Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Instalacja gazowa w 330Ci
PostLink | Napisane: 2011-11-24, 22:26 

Auto: BMW 330Ci
Elektronika: STAG 300+
Wtryskiwacze: HANA
Reduktor: LR IG1 SM
Dysze: niebieskie
Pojemność: 2979
Moc: 231
Kod Nadwozia: e46
Kod Silnika: M54B30
Rok Produkcji: 2000
Witam szanowne grono sympatyków podtlenku LPG :)

Mniej więcej 2 lata temu zacząłem odkładać sobie pieniążki na zakup lepszego autka. Na początku między innymi miała to być Alfa romeo 156 2.5 V6 albo golf III 2.9 synchro, jednak ostatecznie wybór padł na BMW 330Ci. Od niedawna jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem tego wspaniałego auta :)
Oto moja perełka:

Obrazek

Auto ma już założoną instalację gazową. Przed kupnem sprawdziłem jak sobie radzi przy wyższych obrotach i nie miałem powodów do narzekań, bo na gazie i benzynie przyspieszał prawie tak samo. Zwłaszcza przy wysokich obrotach w okolicy 6000 nie było żadnej różnicy mocy, co mnie bardzo cieszyło. W drodze powrotnej (ponad 300km) zmierzyłem spalanie gazu na trasie - wyszło 10,3/100km. Potem przejechałem jeszcze raz tyle, ale tylko po mieście i wyszło 14,0/100km (oczywiście odejmuję kilometry przejechane na zimnym na Pb). Myślę, że wyniki takie sobie, biorąc pod uwagę legendy o niesamowitej oszczędności tego silnika. No dobra, teraz do rzeczy - kupiłem na allegro taki kabelek:
Link do wyszukiwarki allegro - nie do aukcji!
Zainstalowałem odpowiednie sterowniki na laptopie i podłączyłem do STAG'a. Oto co zastałem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I od razu wszystko wychodzi na jaw. Przełączenie na Pb przy 5500, to dlatego tak dobrze ciągnął przy wysokich obrotach! Dopuszczalne ciśnienie 0,62? Pewnie dlatego nie wywalał błędu ciśnienia. Mapa czasu wtrysku benzyny podczas pracy na gazie i benzynie mają pewną odchyłkę, może dlatego był leciutko odczuwalny spadek momentu obrotowego poniżej 4000. Co zmieniłem od razu: ustawiłem maks obroty na gazie na 6600 (żeby ciągnął do odcięcia) i obniżyłem trochę temperaturę przełączenia na gaz (bo i tak nie będę deptać gdy niedogrzany). Pobawiłem się też krzywą korekcyjną i zrobiłem pomiar 5km na Pb i 15km na LPG. Oto efekty mojej pracy:

Obrazek

Załączam jeszcze dwa oscylogramy z jazdy. Pierwszy oscylogram (002.osc) niedługo po przełączeniu na gaz zanim mapa się "ułożyła", drugi oscylogram (003.osc) ostatnich kilku kilometrów jazdy.

Podczas jazdy do odcięcia dwa razy się zdarzyło, że sterownik wywalił błąd ciśnienia (niższe niż 0,62) i komunikat że wtryski gazu całkowicie otwarte. Świadczy to oczywiście o zbyt słabym reduktorze, który nie wydala ciśnieniowo. Poza tym po gwałtownym odpuszczeniu gazu ciśnienie w reduktorze potrafi wzrosnąć ponad 1,5 bara! To normalne? Jeśli nie, tym bardziej będę szukał lepszego reduktora. Na razie myślę o Scorpion GT (ten najmocniejszy), ale może jakiś inny byłby lepszy do mojego silnika..?

Zauważyłem też, że wskazanie sond lambda waha się w zakresie 0,32 do 0,37 niezależnie od obciążenia silnika, nawet podczas hamowania silnikiem gdy czas wtrysku jest zerowy! Według mnie to zupełnie bez sensu... Poza tym, zanim silnik się nagrzeje, wskazania wynoszą między 1,0 a 1,5. Dziwne jest też to, że takie wskazania pokazują obie sondy - czyżby obie były uszkodzone? A może w ustawieniach sterownika wybrany jest zły typ sondy lambda?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś obejrzał załączone przeze mnie wykresy i oscylogramy i zweryfikował moje wnioski. Proszę też o jakieś sugestie i rady odnośnie ustawień sterownika. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję! ;)

Załączniki:
Komentarz: oscylogramy z jazdy
pliki OSC.rar [94.17 KiB]
Pobrane 33 razy

Ostatnio edytowano 2011-11-24, 22:31 przez Qwet, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-24, 22:49 
Pomaga

Auto: BMW E39 528iA/opel astra
Elektronika: STAG 300 plus/bingo 4s
Wtryskiwacze: LR MED/mikser fi38
Reduktor: 2 x Zavoli zeta N / Lovato
Dysze: czarne
Pojemność: 2793/1598
Moc: 193/75
Kod Silnika: M52TUB28/ C16NZ
Rok Produkcji: 1999/1992
Qwet, nie wiadomo co dzieje się w OL (podgląd napiecia sond w stagu nie wiele daje niestety). Po za tym przy Twoim silniku przydałyby się korekty po obrotach w oparciu o podgląd korekt (np w INPA).

Co do spadków ciśnienia może wystarczy wymyć M3, który lubi się zabrudzić (choć zapewne wiesz, że ma on jeszcze jedną denerwującą wadę).

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 00:22 

Auto: Golf3 / Golf3
Elektronika: Stag100 / Tech204
Wtryskiwacze: mikser 37 mm / Hana Black typ C
Reduktor: Zavioli GES / AC R01v3/2
Dysze: chyba nie ma / brak
Pojemność: 1781 / 1781
Moc: 90 / 90
Kod Nadwozia: 1H1/ 1H1
Kod Silnika: ABS/ ADZ
Rok Produkcji: 1992 / 1995
Daj jeszcze osc z jazdy tylko na benzynie, bo te różnice w czasach na poszczególnych cylindrach to chyba trochę za bardzo się różnią.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 00:46 

Auto: Bmw 525i
Elektronika: LpgTech 316
Wtryskiwacze: H2000 Groszek
Reduktor: ACR01
Dysze: Green
Pojemność: 2497
Moc: 218
Kod Nadwozia: e61
Kod Silnika: n52 b25
Rok Produkcji: 2005.07-
bez korekt po rpm, to auto nie bedzie jechac prawidlowo. M3 polecam zmienic, tak za wczasu bo szkoda na niego poprostu czasu. 231KM hmmm bedzie ciezko 1 redkiem, sa ludzie ktorzy twierdza ze ACR01 da rade, Silver na 100% nie da sprawdzone wielokronie, moze gold, ale czy nie przymarznie watpie.
Zostaje pewnie Niko 300 przerobiony wedlug filmu PiotrK ktory skorzystal z patentu SMC.
Scorpiona GT odpusc, chyba ze nowy program ac bedzie juz potrafil pracowac na innych cisnieniach niz +/- 0,2 od cisnienia kalibracji.
1.5 bar to zaden przerost.

Od tak na szybko. z tego co widze.

aaaa no i reset ecu pb rowniez by sie przydal.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 05:45 

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)

Od początku. Ponieważ nie jestem jeszcze wdrożony w fachową nomenklaturę LPG, miałem problem z rozszyfrowaniem niektórych skrótów.

Z kontekstu domyśliłem się, że M3 to mój reduktor Magic III - czyścić chyba raczej nie ma sensu, bo instalacja została założona kilka miesięcy temu i wszystko wygląda jak nowe.

Dalej, nie wiem co to jest OL, czy chodzi o komputer silnika?

Co do sond lambda, czy nie są to czasem sondy szerokopasmowe? Oglądałem samochód od spodu i naliczyłem aż 4 sondy lambda, po dwie przed i za katalizatorami - które z nich są wyświetlane w AcGasSynchro?

Oscylogramy z jazdy na benzynie postaram się zrobić jutro.

Korekty od RPM też mam zamiar zrobić, bo widziałem że punkt pracy przebiega po różnych trajektoriach w zależności od obrotów - przy niskich obrotach leci powyżej krzywej, a przy wysokich obrotach nieco poniżej. Czy trzeba w takim przypadku wydłużyć czas wtrysku gazu przy wyższych obrotach i skrócić go przy niskich?

Poszukałem w googlu info na temat ACR01. Nawet nie mając pojęcia o reduktorach, patrząc na dane techniczne od razu mogę powiedzieć, że się nie nadaje :) Silver, Gold - masz na myśli reduktory KME? Przeglądałem temat "Test Reduktorów WG Nikodema" i one wypadają dość blado... Niko 300 z przeróbką? W sumie to mam garaż i narzędzia, ale wolę nie brać się za przerabianie bo jeśli coś popieprzę to może się to skończyć pożarem albo wybuchem. O ile w moim starym escorcie nie bałem się przerabiać gazu, BMW jest zbyt drogim autem żeby ryzykować. Scorpiona GT odpuszczam, bo właśnie czytałem o nim i rzeczywiście ludzie narzekają. Ale znalazłem fajny reduktor Landi Renzo IG1 Super Magg. Według testu Nikodema będzie w sam raz, więc jeśli nie ma innych wad niż wysoka cena to byłbym nawet skłonny go kupić ;)

Reset komputera z tego co czytałem da się zrobić przez odłączenie akumulatora. Czy to wystarczy?

Ostatnio edytowano 2011-11-25, 05:58 przez Qwet, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 07:35 
Pomaga

Qwet, zacznę od OL i CL. Są to tryby pracy silnika:

W CL (close loop) ECU (Engine Control Unit) czyta wskazania sond lambda (tych przed katalizatorem) i głównie na ich podstawie na bieżąco koryguje mieszankę (oczywiście w oparciu również o MAF i inne czujniki).

W OL (open loop) ECU nie korzysta z wskazania sond, a jedzie na sztywnej mapie korygując ją jedynie oparciu o MAF (przepływomierz), czujniki temp....

Co do sond lambda, to do STAGA masz (czy też powinieneś mieć) podłączone te przed katem. Pierwsza pokazuje spalinki za cylindrami 1,2,3 i druga 4,5,6.

Co do korekt po RPM ciężko Ci będzie cokolwiek sensownie ustawić bez podglądu korekt krótkoterminowych. Polecam feis od Nerwusa (z forum BMW) lub jak chcesz taniej to Viakena i pakiet INPA. W razie czego chętnie pomogę.

Aha restet ECU (czy raczej kasowanie adaptacji) też bez problemu robisz INPA. Po kasacji musisz pojeździć trochę na Pb, by się adaptacje ECU (korekty długie) ustawiły na stałym poziomie.

Ostatnio edytowano 2011-11-25, 07:36 przez mzloty, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 18:33 

Jeszcze nie spotkałem forum gdzie użytkownicy są tak sympatyczni i chętni do pomocy jak tutaj :)

No właśnie słyszałem o tym, że przy większych obciążeniach silnika komputer jedzie sztywno po mapach, olewając lambdę. Mam tylko pytanie jaki jest warunek przejścia w to OL - wysokie obroty, czy wysoki MAP?

Interfejs na port COM raczej odpada, bo nie mogę zaciągnąć domowego kompa do garażu, tym bardziej do testów na drodze :/ A laptop ma tylko USB. Znalazłem u Viaken'a taki interfejs:
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=1&prodid=151
Jest podłączany do USB i (niby) może współpracować też z innymi markami, więc mój ojciec też mógłby przy okazji diagnozować swój samochód (Ford Mondeo Mk3 2.0TDCi 04r.). Ale podstawowa sprawa - czy będzie dobry do mojego auta? Aha, jeszcze jedno pytanie, czy moje e46 ma pod maską złącze 20-pinowe? Bo szukałem i nie mogłem znaleźć...

Wrzucam jeszcze obiecany oscylogram z jazdy na Pb.

Załączniki:
plik osc Pb.rar [8.96 KiB]
Pobrane 21 razy

Ostatnio edytowano 2011-11-25, 18:39 przez Qwet, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 19:27 

Auto: Golf3 / Golf3
Elektronika: Stag100 / Tech204
Wtryskiwacze: mikser 37 mm / Hana Black typ C
Reduktor: Zavioli GES / AC R01v3/2
Dysze: chyba nie ma / brak
Pojemność: 1781 / 1781
Moc: 90 / 90
Kod Nadwozia: 1H1/ 1H1
Kod Silnika: ABS/ ADZ
Rok Produkcji: 1992 / 1995
Mógłbyś jeszcze zrobić fotki z pod maski, tak żeby było widać te Magiczne wtryskiwacze i ich podłączenie?
Na benzynie nie są czasy tak rozjechane, wygląda jakbyś miał z opisu pod nickiem dysze 2,5 dla 1, 2 i 3 cylindra i dysze 3,0 dla 4, 5 i 6 cylindra ;-)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 19:34 

Auto: Jeep G.Cherokee 5.7 HEMI
Elektronika: Był PRINS , jest STAG 300 PREMIUM
Wtryskiwacze: KEIHIN
Reduktor: Scorpion GT 2 szt.
Dysze: WYSTARCZAJĄCE
Pojemność: 5700
Moc: 324
Rok Produkcji: 2005
Któryś wtryskiwacz LPG leje ( 4 , 5 lub 6 ) , sondy niepodłączone ( szkoda , ale nie tragedia ), reduktor - nie jest tak tragicznie , ciśnienie robocze 0,94 maks spadki do 0,75 . Najpierw sprawdził bym który wtryskiwacz leje : na LPG wyłączaj poszczególne wtryskiwacze LPG i sprawdzaj na czasach wtrysku benzyny kiedy czasy na Pb się wyrównają . Jeśli go namierzysz możesz go " ograniczyć" w " Ustawieniach wtr. gazowych " na " - " tak , aby czasy się wyrównały . A przede wszystkim ustaw " Próg obcinania dotrysków " na 1,5 ms , bo " bije " po WN .

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 19:41 

Auto: Bmw 525i
Elektronika: LpgTech 316
Wtryskiwacze: H2000 Groszek
Reduktor: ACR01
Dysze: Green
Pojemność: 2497
Moc: 218
Kod Nadwozia: e61
Kod Silnika: n52 b25
Rok Produkcji: 2005.07-
Qwet, OL jest w duzej mierze uzalezniony od strategii producenta, wiekszosc aut glownie OL ma przy max obciazeniu jednak sa samochody ktore w stan OL wchodza bardzo szybko jak np moj chrysler lub niektore hondy.

Twoj silnik przy 2500 dostaje duzego wzbogacenia czasami rzedu 20%, autko glownie powinno byc strojone na korekty dlugo i krotko terminowe inaczej zabladzisz.
Sondy polecam odlaczyc do staga, a ktore masz podlaczone to wie tylko montazysta ktory to robil ;)

Co do reduktorow KME zmienily sie w nich znacznie bebechy od dnia w ktorym Nikodem robil test, i teraz mozna powiedziec ze sa naprawde ok.
Ig1sm klasa sama w sobie to jeden z nielicznych reduktorow dwustopniowych.

Pamietaj ze podstawa prawidlowego dzialania gazu w twoim aucie jest moznolna i dokladna regulacja, im mniej bedziesz mial elementow ktore nawalaja tym lepiej to pojedzie.
Ja na twoim miejscu zainwestowalbym troche grosza lub jak to jest na gwarancji to pojechal i kazal wymienic ludzikom. Wtryski i reduktor.
Zamin sie wezmiesz za regulacje na drodze, zacznij od regulacji korekt po temp i cisnieniu.

zdjecie z pod maski by sie przydalo bo rozjazdy moga byc spodowane zlym montazem, a korekt wtryskiwaczy radzilbym nie uzywac, bo w idle bedzie ok ale pod obciazeniem moze byc bida.

Ostatnio edytowano 2011-11-25, 19:50 przez Tormin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-25, 20:07 
Pomaga

Qwet, nie wiem czy ELM połączy się z Twoim BMW (z moim nie chce gadać) - pamiętaj nie ma rzeczy uniwersalnych. Jak chcesz się pobawić to polecam program INPA i do tego dedykowany fejs. U viakena np taki: http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=457 - kosztuje grosze, nie wiem czy działa. Ja używam fejs jak wyżej pisałem.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-26, 08:52 
zalozyciel

Auto: BMW 740i 6B Manual
Elektronika: LR Omegas
Wtryskiwacze: Med
Reduktor: 2x IG1 MAGG
Dysze: biale
Pojemność: 4400
Moc: 358
Kod Nadwozia: E38
Kod Silnika: M62B44
życzę powodzenia w ustawianiu tego auta na "mapki" i na magic jetach

a reduktor na dzień dobry wymień bo silnik drogi

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-26, 15:11 

-> Daro71

Wedle życzenia, daję fotki spod maski:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprzedni właściciel poprosił o ukrycie elementów instalacji, więc wszystko jest w miarę upchnięte. Wtryskiwacze są blisko kolektora ssącego, podobnie jak listwy zasilające blisko wtryskiwaczy, więc chyba dobrze.

Jakie mam dysze we wtryskiwaczach nie wiem, ale na pewno gdzieś w tych granicach, bo mnożnik oscyluje w granicach 0,95 do 1,15 przy ciśnieniu gazu nie przekraczającym 1 bara. Jeśli mówisz o rozbieżnościach między 1,2,3 i 4,5,6 to może tak być, ale dlaczego gazownik miałby coś takiego robić bez korekty czasów wtrysku poszczególnych wtryskiwaczy?

-> wrocek66

Jeśli sondy są niepodłączone to dlaczego wyświetlane są wartości inne niż 0,00 ? Zmieniają się one w zależności od temperatury silnika i są zawsze prawie takie same...

Ciśnienie reduktora przy krótkim obciążeniu na 1 biegu nie spada tak nisko, ale gdy przeciągnę go do końca na 3 to już piszczy i przełącza na benzynę, a zakładka "Błędy" zapala się na czerwono. Znaczy to, że ciśnienie było niższe niż 0,62 dłużej niż 300ms.

Nie bardzo rozumiem jak mam sprawdzać który wtryskiwacz leje - czasy których wtrysków benz. mają się wyrównać? Czy czasy banków 1,2,3 i 4,5,6 mają się wyrównać, czy czasy wtrysku poszczególnych wtrysków banku 4,5,6 ? A czy nie można od razu stwierdzić który wtryskiwacz leje? Widzę, że czas wtrysku 4 jest znacznie mniejszy od pozostałych - może to właśnie ten wtryskiwacz leje?

W porządku, ustawię odcięcie dotrysków na 1,5ms, ale co to znaczy "bije po WN" ??

-> Tormin

Dlaczego mam odłączyć sondy od STAG'a? Myślałem właśnie żeby je PODŁĄCZYĆ, bo kolega wrocek66 napisał, że są odłączone.

Mam wymienić wtryskiwacze? Czytałem, że Magic Jety nie są takie złe. Ale jeśli są złe, to jakie będą dobre?

Jak robić korekty po temperaturze to czytałem w instrukcji do AcGasSynchro, ale nie wiem jak robić korekty po ciśnieniu. Zresztą nie ma nawet takiej zakładki.
Obrazek

Zastanawiające jest to, że nie ma korekt po ciśnieniu, skoro dopuszczalne wahania ciśnienia wynoszą aż 0,2 bara... Chyba, że STAG automatycznie robi korekty od ciśnienia.. ?

-> mzloty

Też używałbym sprawdzony interfejs, ale wiązałoby się to z zakupem jakiegoś starszego laptopa z portem COM, którego pewnie nie używałbym do niczego innego. Będę musiał kupić interfejs taki jak z twojego linka lub podobny na port USB.

-> Nikodem

Rozumiem, że moje wtryski są całkiem do dupy i silnik nigdy nie będzie dobrze chodził. Widzę że używasz wtrysków HANA - czy takie są najlepsze?

Reduktor zamierzam wymienić.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem ;) Dużo mi pomogliście i jestem wam za to bardzo wdzięczny ;) Ale prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie niektórych spraw, między innymi podłączenie sond lambda i czy mam robić korekty poszczególnych wtryskiwaczy.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-26, 17:35 
zalozyciel

Auto: BMW 740i 6B Manual
Elektronika: LR Omegas
Wtryskiwacze: Med
Reduktor: 2x IG1 MAGG
Dysze: biale
Pojemność: 4400
Moc: 358
Kod Nadwozia: E38
Kod Silnika: M62B44
zacznij od wyczyszczenia adaptacji wszystkich nie tylko paliwowych odpowiednim oprogramowaniem - przejedz się na pb a a nie poznasz auta

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-27, 14:21 

Auto: Honda Accord coupe V6
Elektronika: stag 300 premium
Reduktor: IG1 M&C
Pojemność: 3200
Moc: 260
Kod Nadwozia: CG2
Kod Silnika: J32A2
Rok Produkcji: wóz 1998, napęd 2003
Jak nie przegapisz, to tu można zawalczyć :)

http://allegro.pl/no-1-landi-renzo-ig1- ... 56696.html

Na forum też się ten kolega ogłaszał.

Ja mam taki (jeden) reduktor po lekkim tuningu przy silniku 260 KM i działa bardzo dobrze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  >>

Strefa czasowa: UTC + 1