Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z jazdą/Szarpanie
PostLink | Napisane: 2016-06-12, 10:31 

Dołączył(a): 2011-05-05, 14:55
Posty: 2
Lokalizacja: Bytom

Pomógł: 0 razy

Auto: VW Polo 9N
Elektronika: Esgi2
Wtryskiwacze: Magic Jet
Reduktor: Tomasetto AT09
Dysze: 2,2
Pojemność: 1.2 12V
Moc: 64
Kod Nadwozia: 9N
Kod Silnika: AZQ
Rok Produkcji: 2002
Witam..
Kupiłem VW Polo z myślą drugiego auta dla żony...gaz miał być i jest.
Ale ciągle mam cyrk z tym autem :/
Do tematu:
VW Polo 1.2 12V silnik AZQ rok 2002.
Elektronika ESGI 2
Reduktor Tomasetto Alaska AT09
Wtrysk Magic Jet,dysze rozwiercone na 2,2.
Ogólnie auto było w agonalnym stanie,na czerwonej listwie valteka.
Wymieniłem membrany w reduktorze,filtry,wtryski na te jet'y.
Wymienione wszystkie przewody gumowe,podciśnienia..
Wszystko wg mnie sprawdzone: wszystko szczelne,nigdzie gaz się nie ulatnia z instalacji,ani nie łapie lewego powietrza.
Skontrolowane są też wszystkie połączenia elektryczne..Przy cewce,czy wtryskiwaczach.Nigdzie nie ma zwarcia,czy jakiegoś druciarstwa.
Na benzynie nie ma problemu..Bo sprawdzałem cewki,i prewencyjnie wymieniłem świece.Świece podczas wymiany nie były osmolone,ani nic.Idealny kolor.
Po wpięciu VCDS'a silnik nie pokazuje żadnych błędów,czy to lamby czy jakiś wypadających zapłonów.
Po wpięciu programu ESGI:
Autokalibracja wychodzi na 1,29. Wtryski się nie zapętlają.
Po auto kalibracji ciśnienie robocze wychodzi na 1.09,przełączania 0,64..
Wykres wychodzi tak naprawdę prawie idealnie jak na benzynie.
Nie ma żadnych błędów w diagnostyce..

Ja już nie mam pomysłu co to może być stąd ten post.... :evil:

Objawy:
Auto potrafi przejechać tydzień bez problemu..i nagle zonk.
Straci momentalnie moc,szarpie,nie da się nim jechać na gazie.
Zawsze dzieje się to na nagrzanym silniku,albo po krótkim postoju-przysłowiowym skoku do kiosku po papieroski..Od odpalenia na ciepłym auto przejedzie z 300 metrów..i zonk.Muli,szarpie,zero mocy..Przełączy się na benzynę i jedzie się dalej.
Ochłodzi się po dłuższym postoju,i znowu zero objawów.
Drugi objaw który się od czasu do czasu pojawia,to automatyczne przełączanie na benzynę..tak jak by był spadek ciśnienie.Ale to dzieje się podczas normalnej jazdy.Nie podczas butowania,czy jakiejś jazdy podczas obciążenia..Gdzie może mu braknąć gazu,czy można liczyć się z jakimś znaczym spadkiem ciśnienia.

Nie mam pomysłu co to może być..
-zastanawiałem się jeszcze nad wymianą elektrozaworu przy reduktorze?Tyle mi przychodzi do głowy.

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.. :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z jazdą/Szarpanie
PostLink | Napisane: 2016-06-13, 10:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 5217
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 580 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Wcale bym się nie zdziwił jak ten reduktor powodowałby takie problemy. Spróbuj pojeździć z podpiętym kompem może wtedy coś wyjdzie. Profilaktycznie wszystkie trzpienie w EZ wyczyścić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z jazdą/Szarpanie
PostLink | Napisane: 2016-07-13, 10:18 

Dołączył(a): 2013-01-20, 13:30
Posty: 3160
Lokalizacja: Trojmiasto

Pomógł: 256 razy

Auto: Ibiza6L/AstraJ
Elektronika: Stag300/-
Wtryskiwacze: Hana Gold/-
Reduktor: Alaska@1.3bar/-
Dysze: 2.1mm/-
Pojemność: 1400/1700
Moc: 101/130
Kod Nadwozia: 6L1/J ST
Kod Silnika: BBZ/A17DTS
Rok Produkcji: 2006/2012
Alaska ma wbudowany EZ. Moze cos nie laczy przy cewce EZ ?

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO