Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: LiquidSi - pali bezpiecznik od wtrysków
PostLink | Napisane: 2018-05-11, 06:26 

Dołączył(a): 2018-05-11, 06:14
Posty: 2

Pomógł: 0 razy

Auto: Mitsubischi Galant
Elektronika: Vilalle
Wtryskiwacze: Vialle 17
Pojemność: 2500
Moc: 163
Rok Produkcji: 1998
Jak w temacie. Kiedyś miałem awarię - jeden wtrysk się stopił. Przy okazji ułamałem jeszcze plastik w dyszy.
Po wymianie całej dyszy i wtrysku doszedłem do tego że jest spalony bezpiecznik od trzech wtrysków - one nie działały.
Wymieniłem bezpiecznik auto zaczęło działać na gazie.

Radość trwała krótko. Po przejechaniu kilku km coś zaśmierdziało spod maski i bezpiecznik dalej upalony.
Jeszcze nie sprawdziłem czy coś się dodatkowo upaliło ale jaka może być przyczyna że pali się ten bezpiecznik ?

Instalacja jest stara w zasadzie za rok do demontażu - traktuję to jako ciekawostkę bardziej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LiquidSi - pali bezpiecznik od wtrysków
PostLink | Napisane: 2018-05-11, 18:08 

Dołączył(a): 2018-05-11, 06:14
Posty: 2

Pomógł: 0 razy

Auto: Mitsubischi Galant
Elektronika: Vilalle
Wtryskiwacze: Vialle 17
Pojemność: 2500
Moc: 163
Rok Produkcji: 1998
Troszkę posiedziałem przy samochodzie i takie informacje.

Znowu uszkodziło mi 3 wtrysk. tak jak poprzednio. Rozszczelnił się tak jakby uszkodziło się coś w środku. Gaz ucieka przez złącze wtyczki.

Zrobiłem pomiary wszystkich kabli do wtrysków i wygląda na to że nigdzie nie ma zwarcia. Rozebrałem wtyczkę o kompa i też wygląda jak nowa.
Czerwony po wypięciu bezpiecznika nie ma zwarcia do masy nigdzie.
Sygnałowy też nigdzie nie pokazuje zwarcia.
W akcie desperacji zapaliłem silnik i pomierzyłem napięcia podczas pracy wtrysków.
Napięcie pomiędzy pinami we wtyczce wtrysku wacha sie na postoju od 1,7- ~2 V.
Nic nie wygląda niepokojąco.
czy coś mogłem przeoczyć i czy coś można jeszcze zmierzyć.
Instalacja przełącza się normalnie. Co ciekawe nie wyświetla Check engine nawet jak mam odpięte dwa wtryski. Silnik chodzi kulawo ale nie gaśnie.
Ktoś coś podpowie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LiquidSi - pali bezpiecznik od wtrysków
PostLink | Napisane: 2018-05-30, 19:48 

Dołączył(a): 2010-06-15, 22:41
Posty: 1778
Lokalizacja: PL

Pomógł: 193 razy

Ta instalacja to straszny syf, bardzo często padały nawet po tygodniu komputery, upalalo końcówkę mocy.... Może źle steruje pod obciążeniem


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO