Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 14:57 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Więc tak poczyscilem styki zmieniłem czujnik temperatury w reduktorze na nowy wyczyscilem ten przekaźnik koło reduktora nagrzany do 90 nie zmienił się na gaz zauważyłem że coś tyka tak po lewej stronie wężyk idzie do przepustnicy a po ruszeniu śmierdzi gazem nie mogę znaleźć drugiego bezpiecznika


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 16:05 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
zauważyłem że coś tyka tak po lewej stronie wężyk idzie do przepustnicy a po ruszeniu śmierdzi gazem

Nie bardzo wiem jak rozumieć to tykanie, bo nie wiem co jest w sąsiedztwie reduktora co mogłoby tykać, bo jeżeli chodzi o sam reduktor, to może tykać elektrozawór, ale dalsza zawartość cytatu - śmierdzenie gazu po ruszeniu wężyka idącego do przepustnicy sugerowałoby to, że ciśnienie w instalacji jest za wysokie i zadziałał zawór bezpieczeństwa, a z kolei sam wężyk jest gdzieś nieszczelny, że po jego ruszeniu śmierdzi gazem. Gdyby ciśnienie rzeczywiście było tak wysokie, to przełączenia na gaz nie dojdzie, ale też nie powinno być tego tykania (jeżeli to tykanie pochodzi od elektrozaworu przy reduktorze). Nie wiem jak w tym przypadku powinna zachować się centralka (diody poziomu gazu), bo u mnie zapala się dioda systemowa i silnik gaśnie, a wg instrukcji powinien pracować dalej, ale na benzynie.
W tej sytuacji przydałby się manometr wpięty między reduktorem a wtryskiwaczami, bo nie byłoby wątpliwości co do ciśnienia gazu lub program diagnostyczny, bo wtedy widać byłoby wszystko to, co widzi sterownik gazowy (ciśnienie gazu, temperaturę reduktora i gazu, oraz czy jest sygnał obrotów) i co go boli.
Co do drugiego bezpiecznika, to on w tej chwili wg mnie nie jest istotny.
Jakbyś miał kłopoty z programem diagnostycznym, to daj znać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 16:42 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Tykanie pochodzi całkiem z drugiej strony tego zaworu przy reduktorze nie słyszałem.. chyba jednak sam tu nic nie zdziałam skoro ma temperature i obroty to czemu nie przełącza moze mam spalone diody led wskazujące napełnienie butli ewentualnie szukać trzeba przy butli problemu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 17:40 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
skoro ma temperature i obroty to czemu nie przełącza

A skąd wiesz, że widzi to sterownik gazowy, jak nie masz podpiętego programu diagnostycznego?
Szypky napisał(a):
moze mam spalone diody led wskazujące napełnienie butli ewentualnie szukać trzeba przy butli problemu ?

Nie przypuszczam, aby spalenie diod lub jakaś usterka na czujniku przy butli była powodem nie przechodzenia na gaz.
Szypky napisał(a):
jednak sam tu nic nie zdziałam

Jak to jest silnik wolnossący, masz kompa z systemem XP lub Vista, to kup interfejs do Prinsa, program diagnostyczny ściąg z internetu, albo Ci udostępnię i bierz byka za rogi - na ile będę mógł, to pomogę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 23:36 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Silnik jest 1.8T 150 KM z kompem nie było by problemu musze odnowić znajomości to i kabel sie znajdzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 10:54 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Na dole reduktora znalazłem cienki gumowy przewód wiszący bez celu. On musi być gdzieś podpięty ? grubość jest taka sama jak od dolotu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 10:56 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Na dole reduktora znalazłem cienki gumowy przewód wiszący bez celu. On musi być gdzieś podpięty ? grubość jest taka sama jak od dolotu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 11:22 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
Na dole reduktora znalazłem cienki gumowy przewód wiszący bez celu. On musi być gdzieś podpięty ? grubość jest taka sama jak od dolotu

Bez bardziej szczegółowego opisu lub zdjęcia, trudno o jednoznaczną odpowiedź. Sądząc po pierwszej części cytatu, będzie to wężyk podpięty do zaworu bezpieczeństwa w reduktorze. Jeżeli tak jest to nie musi być nigdzie podpięty (wg instrukcji ma być podpięty do kolektora ssącego) i jest to praktyczniejsze ze względu na to, że wtedy zaraz czuć gazem, co jest sygnałem, że zawór bezpieczeństwa zadziałał lub jest nieszczelny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 19:15 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Więc tak. w reduktorze miałem pękniętą czarną membrane. Zaopatrzyłem sie w zestaw naprawczy i nowy czujnik cieczy do reduktora jak sie nie przełączał na gaz tak sie nie przełącza świeci sie ta jaśniejsza lampka jest na temperaturze roboczej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 20:11 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Niestety, bez podglądu tego co widzi sterownik, diagnozy raczej nie znajdziemy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 20:16 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Podlece jeszcze raz na komputer. Dzwoniłem jeszcze do znajomego gazownika gdzie nie zajmują sie prinsem i podpowiedział żeby sprawdzić zawór przed reduktorem przyłożyć plus i minus do kostki, bo jest tam czujnik który przełacza dopiero gdy ten gaz widzi . W poniedziałek podlece jeszcze raz na komputer bedzie wiadomo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 23:23 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
Dzwoniłem jeszcze do znajomego gazownika gdzie nie zajmują sie prinsem i podpowiedział żeby sprawdzić zawór przed reduktorem przyłożyć plus i minus do kostki

Nie wiem co gazownik w ten sposób myśli sprawdzić, przecież jest jeszcze jeden elektrozawór na wielozaworze.
Szypky napisał(a):
W poniedziałek podlece jeszcze raz na komputer bedzie wiadomo

I to jest rozwiązanie. Podczas tej sesji trzeba zwrócić uwagę, czy sterownik widzi obroty silnika (obojętnie jakie, ale nie zero), czy widzi czas otwarcia wtryskiwaczy benzynowych, jaką temperaturę reduktora, gazu oraz ciśnienie gazu widzi sterownik, co się zmienia jak reduktor osiągnie nastawioną temperaturę przełączenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-17, 23:42 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Dowiedziałem sie też że potrafią byc problemy zatankowania do pełna. Nie słysze żeby wielozawór na butli puścił gaz do elektozaworu na reduktorze, możliwe żeby sie zaciał . Można też jakoś go ręcznie sprawdzić ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-18, 09:18 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2466
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 226 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
Nie słysze żeby wielozawór na butli puścił gaz do elektozaworu na reduktorze,

A słychać w takim razie, czy elektrozawór na reduktorze chce się otworzyć? Elektrozawory puszczają gaz (otwierają się) dopiero wtedy jak są spełnione (i sterownik to widzi) ustawione warunki do przełączenia, a te prawdopodobnie nie są spełnione lub sterownik tego nie widzi.
Szypky napisał(a):
Można też jakoś go ręcznie sprawdzić ?

Można, tak jak gazownik radził - podać bezpośrednio napięcie na cewkę elektrozaworu. Radzę zachować przy tej czynności polaryzacje napięcia, żeby nie uszkodzić diody, jeżeli ona jest w cewce schowana, a tego nie wiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-25, 11:58 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Witam ponownie. Po regeneracjii reduktora gaz zaczał wreszcie przechodzić przez niego ale jest go mało tyle co w węzu do filtra fazy lotnej. Wykryłem jedną nieszczelność elektrozawór na reduktorze jest ok puszcza gaz a nadal nie chce sie przełączyć


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO