Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaka instalacja i jaki silnik wybrac - Outback
PostLink | Napisane: 2012-02-21, 16:16 

Auto: Avensis
Elektronika: Vialle LPi
Wtryskiwacze: Siemens fioletowe
Pojemność: 1800
Moc: 129
Kod Nadwozia: T25
Kod Silnika: 1ZZ-FE
Rok Produkcji: 2004
O reduktorach zostalem juz doinformowany - na szczescie ja celuje w starsza wersje H6 wiec tylko 210KM.
Co do elektorniki to jeszcze nie wiem ale u mnie sprawdzony zaklad zaklada Staga wiec nie bede im mieszal...

A co mam blokowac w kwestii lubryfikacji - bo kompletnie nie rozumiem :-(

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 20:03 

Auto: Subaru3.0H6 /Laguna1.8/AudiA4 1.8/Twingo1.2
Elektronika: Stella EOBD /Stella POLARE/Stella NORD/Voila
Wtryskiwacze: Barracuda/Rosso/Verde IG1
Reduktor: Antartic/Fioreforte/Vega
Rok Produkcji: 2001/2003/1999/1993
Z zakupem Tunapa faktycznie jest mały problem. Swoja drogą ja sam się postarałem o to by mieć to w swojej ofercie więc to nie takie trudne. Faktycznie trzeba mieć zarówno adaptery jak i sprężarke tak więc zwykły śmiertelnik nawet jak gdzieś to kupi (kiedyś było na allegro) to sam nie wtryśnie do zbiornika z gazem. U mnie klient płaci za dwie flaszki 150zika co 10.000km. Na targach w Warszawie prawdopodobnie się wystawią to może więcej zakładów to będzie miało w ofercie.
Ja mam na stanie "kroplówki" dla chętnych ale do subaryny zalewam tylko Tunapa.
Co do elektroniki to dobrze ustawiony Stag czy Tech z Hanami będzie śmigał, ja naturalnie mam to co montuje czyli Elpigaz bo ma zarówno dotryski benzyny jak i działającą adaptację na podstawie korekt - sprawdzone działa idealnie.
Reduktor Bigas wysłałem do reklamacji bo jedna strona stała na 2barach i brak było regulacji. Wsadziłem testowo nowość Tomasetto AT13 maleństwo ale wam powiem, że z 1,4 leci na 1,2 jutro podepne się z czujnikami temperatury bo aż mi się wierzyć nie chce w to co widzę patrząc na jego gabaryty.

PostLink | Napisane: 2012-02-22, 00:28 

Auto: 2xVolvo 945
Elektronika: była Stella, jest LpgTech214/Stag 300 ISA2
Wtryskiwacze: był elpigas jest Hana green/Hana 2000 blue
Reduktor: był ?elpigas jest ACR01/AC R01
Dysze: brak/brak
Pojemność: 2300/2300
Moc: 131/165
Kod Nadwozia: 945/945
Kod Silnika: B230FB/b230FT
Rok Produkcji: 1993/1997
galtom napisał(a):
Ja pytam tylko wzgledem tego, ze sporo osob lamentuje na temat LPG i H6. Ze zabija silnik, zawory beda rozwalone zaraz, zeszklanka 400 zl, ze trzeba wyciagac silnik do regulacji... itd...

Szklanki po czterysta to w tym 2005-2009 (245 kucy) więc nie dramtyzuj :-).
Przy aktualnym stanie wiedzy o LPG pewnie założyłbym gaz do h6 i do dziś bym nią (a raczej moja Żona) pomykał(a)

galtom napisał(a):
No to skoro juz wiem, ze czesc z tych inf. to mity to sie zastanawiam czy zrobi roznice jesli zastosuje jedno, lub drugie w silniku.
Czy tez (jesli koszt nie zabija) dla swietego spokoju nie skorzystac z obu rozwiazan - o ile sie nie kloca...? I o to pytam. Czy np. lubryfikacja w polaczeniu z TUNAP'em nie zrobi wiecej szkody niz brak obu ww.

Lubryfikacja to na inne fora :-)

@caniggia- bynajmniej nie rolnicze.
Z kobyłą miał być żarcik, ale rozumiem, że był suchar... :(

PostLink | Napisane: 2012-02-22, 06:35 

Domyslam sie co proponujesz w sprawie lubryfikacji... ni jak jednak nie odpowiada to na moje pytanie o zastosowanie obu rozwiazan... a kobyly nie zlapalem.

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 21:42 

Auto: Subaru3.0H6 /Laguna1.8/AudiA4 1.8/Twingo1.2
Elektronika: Stella EOBD /Stella POLARE/Stella NORD/Voila
Wtryskiwacze: Barracuda/Rosso/Verde IG1
Reduktor: Antartic/Fioreforte/Vega
Rok Produkcji: 2001/2003/1999/1993
Wg. mnie nie zaszkodzi to po pierwsze, po drugie "kroplówki" są zwykłe i z elektronicznym rozdzielaczem i w tym drugim rozwiązaniu jest wieksza pewność, że magiczny eliksir dotrze do wszystkich zaworów, po trzecie kolejną opcją lubryfikacji jest "lubryfikacja benzyną" występująca jako opcja w sterownikach BRC http://www.gazeo.pl/nowosci_z_kraju_i_z ... ws_id=1503 którą sterowniki AEB czyli np. Elpigaz mają od dawna. W wybranym zakresie obciążenia sterownik gazowy pozwala dotryskiwać do gazu niewielkie ilości benzyny. Tak więc na upartego można mieć trzy różne :D

PostLink | Napisane: 2012-03-05, 14:40 

Dzieki wszystkim za chec pomocy i opinie, niestety sprawa regulacji zaworów pomomo moich szczerych chęci okazała się nie do przeskoczenia.
Placenie za to kaswy w ASO SUbaru to po prostu bezsens a aut tych jest tak malo, ze nie da sie (przed zakupem) sprawdzic czy bedzie sie to dalo zrobic za "ludzkie" pieniadze... zas po zakupie nie warto sie obudziec z reka w nocniku :-(.

Z wielka przykroscia mowie zatem PASS :-(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1