Autor Wiadomość
 Tytuł: Niskie ciśnienie gazu i kalibracja
PostLink | Napisane: 2012-01-04, 23:33 

Auto: Vectra B
Elektronika: Emmegas ICS-03
Wtryskiwacze: Emmegas DMU-03/Matrix XJ 544
Pojemność: 1.8
Moc: 115
Kod Silnika: X18XE1
Rok Produkcji: 99
Ostatnio zacząłem się trochę interesować moją instalacją gazową. Główny problem to to, że czasami zgaśnie przy przechodzeniu na wolne obroty pod obciążeniem (np. włączona klimatyzacja, skręcenie kół). Po przygazowaniu na wolnych obrotach też lekko się dławi. W zasadzie tak było od początku choć man wrażenie, że subiektywnie się to teraz pogorszyło. Mój gazownik oprócz uruchomienia autokalibracji nic nie nie potrafił zrobić. Wymienił nawet listwę wtryskową ale to nic nie pomogło więc wróciłem do starej listwy matrix.

Poczytałem trochę forum i skróciłem wężyki od wtryskiwaczy do kolektora, które miały ok. 45 cm teraz mają ok 30(ciężko je jeszcze skrócić).
Zgodnie z instrukcjami na forum rozkręciłem i wyczyściłem listwę wtryskową matrix. Zrobiłem sobie kabel do podłączenia do ECU i przeprowadziłem po wszystkim autokalibrację.
Zauważyłem też, że na zakładce ręczna zmiana mieszanki było wszędzie ustawione +50%. Trochę to pomaga jednak czasy wtrysku są teraz bardzo długie. Przy wyższych obrotach zmniejszyłem te korekcje do 20-30% .
Czy korekty wpływają jakoś na proces autokalibracji? Jeśli dam wszystko na 0 i potem uruchomię autokalibrację i po niej ustawię te korekty to mapa będzie inna niż jakby od początku miał +50% wszędzie?

Dodatkowo zauważyłem, że ciśnienie gazu nie przekracza 0.9 bara. Z tego co wyczytałem na forum powinno być 1 bar. Przy wysokich obrotach nie ma jakichś drastycznych spadków schodzi może do 0.8 i nie odczuwam spadku mocy.

Załączam log z wykresu oraz sam wykres choć jest on trochę mało czytelny.
Obrazek

Załączniki:
dane_wykres.txt [7.27 KiB]
Pobrane 10 razy

Tytuł: Re: Niskie ciśnienie gazu i kalibracja
PostLink | Napisane: 2012-01-12, 09:28 

Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8
Elektronika: OMVL DREAM XXI
Wtryskiwacze: OMVL Fast
Reduktor: 2xMagic 3
Dysze: 2.5
Pojemność: 3998
Moc: 253
Kod Nadwozia: GM G platform
Kod Silnika: L47 Cadillac Northstar
Rok Produkcji: 1995
witam, jak na moje oko to za male dysze i jednak ciśnienie lekko można zwiększyć...co pokazuje okienko doboru dysz?

PS.Język mozna zmienić w głównym oknie, górne Menu i Lingua wybrać sobie Polski.

Tytuł: Re: Niskie ciśnienie gazu i kalibracja
PostLink | Napisane: 2012-02-14, 21:18 

Auto: Vectra B
Elektronika: Emmegas ICS-03
Wtryskiwacze: Emmegas DMU-03/Matrix XJ 544
Pojemność: 1.8
Moc: 115
Kod Silnika: X18XE1
Rok Produkcji: 99
Sorry za takie opóźnienie ale chyba coś pomieszałem z powiadomieniami. Jeśli chodzi o dysze to ten wskaźnik jest na krańcu optymalnego zakresu. W sumie to po dłuższych testach zachowanie gazu było ok. Nie było gaśnięcia tylko takie lekkie przydławienie ale akceptowalne.
Natomiast teraz pojawił się nowy problem. Wydaje mi się, że reduktor wyzionął ducha. Ciśnienie jeszcze bardziej spada przy dodaniu gazu. Na wolnych obrotach jest ok, od 1,5 do 4 tys. się dławi(ok 0.6 bara) a dalej na wysokich jest ok. To bez obciążenia jak samochód stoi.
Podczas mrozów wyszło na jaw, że termostat silnika był popsuty i reduktor był ciągle niedogrzany. Przełączenie mam ustawione na 35 stopni. Czy od tego mógł się zepsuć? Chyba najprościej go rozkręcić i wymienić membrany i uszczelki.

Strefa czasowa: UTC + 1