Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-14, 21:06 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
Witam. Nabylem samochod astra h 1.4 90 km z gazem landi renzo omegas. Od paczatku zakupu gaz nie dzialal, okazalo sie ze termostat byl zepsuty i nie nagrzewalo silnika i dodatkowo jeden kabelek czujnika (mapsensor) na listwie byl urwany. kiedy uruchomilem w koncu gaz, po przejechaniu sie okolo 15-20 km silnik zaczal chodzic na 3 gary (brak mocy itd) i po pewnym czasie zapalil sie check. po przelaczeniu na benzyne silnik dalej chodzi na 3 cylindry. po zgaszeniu i zapaleniu silnika wszystko wraca do normy (chociaz zdarzylo sie pare razy ze po zapaleniu na benzynie o tym jak na gazie chodzil na 3 gary, nie chcial chodzic prawie w ogole, brak reakcji na wcisniecie pedalu gazu, brak mocy..., tak jak by gaz zepsul kompa benzynowego :P, po odlaczeniu aku problem znikal). bledow na kompie benzyny brak. na wolnych obrotach na gazie moze chodzic nawet pare godzin i bedzie dzialal ok. tylko po przejechaniu ilus tam km zaczyna sie pierdzielic. ktos cos? :) (nie udalo mi sie na razie podlaczyc interfejsu lpg, bo wywala mi blad brak polaczenia, usb ftdi)
dodam ze jak gaz nie dzialal i jezdzilem tylko na benzynie wsyzstko bylo ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-14, 21:16 

Dołączył(a): 2008-12-22, 00:45
Posty: 814
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Pomógł: 58 razy

Auto: celinka c-180
Elektronika: stag 300 isa2
Wtryskiwacze: Hana czerwone
Reduktor: Stag AC R01
Pojemność: 1800 ccm
Moc: 90 kw
Kod Nadwozia: ?
Kod Silnika: 111.921
Rok Produkcji: 2000
rozwala ci korekty ltft i wchodzi w tryb awaryjny , źle wystrojona instalacja,
-marcinp- napisał(a):
nie udalo mi sie na razie podlaczyc interfejsu lpg, bo wywala mi blad brak polaczenia, usb ftdi

do jakiej instalacji masz ten kabelek ,możesz mieć pomieszane kable tx i rx


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-15, 10:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 3994
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 424 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Co do złej regulacji jak najbardziej się zgadzam. Fejs najlepiej sprawdzić testerem , a znajdziesz go choćby http://projekt-tech.pl/sterowniki.html na samym dole. Jak będzie działał to wtedy trzeba wykluczyć zamienione piny ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-15, 19:30 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
muczacz, kupilem do omegasa. Ale problem rozwiazany. Tak jak pisaliscie, zamienilem ze soba dwa piny srodkowe i ruszylo, wiec albo wyslali mi do staga, albo ktos w samochodzie zamienil, bo mial interfejs do staga :)
I teraz tak, czy po podlaczeniu do kompa gazowego program zczytuje wszystkie dane z kompa gazowego(wg mnie chyba tak powinno byc :P )? Bo dziwne, ale w sumie wszystko bylo ustawione na chyba standardowe, silnik 2L, cewka podwojn, ze brak mapsensora (a jest na listwie) itd. Zrobilem lekki blad , bo myslalem ze "zachowaj biezaca konfiguracje" zapisuje tylko do pliku :/ i wylaczylo gaz (stan oczekiwania na przelaczenie). Zmienilem cewke na mono i temp z silnika i znowu dziala na postoju ok:) Tylko ciekawe czy mapy tez standardowe wrzucil do kompa gazu :/
Praca na 3 garach po jakims czasie to moze byc przez to ze zle parametry wprowadzone?
Mam taki plik gdzies z neta sciagniety: ASTRA_14_06_Z14XEP_Ls_G_1600_000.lrc
Wgrac go? :)
W ogole to dzieki za odpowiedzi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-16, 14:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 3994
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 424 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Auto się stroi a nie wgrywa cudze mapki. Raczej nic tym nie osiągniesz. Instrukcja programu i poradnik regulacji proponuję przeczytać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-17, 11:50 

Dołączył(a): 2010-10-02, 23:24
Posty: 1454
Lokalizacja: bydgoszcz

Pomógł: 136 razy

Auto: citroen xsara
Elektronika: stag 300 isa
Wtryskiwacze: matrix 544
Reduktor: silver
Dysze: 2,0
Pojemność: 1587
Moc: 88
Kod Nadwozia: N0
Kod Silnika: NFZ(TU5JP)
Rok Produkcji: 1999
przy większym obciążeniu brak prawidłowego spalania na jednym z cylindrów (ten który wyłącza się). uszkodzony układ zapłonowy lub wtryskiwacz gazu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-18, 20:29 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
jardi80 napisał(a):
przy większym obciążeniu brak prawidłowego spalania na jednym z cylindrów (ten który wyłącza się). uszkodzony układ zapłonowy lub wtryskiwacz gazu

Jardi na benzynie jest ok wiec uklad zaplonowy tez powinien byc ok.
Tupter1910 ten plik to oryginal z landi renzo a nie cudza mapka.
Wlasnie taka jak dal eastGPL


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-18, 20:33 

Dołączył(a): 2008-12-22, 00:45
Posty: 814
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Pomógł: 58 razy

Auto: celinka c-180
Elektronika: stag 300 isa2
Wtryskiwacze: Hana czerwone
Reduktor: Stag AC R01
Pojemność: 1800 ccm
Moc: 90 kw
Kod Nadwozia: ?
Kod Silnika: 111.921
Rok Produkcji: 2000
masz uwalony jeden wtryskiwacz gazowy i co byś nie wgrywał przy większym obciążeniu nie daje rady więc od tego bym zaczął.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-04-26, 18:49 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
Pomierzylem rezystancje wtryskow i dwa maja po 1.1 , jeden 1.3, a jeden 1.5-1.6 ohm. Gdzies wyczytalem, ze powyzej 1.5 jest zepsuty, prawda to? :)
Dodatkowo zauwazylem ze przy 2700 na luzie jak sobie gazuje wydaje mi sie ze zaczyna chodzic na 3 gary (delikatnie zaczyna telepac silnik), a jak jade to przy tej predkosci obrotowej "rwie" silnik. (i w sumei tylko przy tej predkosci obrotowej, niezej ok, wyzej ok)
Wgralem ta mape z ciekawosci co tutaj w temacie, ale nei niej chodzi na 3 gary na wolnych obrotach nawet, wiec wrocilem do tej co byla wgrana wczesniej.
i jeszcze jak sprawdzic jakie mam wtrysk med? jeden ma kapturek zielony ale reszta nie ma nic :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-09, 20:01 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
Wiec tak, wymienilem wtrysk na nowy (200zl :/ )i dupa. Dalej to samo :/ ale w koncu udallo mi sie dokladnie ustalic ocb. Przy jezdzie ze stala predkoscia obrotowa 2600-2700 zaczyna chodzic na 3 gary. Zapala sie check i blad wypadanie zaplonow 3 i 4 cylinder. Wgralem jeszcze raz mape ta co podana w linku wyzej. Jest jakby lepiej, ale za to na wolnych obrotach "pyrka" w wydechu, a jak wlaczy soe wentylator to chodzi przez chwile na 3 garach o_O dodatkowo podczas jazdy przy mocniejszym depnieciu z niskich obrotow potrafi szarpnac mocno . skoro po wgraniu innej mapy jest lepiej to znaczy ze to jednak strojenie potrzebne jak na poczatku bylo napisane a nie wymiana wtrysku? Bylem u gazownikow ale zaden nie chce robic landi renzo, tylko stag, wiec sam z tym walcze ciagle ;/ Biała Podlaska


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-09, 20:24 

Dołączył(a): 2008-12-22, 00:45
Posty: 814
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Pomógł: 58 razy

Auto: celinka c-180
Elektronika: stag 300 isa2
Wtryskiwacze: Hana czerwone
Reduktor: Stag AC R01
Pojemność: 1800 ccm
Moc: 90 kw
Kod Nadwozia: ?
Kod Silnika: 111.921
Rok Produkcji: 2000
-marcinp- napisał(a):
Wiec tak, wymienilem wtrysk na nowy (200zl )i dupa

można było zamienić wtrysk miejscami i sprawdzić czy będzie różnica
-marcinp- napisał(a):
Zapala sie check i blad wypadanie zaplonow 3 i 4 cylinder

kiedy były wymieniane świece i jaka jest przerwa , jak świece świeże to zmniejsz przerwę na 0,8mm
-marcinp- napisał(a):
skoro po wgraniu innej mapy jest lepiej

Tupter1910 napisał(a):
Auto się stroi a nie wgrywa cudze mapki. Raczej nic tym nie osiągniesz. Instrukcja programu i poradnik regulacji proponuję przeczytać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-10, 09:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 3994
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 424 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
-marcinp- na miłość Boską uzupełnij profil o auto i instalację, czy to jest tak trudne? Pisałem, że auto trzeb wystroić, wgranie oryginalnej mapy co najwyżej bardziej rozjechało problem. Wrzuć zdjęcia instalacji, nagraj osc bo może twoje problemy to tylko wierzchołek góry lodowej a cały problem leży u podstaw.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-10, 21:21 

Dołączył(a): 2016-04-14, 20:53
Posty: 16
Lokalizacja: Biała Podlaska

Pomógł: 0 razy

Auto: Opel astra h
Elektronika: Landi Renzo Omegas
Wtryskiwacze: med zielone
Pojemność: 1400
Moc: 90
Kod Nadwozia: GTC
Kod Silnika: z14xep
Rok Produkcji: 2005
(uzupelnilem profil) Tupter1910, jezdzilem i szukalem gazownika ktory to wystroi i nie chca tego tknac. Wlasnie wgranie oryginalnej mapy udowodnilo mi ;) ze to wina zlego wystrojenia, bo nie chodzi na 3 garach przy 2700 obrotow :)
Probowalem zrobic dzis autokalibracje, ale kalibrowal z 6 minut i wylaczylem (nie skonczyl kalibrowac), bo musialem konczyc ;)

Swiece wyczyszczone, przerwa ustawiona na 0,8 ale na takiej przerwie na benzynie potrafi zagrac na 3 garach na zimnym :/ Jutro jeszcze je zmienie na nowe, bo widac, ze troche maja przelatane. Ale przynajmniej na gazie nie pyrka w wydech.
muczacz, nie bardzo czaje po co mialbym zamienic miejscami wtryski? przeciez po zamianie miejscami tez by tak samo chyba chodzil :P
Ogolnie to wku.. mnie to auto bo juz 2 miesiac stoi od zakupu i ciagle nie jezdzi dobrze i ciagle cos wychodzi nowego :? Gdyby to jeszcze byl moj to ok, a to dziewczyna kupila :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-10, 22:15 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-05-24, 14:43
Posty: 23799
Lokalizacja: Zamość

Pomógł: 1987 razy

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: MJ - FX
Reduktor: Zavoli/1,0 B
Dysze: 2,3
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
-marcinp- napisał(a):
a to dziewczyna kupila :/

bez ciebie? :D
emulator wtryskiwaczy benzyny w Omegasie może nawalać
nie masz czym sprawdzić tego samochodu od strony OBD?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: omegas chodzi na 3 cylindry
PostLink | Napisane: 2016-05-11, 10:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 3994
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 424 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Zamiana wtyczek wtrysków by pozwoliła na ocenę gdzie leży problem a dokładniej czy się przeniesie z jednego garka na drugi. Skoro po czyszczeniu świec i zmniejszeniu przerwy na świecach na Pb się pogorszyło to równie dobrze może wskazywać na problemy z układem zapłonowym. Będzie miała dziewczyna nauczkę, że auta na wygląd się nie kupuje a jak jechać oglądać to ze sztabem fachowców lub odwiedzając jakiś sensowny warsztat by auto przetrzepali dokładnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2, 3  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Monitoring Wałbrzych - budowanie masy mięśniowej - karma bez kukurydzy

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO