze nie ma opasek zaciskowych (piszę bo nie widać tego na zdjęciach). Ogólnie dostęp do wszystkiego bardzo ograniczony.

Załączniki:
MWSnap015.jpg
MWSnap015.jpg [ 164.62 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap014.jpg
MWSnap014.jpg [ 137.49 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap013.jpg
MWSnap013.jpg [ 141.82 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap012.jpg
MWSnap012.jpg [ 132.53 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap011.jpg
MWSnap011.jpg [ 109.27 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap010.jpg
MWSnap010.jpg [ 133.56 KiB | Przeglądane 396 razy ]
MWSnap009.jpg
MWSnap009.jpg [ 103.46 KiB | Przeglądane 396 razy ]

PostLink | Napisane: 2012-01-15, 00:43 

Auto: Toyota corolla
Elektronika: Zenit
Wtryskiwacze: Magic Jet
Reduktor: Alaska AT-09
Dysze: 1,7 ciśnienie 1,1
Pojemność: 1332
Moc: 86
Kod Silnika: 4EFE
Rok Produkcji: 1997
Całościowo to jest źle (za małe dysze w wtryskiwaczach, trzeba dużo rozwiercić- przy ciśnieniu 1,4 czasy na wolnych LPG są dwa razy dłuższe od czasów PB). Jak chcesz tylko poprawić to aby nie gasł to wystarczy że przełączysz na PB zaobserwujesz jakie czasy PB są na wolnych obrotach, przełączysz na LPG i tak będziesz dodawał korektami (tabela z korektami RPM tam gdzie w danej chwili jest kropka) na wolnych obrotach aby czasy były takie same.

PostLink | Napisane: 2012-01-15, 07:57 
Pomaga

To półsekwencja i gazownik widać wiedział , że zapakował szajs . Dał małe dysze aby wydłużyć czasy lpg i valteki wyrabiały się, ale przesadził i za mocno zubożył. Bezmyślne rozwiercenie nie załatwi sprawy - to oczywiste. Jedyne rozsądne rozwiązanie to wymiana wtrysków. Jeśli jednak koniecznie zostawić valteki to rozwiercić wtryski tak aby na biegu jałowym czas gazu nie był krótszy niż 4 ms. Przy dużym obciążeniu ustawić przełączanie na benzynę żeby uchronić silnik przed ubogą mieszanką i zapętlaniem.
Dysze prawdopodobnie wcale nie były wiercone , a ciśnienie 1,38 bara dla valteków to kosmos. Ustawić trzeba 1 bar i dla takiego ciśnienia wiercić. Ponieważ to zwykłe valteki to i tak trudno będzie wycisnąć z nich więcej niż 30KM na gar przy ciśnieniu 1 bar , więc można śmiało wiercić. Zacznij od sprawdzenie jaka jest średnica dysz ( zdejmujesz wężyk z dyszy i wkładasz wiertło - jak wchodzi suwliwie , bez luzów to wiesz jaki jest otworek)
Jaki masz czas na zasilaniu benzyną ?
Niepokoi mnie też duża różnica temperatur reduktora i gazu.Ten reduktor jest dużo za mały.
Maher ! korekty po obrotach w tej sytuacji to kpina , nie rada !
Nie robi się screenów na zimnym silniku.

PostLink | Napisane: 2012-01-15, 12:48 

Być może za bardzo się pośpieszyłem i mimo że na wskaźniku było 90 to parownik nie zdążył się w pełni rozgrzać.
Zbyt uboga mieszanka? To pewnie dlatego gość wymieniał cewkę zapłonową (mówił że wszystko zaczęło się sypać po wstawieniu LPG). Jak wymieniałem rozrząd to mechanik mówił że już powoli słychać zawory.

Sam też zauważyłem że ktoś już kombinował z tym co mógł żeby to jeździło.
Teraz nie wiem co robić. Szkoda mi tego silnika. Jeśli już wymieniać wtryskiwacze to na jakie? Widziałem listwę wtryskową Hana H2000 model A (zielony) - 351zł w MEGAPOL to jeszcze wymierny koszt. Tam trzeba chyba jeszcze jakieś przyłącza Valtek - Hana kupować bo wtyczki są inne.
Czy wtryski wszystko załatwią? Kupię wtryskiwacze a potem okaże się że parownik też do wymiany Kolejny koszt co najmniej 200zł. Na koniec żeby to w pełni jeździło trzeba całą centralkę itd.itd.
Czy zarazie rozwiercać wtryskiwacze?

PostLink | Napisane: 2012-01-15, 13:25 
Pomaga

napisałem co zrobić z wtryskami z wymianą lub bez. Nie znam tego reduktora ale wydaje się , że jest za mały - to do sprawdzenia. W celach poznawczych możesz rozwiercić dysze valteków wiertłem 3 mm i ustawić ciśnieniem reduktora czas lpg na 4 ms. W ten sposób ustawisz dół i nie będzie szarpało. Warto jednak sprawdzić wcześniej jakie masz teraz dysze.
Jeśli wtryski hana to lepiej pojedyncze niż na listwie. Czytałeś wytyczne montażu staga ? Porównaj ze swoim montażem, szczególnie sposób nawiercenia kolektora. Z Twoich zdjęć niewiele wynika, ale leżące wtryski na długich wężykach i byle jakie nawierty to też nie to co peugoty lubią najbardziej.
Jeśli reduktor jest za mały to uniemożliwi to pracę tak valtekom jak i hanom. Poczytaj wątek reduktory abyś wiedział co znaczy że reduktor sobie radzi.
Ze screenów i map nie wynika czy mieszanka jest uboga bo za mało punktów mapy ( szczególnie benzyny), ale długaśne czasy na jałowym świadczą , że jak się jeszcze wydłużą to wtryski będą zapętlone i będzie ubogo. Wysokie ciśnienie świadczy że była próba zwiększenie wydajności wtryskiwaczy, ale nie tędy droga. Jeszcze poczytaj :D
Hana zielone mogą być za małe jeśli faktycznie masz moc silnika jaką deklarujesz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1