Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-08, 20:17 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
Vectra C 1.8 140KM 2007
Witam, Mam ustawioną temperaturę przełączania na LPG przy 45stopniach, auto mam od czerwca i wtedy jak ciepło było ok podczas przełączania, teraz jak są mrozy a nawet jesienią zauważyłem pewne zależności, oto kilka z nich:
1. Auto stoi na dworze cały dzień, jest np kilka stopni powyżej zera, no to ruszam na benzynie i jak jest osiągnięta już temp 45 stopni to czuję jak chce przełączyć na lpg (oczywiście gdy jest więcej niż 2tys obr), i często tak jest, że podczas tego przełączania auto jakby nie pali na 1 cylinder i za chwile przychodzi alarm dźwiękowy że nie przełączył się na gaz i dupa, muszę zatrzymać się, wyłączyć silnik, zapalić, dać gazu i wtedy jest ok.
2. sytuacja jak wyżej ale po odpaleniu czekam 5-10 min na postoju, jadę i już dobrze się przełącza na gaz, ale to nie zawsze.
3. wczoraj auto stało na mrozie -12 stopni przez 6 godzin, ruszyłem po 5min postoju jadąc do domu i nawet jak już widziałem że jest temperatura 70 stopni to nic nie wskazywało na to że ma się przełączyć na gaz, cały czas były kontrolki czerwone tak jak to normalnie na pb 95.

Możliwe że coś tam "blokuje" instalacje gdy jest taki mróz? Byłem u gazownika, ale to w czerwcu, wymieniłem filtry, komp wszystko dobrze wskazywał itd., ale jesienią już jak były niższe temperatury właśnie to zaczęło się dziać, trochę to denerwujące bo ruszam i nie wiem czy znów będę musiał się zatrzymać i odpalić czy dobrze przełączy na lpg.

Moja instalacja założona była w 2009 roku, mam wpisy w książce od LPG, jest to instalacja KME, nr komputera AKME E3 albo Ł3 (nieczytelnie napsiane), wyposażenie dodatkowe: mx, zbiornik torus, reduktor kme red.1. Wtedy kosztowało to 1600zł :) Obecnie mam przebieg 177 tys km, przy 101000 tys km była wymieniona listwa wtryskowa, dalej nie wiem co było robione bo nie ma wpisów ale sprzedający mówił że w 2015 roku wymienił reduktor, wtryski i część przewodów gumowych, nawet 1 przewód 1,5metra mi dał bo został do wymiany jeszcze jakiś odcinek. Jakie mam wtryski nie ma napisane, są czerwone tyle wiem. Wie ktoś jaka to generacja?

Jeszcze jest 1 sprawa która mnie nurtuje, wydaje mi się że za dużo mi ubywa benzyny, nie mam pojęcia czemu, może mi pali i to i to ale to raczej niemożliwe ;/

Liczę na pomoc z Waszej strony, od czego zacząć żeby przełączał się bez problemów gdy ruszam z dłuższego postoju gdzie jest chłodno albo zimno.



edit:

Dziś rano jechałem do pracy, auto garażuje, mam tam +6 stopni gdy na dworze było -12, jadąc do pracy myślałem że coś instalacji sie polepszy i się przełączy jednak to się nie stało a już był dobrze nagrzany, zaparkowałem i chciałem odpalić awaryjnie na lpg zgodnie z instrukcją, włączyłem zapłon przy wyłączonym guziku od lpg, trzymałem guzik aż zaczęło piszczeć kilka razy i pojawił się żółty kolor diody tak jak to jest przy przełączeniu się na gaz, przekręciłem żeby odpalić i dupa, kręcił i nic, wyłączyłem zapłon i już odpaliłem na benzynie, podejrzewam jakiś czujnik temperatury, po pracy znów wracałem do domu i to samo. We wtorek podjadę do gazownika bo jutro nie wyrobię się, ma ktoś jakieś pomysły? Ogólnie ta instalacja ma 6 lat i było już w niej coś wymieniane tak jak pisałem wyżej, chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem a najchętniej bym wyrzucił wszystko i założył całkowicie nówkę ale to szkoda dolarów skoro to może być poprawione.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-08, 21:42 

Dołączył(a): 2010-12-24, 01:00
Posty: 169
Lokalizacja: Bochnia

Pomógł: 10 razy

Auto: Lanos 1.6 16V
Elektronika: TECH 224
Wtryskiwacze: BARRACUDA
Reduktor: ARTIC
Dysze: Dysze 2,2
Pojemność: 1598
Moc: 106
Rok Produkcji: 2001
hetman83 napisał(a):
Moja instalacja założona była w 2009 roku, mam wpisy w książce od LPG, jest to instalacja KME, nr komputera AKME E3 albo Ł3 (nieczytelnie napsiane)

Może G 3
Najlepiej porób zdj. , a masz się czym podpiąć ?
Może pochwalisz się skąd jesteś to ci ktoś zerknie lub kogoś się poleci.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-08, 22:33 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
Porobie fotki jutro , podjade pojutrze do gazownika bo nie wytrzymie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-10, 17:32 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
http:// www.fotosik.pl/zdjecie/0ffa5e5236ac046f

http:// www.fotosik.pl/zdjecie/02dc97dc9b1df04a

http:// www.fotosik.pl/zdjecie/e85e045fbb249726

Dziś auto przełączyło się bardzo dobrze na gaz, stało całą noc w garażu gdzie było z 8 stopni a na dworze -7, podjechałem do znajomego gazownika i powiedział żebym przyjechał z błędem gdy nie przełączy się na gaz jak to nieraz ma miejsce bo jak dziś było wszystko ok to komputer nic nie pokaże i nie ma co zgadywać co jest itd bo wywale kase na wiele rzeczy i tak może być to samo, także rano planuje szybko wyjechać i liczyć że nie przełączy się dobrze na lpg i zobaczymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-11, 15:12 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
Dziś byłem u gazownika, oczywiście jadąc do niego liczyłem na to że źle przełączy się na gaz bo inaczej nie widziałby błędów na komputerze, temperatura była już wysoka ale nie przełączał więc zatrzymałem się i awaryjnie uruchomiłem na lpg, następnie wyłączyłem auto i ruszyłem od nowa, przełączając się na lpg był błąd i jechałem chyba na 3 garach do niego, po podpięciu kompa stwierdził że to wina komputera bo nie widzi innej opcji więc wymiana kompa i elektroniki z kablami to 1200zł, narazie się wstrzymam z tym bo wiem jak tym jeżdzić ale czuję że jak mnie szlag trafi to wymienię to. Tylko zastanawia mnie fakt że jak już raz dobrze przełączy na lpg to później cały dzień jest git (o ile nie stoi na mrozie 12godzin), komputer od niskiej temperatury dostaje bzika ? Wtryski mam valteki więc gówno sam powiedział, ale skoro chodzą to mogą zostać, reduktor mam b dobry chyba sharka. Dziwne że jak ruszam zimnym autem to przełącza się żle a jak odpale i w miejscu czekam aż się nagrzeje to przełącza się dobrze po dodaniu obrotów (czasami się zdarza że obroty spadną nisko i gaśnie ale za 2im razem jest dobrze).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-12, 15:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4669
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 524 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Moim zdaniem to masz problem z wiązką od danego wtryskiwacza lub z samym wtryskiwaczem a nie z elektroniką. Do sprawdzenia wiązka i jej połączenia na dzień dobry a następnie zamienić miejscem wtryskiwacz i obserwować czy błąd zrobi skok w bok.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-12, 15:51 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
Dzwoniłem teraz do inneg gazownika, cały komp staga z wiązka i czujnikiem i przełącznikiem 850zl z robocizną, no to jest różnica. Powiedziałem mu co mnie boli w moim aucie i też mogą to być wtryski także można je sprawdzić na stole pobierczym także pewnie tak zrobię.
dziś rano wracając po nocy z pracy auto przełączyło mi się na gaz tak że nawet tego nie zauważyłem , aż byłem w szoku, zawsze to czułem jakieś lekkie "szarpnięcia" zwłaszcza po całej stójce na dworze w zime a dziś o dziwo cacy się przełączył, wcześniej w domu zaglądałem do instalacji poruszałem tam wiązka itd komputerem, tak sobie wkręcam że coś się naprawiło ;) Będę informował na bieżąco. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-12, 16:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4669
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 524 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Nie zmieniaj kompa tylko porządnie przetrzep wiązkę i same wtryskiwacze. Max 1h roboty z popijaniem browarka i 850zł zostanie na nowe wtryskiwacze czy naprawę wiązki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-12, 16:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-01-05, 21:10
Posty: 33
Lokalizacja: Szczecin

Pomógł: 1 razy

Auto: Daewoo Lanos
Elektronika: Kme diego
Wtryskiwacze: valtek/omvl reg fast
Reduktor: kme silver
Dysze: 2?
Pojemność: 1498
Moc: 103
Kod Silnika: A15DMS
Rok Produkcji: 1999
nie jestem specjalista dlatego prosze by ktos madry moja wypowiedz zweryfikowal ale tez mam kme diego g3 i tez przelaczal mi dosc pozno na gaz mimo odpowiedniej temperatury, padl mi mapsensor pscct3 a dokladnie sam czujnik temperatury. wstawilem w przewod obok taki czujnik http://allegro.pl/czujnik-temperatury-k ... 59778.html i problem ustapil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-13, 17:33 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
zawikox napisał(a):
nie jestem specjalista dlatego prosze by ktos madry moja wypowiedz zweryfikowal ale tez mam kme diego g3 i tez przelaczal mi dosc pozno na gaz mimo odpowiedniej temperatury, padl mi mapsensor pscct3 a dokladnie sam czujnik temperatury. wstawilem w przewod obok taki czujnik http://allegro.pl/czujnik-temperatury-k ... 59778.html i problem ustapil



Możesz dać zdjęcie spod maski jak to zrobiłeś ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-13, 18:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-01-05, 21:10
Posty: 33
Lokalizacja: Szczecin

Pomógł: 1 razy

Auto: Daewoo Lanos
Elektronika: Kme diego
Wtryskiwacze: valtek/omvl reg fast
Reduktor: kme silver
Dysze: 2?
Pojemność: 1498
Moc: 103
Kod Silnika: A15DMS
Rok Produkcji: 1999
nie mam zdjecia tego ale mam stare zdjecie silnika jeszcze przed zabiegiem. http://www.tinypic.pl/u88sg4ci0tuv

tam gdzie zaznaczylem na czerwono uciąłem wąż nożem i wsadziłem tam nowy trójnik(czujnik) zacisnałem opaskami metalowymi, mały króciec zaślepiłem. ucialem z czujnika dwa kabelki http://www.autogasteileshop.de/WebRoot/ ... memap3.jpg
dokladnie te co sa widoczne na foto i podlaczylem je pod nowy czujnik.


tyle ze ja nie gwarantuje ze to jest rozwiazanie twojego problemu.
u mnie bylo to ewidentne bo pokazywalo mina kompie temperature gazu minus 11 stopni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-14, 18:21 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
U mnie to chyba nie to. Cały czas myślę co to może być, ruszam autem np z garażu i przełącza się za np 4km i szarpie i nieraz przygazuje w trakcje i jest ok a nieraz źle się przełączy i nie chodzi na 1 cylinder, a jak przed wyjazdem stoi uruchomiony z 10minut to pozniej podczas jazdy przełącza się super......... zagadka ostra :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-14, 19:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2017-01-05, 21:10
Posty: 33
Lokalizacja: Szczecin

Pomógł: 1 razy

Auto: Daewoo Lanos
Elektronika: Kme diego
Wtryskiwacze: valtek/omvl reg fast
Reduktor: kme silver
Dysze: 2?
Pojemność: 1498
Moc: 103
Kod Silnika: A15DMS
Rok Produkcji: 1999
no własnie moze i to wlasnie ten czujnik. może czujnik zalapuje po jakims czasie dlatego jak go grzejesz na postoju to czujnik ma czas na "pobudke" . najlepiej kup kabelek zebys mogl sie podlaczyc- to 50 zl a przyda sie nie raz - zawsze bedziesz mogl zerknac co tam sie dzieje. bo tak bedziesz musial zostawic auto u gaziarza zeby sie wpiał na zimnym. Pozatym jeszcze czujnik na reduktorze moze tak samo glupoty pokazywac


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-14, 20:20 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
no ale wychodzi na to ze czujniki są ok bo jak sie auto nagrzewa do tych pewnie 45stopni jak ma zadane to zachodzi przełączanie na gaz (chyba ze duze mrozy to sie nie przleacza wcale albo przy 80stoponiach ale gazownik mi gadal ze temp silnika ma sie nijak do temperatury np reduktora i to co czytaja czujniki od lpg ) i chyba tu raczej cos komp pierdoli bo powinien wylaczyc wtryski od pb95 i zalaczyc od lpg a na kompie wyskoczyl blad cos z wtryskiem 3 benzyny jak podjechalem do gazownika, szkoda ze nie mozna na 1-2 dni kompa zamienic na innego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KME, nie przełącza się na gaz a jest nagrzany
PostLink | Napisane: 2017-01-16, 19:56 

Dołączył(a): 2015-12-03, 16:39
Posty: 16

Pomógł: 0 razy

Auto: opel astra
Pojemność: 1600
Moc: 75
Rok Produkcji: 1994
Tupter1910 napisał(a):
Nie zmieniaj kompa tylko porządnie przetrzep wiązkę i same wtryskiwacze. Max 1h roboty z popijaniem browarka i 850zł zostanie na nowe wtryskiwacze czy naprawę wiązki.



A czego dokładnie mam tam szukać ? mierzyć coś ? jeśli tak to gdzie dokładnie.....


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO