Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-01, 09:30 

Auto: Opel Vectra
Elektronika: Stag 300
Wtryskiwacze: Hana 2000 Czerwona
Reduktor: MAGIC 3
Pojemność: 1600
Moc: 101
Kod Silnika: x16xel
Rok Produkcji: 1996
zróbcie sobie jakiś nowy wątek i tam wylewajcie swoje żale i preferencje. Co wchodzę w ten wątek to mam nadzieję czytać o "wrażeniach z jazdy na LPdi" a nie wrażeniach z chęci lub niechęci posiadania Diesla.
Niech jakiś mod zrobi tu porządek!

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-03, 19:10 

Auto: Skoda Octavia II
Pojemność: 1390
Moc: 122
Kod Silnika: CAXA 1.4 TSI
Rok Produkcji: 2009
To ja może słowo w temacie, napisałem mail'a do założyciela tego posta. Powiedział, że po 7000 km wszystko działa normalnie, nie czuć różnicy mocy w stosunku do benzyny. Hałasującą pompę obłożył pianką wygłuszającą. Auto przy jeździe prawie miejskiej (80%), pali średnio 11l. gazu. Teraz od siebie dodam, że 1.8TSI na hamowni wychodzą w okolicach 178KM i ponad 260Nm, na dodatek wiesieku posiada napęd na 4 łapy, tal więc spalanie całkiem przyzwoite. Gdyby tylko nie ta cena ...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-10-01, 10:08 

Auto: Citroen Xsara Picasso
Pojemność: 1,8 16V
Moc: 116LPi 117PB
Rok Produkcji: 2001
A to są wykresy z hamowni mojego bolidu
Z zeszłego roku

Rok 2010
I z tego roku
Ten rok

Przez ten rok czasu auto przejechało na gazie 30 tyś.km.

Poprawiłem bo były te same zdjęcia teraz jest okey.

Ostatnio edytowano 2011-10-01, 10:30 przez adama35, łącznie edytowano 5 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-10-01, 10:16 

Auto: Panda / Seicento
Elektronika: Stag 4+ / Stag 4+
Wtryskiwacze: Hana C / Hana C
Reduktor: Alaska / Alaska
Pojemność: 1.2 / 1.1
Moc: 60 / 54
Kod Nadwozia: ---
Kod Silnika: 188A4 / 187A1
Rok Produkcji: 2008 / 2002
piekny grzebień...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-10-05, 13:29 

Auto: Peugeot 407 Kombi
Elektronika: ZENIT
Wtryskiwacze: valtek 34
Reduktor: Artic at-09
Dysze: 2,5?
Pojemność: 2000
Moc: 138
Kod Silnika: EW10J4
Rok Produkcji: 2004
kaziu1985pn napisał(a):
piotrss, lepsze smarowanie tłoków / bloku.

Jaki bzdet buahahaha tłok/cylinder smarowany jest przez olej, a jedyne co się dzieje na zimnym silników, zwiększona dawka benzyny zmywa film olejowy z cylindra. Można by męczyć temat, że zawory się nie smarują ale przecież to by był kolejny bzde,t bo zawory przy wtrysku bezpośrednim nie są smarowane ...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-10-05, 13:43 

Mipel napisał(a):
Ja jestem ciekawy ile przebiegu zrobią wtryskiwacze PB zanim się zatrą / zasyfią od naszego LPG .

Do Common Rail w Dieslu 1 wtryskiwacz kosztuje ponad 1000zł ...

Problem jest w tym że "tłuste" syfy w naszym lpg raczej nie powinny zacierać wtryskiwacza, a używana czasem benzyna powinna je przemywać... Najważniejsze czy lpg nie uszkadza jakiś uszczelnień z tworzyw które mogą być nieprzystosowane do lpg.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-10-05, 13:49 

caniggia napisał(a):
geniusmax napisał(a):
piotrss napisał(a):
A ogólnie rozruch przy zasilaniu LPG jest łatwiejszy, i chodzi tu o takie właściwości jak prężność par i lotność. Paliwo LPG cechuje się większą prężnością par niż benzyna, co zaś wpływa na lotność (także wyższa), na podstawie której określa się łatwość uruchamiania silnika (czym wyższa tym łatwiej) oraz ryzyko powstawania korków parowych (im wyższa tym łatwiej co nie jest dobre). A jeśli chodzi o gen. I-IV to problem leży w rozwiązaniu (sposobie) zasilania silnika paliwem LPG a nie w samym paliwie. I nie ma jak wykorzystać tej właściwości.

Jeszcze ad vocem to tej wypowiedzi. Wszystko to niby prawda ale... jak wiadomo teoria a praktyka to czesto 2 strony tego samego medalu i w praktyce nie wyglada to juz tak rozowo. Poniewaz rozprezanie nastepuje w cylindrze/kanale wtryskiwacza to ciekaw jestem jak to wszystko zachowa sie przy - 30 ? Polecam lekturę niemieckich forow gdzie mozna znaleźć sporadyczne narzekania na zapalanie w niskich temperaturach a przeciez zima w Schwarzwaldzie to nie jest zima pod Olsztynem...

Nie wiem jak z zaworem ale ciepło wydziela się przy sprężaniu więc z odpaleniem nie powinno być różnicy

ja się ustosunkuję również do wypowiedzi kolegi piotrss,
instalacja ciekłego gazu faktycznie źle odpala w zimie, dlatego musi chodzić na początku na benzynie, aby zawór się rozgrzał, w niskich temperaturach LPG nie odparuje, a ciekłe się nie zapali, stąd takie problemy.

wątek wyczyściłem, jak chcecie dalej się kłócić, to tu:
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=14744

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-01, 23:36 

Auto: VW Golf
Elektronika: Stag 300 +
Wtryskiwacze: Reg Fast
Reduktor: Zavoli Zeta N
Dysze: 2.4
Pojemność: 1600
Moc: 100
Kod Nadwozia: MK4
Kod Silnika: AKL
Rok Produkcji: 2000
Panowie może ktoś ma jakieś wieści od autora: ile już ma przejechane, nadal bezproblemowo auto jeździ?

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-10, 19:06 

Auto: Skoda Octavia Combi 4x4
Reduktor: LPdi
Pojemność: 1800
Moc: 160
Kod Silnika: CDAA
Rok Produkcji: 2011
Instalacja byłaby super gdyby można było odpalać na gazie poniżej 10˚C, nie wiem jak u innych ,może ta przypadłośc tyczy się tylko mojego samochodu. Podczas montażu instalacji w maju wgrane miałem oprogramowanie sterujące od tfsi (jak się później dowiedziałem) , w październiku zadzwoniłem do lta polonia że mam problem z odpalaniem na gazie .Poprosili o przyjazd bo mają nowy soft do tsi .Pojechałem ,wgrali i dalej lipa z odpalaniem na gazie.W lato nie było żadnych problemów , teraz jak postoi 3,4 godziny również odpala , najgorzej całą noc i dłużej. Najgorsze jest to że trzeba pamiętać o ręcznym przełączeniu na benzynę bo jak się zapomni to ……. Można kręcić aż się wyładuje akumulator , następnie wypuścić gaz z instalacji aby zadziałał czujnik w zbiorniku gazu że go nie ma i przełączyć się atomatycznie na benzynę lub jak doszedłem metodą prób wyjąć bezpiecznik od pompy gazu i samochód odpala po 2,3 sekundach.
Oprócz problemów z odpalaniem na gazie instalacja działa bardzo dobrze , zobaczymy co będzie dalej. Przejechałem 9000 km , Spalanie w mieście ok. 12 l w trasie 9-10 l.
Gdyby vialle jakoś zautomatyzowała odpalanie na benzynie i automatyczne przełączanie byłoby super.

Tytuł: Re: LPdi -wrażenia z jazdy
PostLink | Napisane: 2012-01-23, 21:13 

Auto: Saab
Elektronika: x
Wtryskiwacze: x
Reduktor: x
Dysze: x
Pojemność: ok 2000
Moc: 131
Rok Produkcji: 97`
Jak w temacie?
Gdzieś mi się obiło że Vialle zmienia oprogramowanie do TSI aby lepiej odpalały.

Tytuł: Re:
PostLink | Napisane: 2012-03-16, 09:27 

Auto: 307
Elektronika: stag300 plus
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: magic
Dysze: 2,3
Pojemność: 2.0
Moc: 136-138 ??
Kod Nadwozia: 3A/C
Rok Produkcji: 2002
wiesieku napisał(a):
Instalacja byłaby super gdyby można było odpalać na gazie poniżej 10˚C, nie wiem jak u innych ,może ta przypadłośc tyczy się tylko mojego samochodu. Podczas montażu instalacji w maju wgrane miałem oprogramowanie sterujące od tfsi (jak się później dowiedziałem) , w październiku zadzwoniłem do lta polonia że mam problem z odpalaniem na gazie .Poprosili o przyjazd bo mają nowy soft do tsi .Pojechałem ,wgrali i dalej lipa z odpalaniem na gazie.W lato nie było żadnych problemów , teraz jak postoi 3,4 godziny również odpala , najgorzej całą noc i dłużej. Najgorsze jest to że trzeba pamiętać o ręcznym przełączeniu na benzynę bo jak się zapomni to ……. Można kręcić aż się wyładuje akumulator , następnie wypuścić gaz z instalacji aby zadziałał czujnik w zbiorniku gazu że go nie ma i przełączyć się atomatycznie na benzynę lub jak doszedłem metodą prób wyjąć bezpiecznik od pompy gazu i samochód odpala po 2,3 sekundach.
Oprócz problemów z odpalaniem na gazie instalacja działa bardzo dobrze , zobaczymy co będzie dalej. Przejechałem 9000 km , Spalanie w mieście ok. 12 l w trasie 9-10 l.
Gdyby vialle jakoś zautomatyzowała odpalanie na benzynie i automatyczne przełączanie byłoby super.

Odświeżam temat i apeluje o kolejne sprawozdnia... Ja przetrwałeś zime z tym odpalaniem czy może cos sie zmienilo ?
Ps swoją drogą jak dla mnie niemożliwość odpalenia smaochodu pozniej 10 stopni dyskwalifikuje taki smaochod z normalnego uzytkowania... prziecież to nienormalne zeby za kazdym razem tam grzebac albo myslec o tym ze trzeba przełaczyć na benzyne bo moze w nocy temp spaść :/ wiec na razie to jednak bubel ni e instalacja ale w tym bublu nadzieja ;) ( to takie przemyslenie luźne już na zimno po fazie zachwytu ... )

Tytuł: Re: LPdi -wrażenia z jazdy
PostLink | Napisane: 2012-03-21, 21:07 

Auto: Skoda Octavia Combi 4x4
Reduktor: LPdi
Pojemność: 1800
Moc: 160
Kod Silnika: CDAA
Rok Produkcji: 2011
W zimie z odpalaniem nic się nie zmieniło,trzeba było pamiętać o przełączaniu na benzynę.
Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak że 1.4 tsi zrobili i nie ma podobno problemów z odpalaniem na gazie, 1.8 tsi ma być poprawiony za miesiąc.
Tak więc trzeba cierpliwie poczekać,oprócz odpalania wszystko ok.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1