Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-14, 19:04 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Witam. Wiec moje Audi a3 8l 1.8t 150km nie chce przełączyć sie na gaz nawet przy temperaturze roboczej. Gaz dochodzi do reduktora a nie chce z niego wyjśc zawór przy reduktorze działa sprawdzany na krótko i pstryka gdzie szukać przyczyny ?

@ Edit. Dodam też że reduktor też sie nagrzewa

@ Edit.2. nie działa mi też wskaźnik pokazuje stan przełączenia nie pokazuje stanu butli


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 00:06 

Dołączył(a): 2008-09-08, 21:54
Posty: 2104
Lokalizacja: V-GAZ Swojczycka

Pomógł: 61 razy

Auto: Audi
Elektronika: AFC
Wtryskiwacze: BOSCH
Pojemność: 4000
Szypky napisał(a):
Witam. Wiec moje Audi a3 8l 1.8t 150km nie chce przełączyć sie na gaz nawet przy temperaturze roboczej. Gaz dochodzi do reduktora a nie chce z niego wyjśc zawór przy reduktorze działa sprawdzany na krótko i pstryka gdzie szukać przyczyny ?

@ Edit. Dodam też że reduktor też sie nagrzewa

@ Edit.2. nie działa mi też wskaźnik pokazuje stan przełączenia nie pokazuje stanu butli

Proponuję podłączyć interfejs.
Jest jeszcze takie coś jak bezpieczniki czy zostały sprawdzone?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 08:05 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Bezpiecznik znalazłem jeden pod maską 7.5a interfejs podłączony gazownik mówi że błędów nie widzi i stawia na reduktor czego nie jest pewien jedyne co zauważyłem to trochę przysniedziale styki na czujniku w reduktorze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 14:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4320
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 477 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Co to za fachman, który nie widzi w programie czemu auto nie przeskakuje na gaz? Stawiać to można flaszkę na stół, podstawą jest sprawdzić ciśnienie, temperatury, sygnał obrotów. Ale pewnie jak majstrowi nie palnie w czoło błędem to problemu nie widzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 14:27 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Podłączył pod program i wg niego było oki zamówiłem czujnik temperatury do reduktora jutro wymienie może coś sie zmieni przy okazji czyszcząc styki

@Edit tam jest tylko jeden bezpiecznik czy szukać po przewodach dalej ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 14:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4320
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 477 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Teoretycznie powinny być 2szt, jeden od stałego napięcia z aku a drugi po kluczyku, lecz w dobie dzisiejszego druciarstwa wszystko jest możliwe ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 15:12 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2515
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 232 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Są dwa bezpieczniki. Jeden (główny) jest na przewodzie od "+" aku, a drugi bezpiecznik jest od wtryskiwaczy gazowych - u mnie był zawinięty w wiązce przewodów i długo o nim nie miałem pojęcia, że istnieje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 15:31 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Jutro dam znać czy coś pomogło ewentualnie jeszcze dziś późnym wieczorem. Ktoś ma jeszcze pomysł gdzie szukać przyczyny? Ogólnie wiem że po kupnie samochodu przelaczyl się automatycznie a gdy ktoś kliknal na przycisk do zmiany już nie powrócił na gaz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 17:59 

Dołączył(a): 2009-06-17, 20:53
Posty: 2515
Lokalizacja: Jastrzębie_Z/N_Sącz

Pomógł: 232 razy

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Szypky napisał(a):
Ktoś ma jeszcze pomysł gdzie szukać przyczyny?

Stanowczo za mało danych, żeby coś sensownego powiedzieć, tym bardziej i to mnie dziwi, że gazownik będąc podłączony pod sterownik nic nie stwierdził.
Istotna sprawa, czy to jest VSI (centralka jest kwadratowa), czy VSI 2 (centralka jest okrągła).
Jeżeli VSI to zacznijmy od tego, jak zachowuje się centralka po włączeniu zapłonu i uruchomieniu zimnego silnika.
Powinna się zapalić pomarańczowa dioda systemowa (w dolnym prawym rogu).
Teraz pytanie jeżeli się pali, to jak. Jak ciemno to znaczy, że centralka jest jest ustawiona w opcję "praca na benzynie" i do przełączenia na gaz nigdy nie dojdzie. Stan ten można zmienić naciskając przycisk na środku centralki, po naciśnięciu dioda systemowa powinna się zacząć palić jasno, co znaczy że centralka jest teraz przestawiona na opcję "praca na gazie" i oczekuje na spełnienie warunków do przełączenia - pytanie czy tak jest.
Warunkami do przełączenia (o których wiem) są: odpowiednia temperatura reduktora (czujnik temperatury na reduktorze) i to że silnik pracuje (sygnał obrotów, że wał silnika się kręci. Jeżeli te warunki są spełnione gaśnie dioda systemowa, a zapalają się diody sygnalizujące poziom gazu w butli (zielone lub czerwona - rezerwa) i powinno nastąpić otwarcie elektrozaworów na butli i reduktorze i silnik powinien pracować dalej, ale już na gazie.
Nie wiem, czy do tego etapu (przełączenia) dochodzi, ale gdy dojdzie, a nie ma warunków, na przykład nie ma odpowiedniego ciśnienia gazu na wtryskiwaczach (reduktor nie daje), to następuje powrót na benzynę, a diody poziomu gazu zaczynają migać i buzer się piekli.
Na tym na razie kończę, a autor tematu niech po kolei przedstawi, jak to u niego przebiega, wtedy bez szklanej kuli, będzie można coś sensownego powiedzieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-15, 18:15 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Dioda pali sie na kolor jasny lecz stanu butli nie pokazuje centralka jest kwadratowa jutro będzie zmieniany czujnik temperatury na reduktorze dam znać wieczorem co i jak
@ Edit Silnik trzyma 90 stopni więc ogólnie warunki spełnia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 11:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4320
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 477 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Moim zdaniem powinieneś uzbroić się w interfejs do swojej instalacji i samemu spojrzeć na to. Majster, który nie widzi problemu po podłączeniu się do sterownika to jest piekarz a nie gazownik ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 11:53 

Dołączył(a): 2016-12-14, 19:00
Posty: 15

Pomógł: 0 razy

Auto: A3
Elektronika: Prins
Moc: 150
Co do interfejsu. Potrzebuje sam kabel i oprogramowanie z neta czy musze kupić oprogramowanie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 11:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 4320
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 477 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Sam kabel z odpowiednią wtyczką pod VSI i program z netu pobierasz choćby stąd: projekt-tech.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 12:39 

Dołączył(a): 2016-02-14, 13:10
Posty: 55
Lokalizacja: Mielec

Pomógł: 0 razy

Auto: Punto EVO
Elektronika: TECH224
Wtryskiwacze: ACW02
Reduktor: ACR 01
Pojemność: 1400
Moc: 77KM
Rok Produkcji: 2010
Szypky napisał(a):
Co do interfejsu. Potrzebuje sam kabel i oprogramowanie z neta czy musze kupić oprogramowanie ?


Sprawdź PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie przełącza na Gaz
PostLink | Napisane: 2016-12-16, 14:02 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-06-16, 20:20
Posty: 5656
Lokalizacja: ul. Dobrego Urobku 5, Katowice, tel. 500 222 759

Pomógł: 306 razy

Auto: AstraOPC Jaguar420G S60
Elektronika: Q-Box/brak/Q-Boxy/Q-Max
Wtryskiwacze: Keihin/brak/Barracuda
Reduktor: Twin/brak/ACR02/ACR 250
Dysze: to zależy :)
Pojemność: 2.0 T/4.2/1.2/2.5 T
Moc: 286/265//210
Kod Silnika: Z20LER/?/Z12XEP
Rok Produkcji: 2005/1967/2008/2006
Szypky napisał(a):
Dioda pali sie na kolor jasny lecz stanu butli nie pokazuje

pokaże dopiero po przełączeniu na LPG


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO