Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieprawdopodobny dźwięk z tyłu auta
PostLink | Napisane: 2012-02-02, 22:58 

Pojawił się dotąd kilka razy, ale dziś naprawdę sie przestraszyłem. Brzmi to jak długie, TUBALNE pierdnięcie słonia w metalowym zbiorniku. Pojawia sie to krótko po ruszeniu, więc najpierw sądziłem że coś ociera o bieżnik opony. Dziś ruszałem na benzynie na mrozie i pierdnęło gdy samochód lekko ruszył. Trwało przez chwilę gdy juz stał - bo wcisnąłem natychmiast ręczny i "nożny".

Dochodzi toto z tyłu z prawej strony. Mam tam zbiornik paliwa, wlew paliwa, wlew gazu i zbiornik gazu. Może powietrze zasysane jest przez wlew paliwa po osiagnięciu wartości "krytycznej" podciśnienia w zbiorniku, albo coś dzieje się w zbiorniku gazu?

Dźwięk jest tak "przejmujący" że 3 razy już zjechałem z drogi i zacząłem sprawdzać tył, ale nic mi się nie rzuciło w oczy. Pierdnięcie występuje rzadko, i gdy juz pierdnie nigdy sie nie powtarza podczas jazdy.

Czy takie dźwięki mogą wydawać jakieś części instalacji gazowej - zwłąszcza mieszczące się z tyłu auta? /Zbiornik, wlew?/ Miał ktoś z was cos takiego?

pozdrawiam
vonBraun

Tytuł: Re: Nieprawdopodobny dźwięk z tyłu auta
PostLink | Napisane: 2012-02-02, 23:04 

Auto: Renault Modus
Pojemność: 1.4 16V
Moc: 98 KM
Kod Silnika: K4J
Rok Produkcji: 2004
A może blokująca/przymarzająca-szczęka/klocek hamulcowy jak pierwszy raz ruszasz po dłuższym postoju....

PostLink | Napisane: 2012-02-02, 23:33 

Wtedy dźwięk taki uległby zakłóceniu wskutek zaciągnięcia ręcznego i wcisnięcia nożnego. Dźwięk ten trwał jednak wystarczająco długo mimo że koła nie mogły się obracać. Podadto rezonował jakoś tak że albo była to karoseria albo zbiornik gazu albo coś do nich bezpośrednio przyczepione. Ponadto brzmiało to jakby gaz przechodził przez jakąś membranę - pierdnięcie jest DOKŁADNYM przybliżeniem tego o co chodzi, tyle że bardzo głośne, jakby ktoś niewprawny grał na trąbie. Kompletnie z niczym mi się to nie kojarzy, a nie utraciłem jeszcze kontroli nad zwieraczami. ;-)

A i jeszcze jedno pojawiało się też w czasie cieplejszej pogody, gdy ujechałem już trochę - zwykle kilkaset metrów.

vB

PostLink | Napisane: 2012-02-03, 02:03 
zalozyciel

Auto: BMW 740i 6B Manual
Elektronika: LR Omegas
Wtryskiwacze: Med
Reduktor: 2x IG1 MAGG
Dysze: biale
Pojemność: 4400
Moc: 358
Kod Nadwozia: E38
Kod Silnika: M62B44
a może napiszesz co to za taksówka jest w której masz ten problem

PostLink | Napisane: 2012-02-03, 02:54 

Nikodem napisał(a):
a może napiszesz co to za taksówka jest w której masz ten problem

Ops, na innych forach mam to w podpisie a tu zapomniałem że nie mam podpisu. Zatem szczegóły:

Autko: Suzuki grand vitara 1.6 ,16 zaworowy , 1590 pojemności, 3 drzwiowa, krótka. Rok 2000

Gazowane dwukrotnie. Poprzedni właściciel wstawił instalacje starego typu, która po kilku strzałach zniszczyła mi przepływomierz (częsci głównie firmy stag i Tomasetto teraz wymienione). Wlew paliwa firmy Tomasetto.
Zbiornik na gaz :Irene 0463 o pojemności 36 litrów.

Aby nie kupować kolejnych przepływomierzy przednią część instalacji podmieniłem na Lovato Smart w zeszłym roku. Samochód sprawiał po tym problemy ale jak sie okazało nie miały one związku z instalacją. Problemy te usunięto i od października wszystko jest OK. Dziś jednak trochę się przestraszyłem tym dośc niezwykłym odgłosem.

Ponieważ dźwięk dochodzi z tyłu, jeśli ma coś wspólnego z gazem, to w grę wchodzi wspomniany wlew paliwa lub zbiornik (o ile przyczyną jest coś w instalacji gazowej)
pozdrawiam
vonBraun

Strefa czasowa: UTC + 1