Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: miało być Stag 300 OBD a jest Stag4eco
PostLink | Napisane: 2012-02-18, 22:09 
#Moderator

Auto: Mustang GT
Elektronika: Tech 518
Wtryskiwacze: Hana
Reduktor: 1x IG1 UltraMagg M&C
Dysze: Niebieskie
Pojemność: 4600
Moc: 315
Nowotczyński napisał(a):
Mirosław napisał(a):
Nowotczyński napisał(a):
dalczego ma się domagać zmiany na Techa?

bo jakby jest to najprostsze technicznie, wtyczka pasuje 1/1

Ok,ale uzgadniał montaż Staga 300Premium,a ma Staga 4.Czy jest podstawa,by domagać się Techa?Jak na razie jest to tylko pobożne życzenie nie właściciela auta.

Ja dałem propozycję, jak właściciel będzie gadał, to już jego sprawa.

PostLink | Napisane: 2012-02-18, 22:11 
#Moderator

Nowotczyński napisał(a):
caniggia napisał(a):
Ma zdecydowanie lepiej dopracowane fabryczne, dla hana nic nie trzeba obecnie ruszać, sprawdzałem w 2 autach oprócz swojego.

Generalnie dyskusja rozchodzi się o to, że kolega przepłacił, więc jak ma się czegoś domagać, to ja mu proponuję aby się domagał na zmianę na techa, bo nie będzie musiał pruć wiązki, a jak gazownik się nie zna, to lepiej pojedzie na autokalibracji na techu niż na stagu.

Nic na siłę, takie mam zdanie na temat i już, żadnych "wojen" stag kontra tech itp.

Porównywałeś Staga vs Techa pod względem korekcji?

Odnośnie techa już napisałem, jeżeli chodzi o Staga, to na wersji 7 korekta zaczynała mi się na +10, na 8 (na jednym aucie tylko ustawiałem) zaczyna się na 20.

PostLink | Napisane: 2012-02-19, 08:20 

Auto: Saab 95 Aero
Elektronika: Stag 300 Premium
Wtryskiwacze: Hana A+
Reduktor: AC R01x2
Dysze: -
Pojemność: 2300
Moc: 230
Kod Nadwozia: YS3
Kod Silnika: ?
Rok Produkcji: 2000
caniggia napisał(a):
Nowotczyński napisał(a):
caniggia napisał(a):
Ma zdecydowanie lepiej dopracowane fabryczne, dla hana nic nie trzeba obecnie ruszać, sprawdzałem w 2 autach oprócz swojego.

Generalnie dyskusja rozchodzi się o to, że kolega przepłacił, więc jak ma się czegoś domagać, to ja mu proponuję aby się domagał na zmianę na techa, bo nie będzie musiał pruć wiązki, a jak gazownik się nie zna, to lepiej pojedzie na autokalibracji na techu niż na stagu.

Nic na siłę, takie mam zdanie na temat i już, żadnych "wojen" stag kontra tech itp.

Porównywałeś Staga vs Techa pod względem korekcji?

Odnośnie techa już napisałem, jeżeli chodzi o Staga, to na wersji 7 korekta zaczynała mi się na +10, na 8 (na jednym aucie tylko ustawiałem) zaczyna się na 20.

Proponuję sprawdzić wersję 8.

PostLink | Napisane: 2012-02-19, 16:08 

Auto: Opel Vectra C
Elektronika: Stag4eco
Wtryskiwacze: OMVL Regfast
Reduktor: Zavoli S
Dysze: ?
Pojemność: 1800
Moc: 122
Rok Produkcji: 2004
Poprawiam się, ze spalaniem nie jest tak źle, wskaźnik gazu jest źle wyregulowany. Choć byłem w warsztacie to poprawiać, widocznie poprawiło się w drugą stronę :)

W mieście (100%) wyszło mi 11l LPG, Pb wychodzi 10l, więc jest ładnie. Jutro zaleję po trasie i napiszę.

Przypomnę aby zachować rzetelność względem warsztatu - uzgadniałem montaż Stag 300 bez uściślenia jaki model a w miarę możliwości samochodu miał być zamontowany adapter do OBD za dopłatą do uzgodnionej ceny. Wtedy nie wiedziałem, że OBD działa tylko z premium. Ale fakt zamontowania 4eco zamiast nawet zwykłej 300 jest wkurzający jak i stwierdzenie, że w tym aucie OBD "się nie łączy" jak na forum są opisane takie same auta z działającym OBD.

Dzisiaj obejrzałem dokładniej montaż przy silniku. Samochód stał 2,5 dnia na warsztacie bo podobno nie można było zdjąć kolektora, śruby zapieczone. Na moje oko kolektor w ogóle nie był ściągany, śruby są zakurzone i nie ma śladów ich odkręcania. Widać wióry po wierceniu. Otwory w kolektorze są zrobione 1-2cm przed wtryskami Pb, niestety w każdy w różnej odległości (ale różnice nie większe niż 1cm). Wężyki krótkie lecz różnej długości od 10 do 15cm.
Wtryskiwacze zamontowane na opaski zaciskowe, trzymają się w miarę stabilnie.
Elektryka zamontowana bardzo ładnie, wszystko puszczone z sensem i myślę, że zgodnie ze sztuką. Nie podłączona sonda Lambda, chyba, że gdzieś przy kompie.

Problem z zapachem gazu, sprawdziłem wszystkie opaski zaciskowe i mimo to na postoju czuć gaz, nie spaliny, czysty gaz.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to albo parownik jest nieszczelny albo przy wężykach przy kolektorze bo tam nie ma opasek zaciskowych (przy wtryskiwaczach są).

Żeby nie szukać tego miesiąc, jest w Warszawie ktoś kto ma elektroniczny czujnik gazu? Na piankę nic nie wyszło.

Zastanawia mnie jeszcze jedno, gazownik nie wydał mi dokumentów potrzebnych do wpisu w dowodzie rejestracyjnym, powiedział, że za dwa tygodnie bo musi je gdzieś tam wysłać. To normalne?

PostLink | Napisane: 2012-02-19, 16:47 

Auto: vectra b
Elektronika: Stag4
Wtryskiwacze: Reg Fast
Reduktor: Zavoli N
Dysze: 2.0
Pojemność: 1600
Moc: 100
Kod Silnika: X16XEL
Rok Produkcji: 1996
Ja mam stag 4 i przez dwa miesiace po założeniu bawiłem się róznymi funkcjami i przerabiałem go na plusa ale szybko ta zabawa mi się znudziła i zostałem przy zwykłej 4 i jak podłaczyłem dwa miesiące temu lapka to wszystko było idealnie poustawiane i auto jeździ tak samo na pb i lpg.

PostLink | Napisane: 2012-02-19, 20:02 

Auto: Opel Astra G Caravan
Elektronika: STAG 4
Wtryskiwacze: Hana h2000
Reduktor: Zavoli Zeta N
Pojemność: 1796
Moc: 116
Kod Nadwozia: F35
Kod Silnika: x18xe1
savitar7, powinni mieć na każdej SKP

PostLink | Napisane: 2012-02-20, 09:25 

Auto: chrysler
Elektronika: Stag
Wtryskiwacze: keihin
Reduktor: prins
Pojemność: 3800
Rok Produkcji: 2001
Zastanawia mnie jeszcze jedno, gazownik nie wydał mi dokumentów potrzebnych do wpisu w dowodzie rejestracyjnym, powiedział, że za dwa tygodnie bo musi je gdzieś tam wysłać. To normalne?

po wypełnieniu druków (dane z auta, co się zamontowało) i daje do podpisu osobie uprawnionej w hurtowni lub wysyła do Białegostoku (jeśli Stag) trwa to te kilka dni minimum.

PostLink | Napisane: 2012-02-20, 18:04 

Auto: VW Passat TiptroniC
Elektronika: STAG ISA2 (8.7)
Wtryskiwacze: Hana zielone - listwa
Reduktor: AC R01
Dysze: --
Pojemność: 1.8T
Moc: 150
Kod Nadwozia: 3B5
Kod Silnika: AWT
Sylwia napisał(a):
po wypełnieniu druków (dane z auta, co się zamontowało) i daje do podpisu osobie uprawnionej w hurtowni lub wysyła do Białegostoku (jeśli Stag) trwa to te kilka dni minimum.

Ja dostalem od reki przy odbiorze auta.

PostLink | Napisane: 2012-02-20, 22:54 

Auto: vectra b
Elektronika: Stag4
Wtryskiwacze: Reg Fast
Reduktor: Zavoli N
Dysze: 2.0
Pojemność: 1600
Moc: 100
Kod Silnika: X16XEL
Rok Produkcji: 1996
Ja tez dostąłem odrazu. moze gazownik to gałęż drzewa,
czasmi sa takie aparaty ze montuja gaz i potem u znaomego w jakims innym warsztacie podbija wszystko i oddaje temu co u niego montował.

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 09:24 

Auto: chrysler
Elektronika: Stag
Wtryskiwacze: keihin
Reduktor: prins
Pojemność: 3800
Rok Produkcji: 2001
są instalki gdzie dostajesz czysty druk z podpisami i pieczątkami - wypełniasz, oddajesz klientowi ..

homologacje z Amaxu i AC - podpisuje się w Białymstoku (poczta- tam i powrót) lub w hurtowni przez osobę upoważnioną (może warsztat ma blisko do takiego miejsca i w czasie montażu to załatwia)= teoretycznie powinno się ruszyć temat homologacji po zakończonym montażu.. po zrobionej analizie spalin..

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 11:47 
Pomaga

Auto: Golf IV/Fiat Panda 1.1
Elektronika: LPG Tech/Stag4+
Wtryskiwacze: Hana Red/Hana Black
Reduktor: E.G 200kw/Zavoli Zeta N
Pojemność: 1781/1.1
Moc: 125/54
Kod Nadwozia: 1J1/Van
Kod Silnika: AGN/187A1.00
Rok Produkcji: 1999/2007
Sylwia napisał(a):
są instalki gdzie dostajesz czysty druk z podpisami i pieczątkami - wypełniasz, oddajesz klientowi ..

To zależy od właściciela homologacji czy podpisuje in blanco czy nie. U mnie są warsztaty co jak wstawiasz auto na 8.00 to od razu dostajesz komplet dokumentów i idziesz do urzędu załatwiać a instalacja się montuje...ot cała Polska nasza kochana

PostLink | Napisane: 2012-02-21, 13:54 

Auto: Saab 95 Aero
Elektronika: Stag 300 Premium
Wtryskiwacze: Hana A+
Reduktor: AC R01x2
Pojemność: 2300
Moc: 230
Kod Nadwozia: YS3
Kod Silnika: ?
Sylwia napisał(a):

Dokładnie tak,wszystko zależy od druku homologacji ,a także właściciela homologacji.

PostLink | Napisane: 2012-02-22, 22:37 

Dzięki za info, czekam spokojnie na informację z warsztatu, że dokumenty są do odbioru.

Zauważyłem dwa nowe objawy w samochodzie. Zapalanie silnika na benzynie do tej pory przebiegało tak, że "pyknięcie" kluczykiem i chodzi. Teraz zdarza się, że muszę dłużej kręcić. Wtryski LPG leją?

Drugi objaw to samochód słabnie gdy w zbiorniku jest mało LPG, jakby ciśnienie spadało. Możliwe? Czy parownik do sekwencji też trzeba umieć wyregulować? Trochę ironizuję :)

PostLink | Napisane: 2012-02-22, 22:40 
#Moderator

stawiam, ze korekty rozwalone,
co masz na myśli mało? 10 ltr, 2 ltr? teoretycznie nie powinna moc spadać, no chyba ze ciśnienie bardzo spada, dysze za małe, coś w tym stylu.

PostLink | Napisane: 2012-02-23, 01:03 

teoretycznie powinno być jeszcze 15l gazu, nie wiem dokładnie bo rezerwa zapala się po zużyciu 40% gazu. Zapamiętałem obecny przebieg i jak wyjeżdżę do końca zbiornik to wtedy wstecznie obliczę od jakiej ilości gazu w zbiorniku czuć osłabienie silnika.
Jadąc na przegląd postaram się mieć podobną ilość LPG i niech mierzą i sprawdzają co jest.

Wypytuję o te wszystkie duperele aby na pierwszym przeglądzie instalator to poprawił a dzięki waszym sugestiom nie dam sobie wcisnąć kitu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3, 4  >>

Strefa czasowa: UTC + 1