Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-27, 13:06 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
Witam,
Pojazd fiat seicento 899 z 2001 roku. Gaz 1,5 roczny. Założony przy przebiegu 150000, zrobione na gazie 15000. Samochód na gazie działa świetnie, nie szarpie, nie faluje no nie ma się do czego przyczepić. Działa można powiedzieć wyśmienicie ale jest irytujący problem z odpalaniem samochodu po zgaszeniu na gazie. Jak zgasimy na gazie nie odpali za pierwszym razem od razu tylko trzeba kręcić ok 6 sekund i dopiero zapali lub wystarczy dosłownie czyrknąć silnikiem i za drugim łapie od razu.
Problem ten jest od samego początku - od instalacji gazu. Zostały też wymienione świece bo wg gazownika była taka potrzeba.
Mówiłem o tym do majstra przy przeglądzie po 1000km i następnym przy 10000, ale wg niego takie coś nie wymaga ingerencji skoro wszystko inne działa świetnie - jazda, działanie instalacji itp.

- Mikser jest o średnicy 34.5mm i nie jest on palnikowy tylko ma pusty pierścień
- Przy reduktorze są 2 elektrozawory. Jeden z filtrem, a drugi bezpośrednio w reduktorze. Zdjęcie wsuwki zasilania z jednego bądź drugiego powoduje natychmiastowe zgaśniecie silnika.
- Podłączenie żarówki do tych elektrozaworów i zgaszenie samochodu powoduję natychmiastowe zgaśnięcie żarówki - zawór zamyka się od razu
- Zauważalne jest świecenie diody pracy na gazie po zgaszeniu silnika jeszcze przez 1,5 sekundy
- Przepiąłem plus po stacyjce bezpośrednio do samej stacyjki że bliżej już się nie da i jest tak samo że elektrozawory się zamykają od razu a dioda na przycisku lpg świeci jeszcze przez ok 1,5 sekundy.
- Po zgaszeniu na lpg i zdjęciu przewodu od miksera i włożeniu do słoika z wodą nic nie wskazuje - nie ma bąbelków czy coś.
- Jak przed zgaszeniem samochodu przełączę na benzynę, pochodzi ok 5 sekund i go zgaszę - odpali na dotyk.
- Po jeździe na gazie, jak samochód postoi kilka godzin to odpali na dotyk mimo że zgaszony był na gazie. Problem z odpaleniem od razu bądź w przeciągu nawet godziny od zgaszenia. Dłużej nie sprawdzałem. Tak samo na drugi dzień odpala na dotyk.

Kupiłem kabel do sterownika aby popatrzeć co tam się pojawia mimo że o lpg jestem zielony, ale co mnie zastanawia to fakt że krokowiec od gazu (aktuator?) w momencie zgaszenia skacze na max wartość otwarcia i pewnie to powoduje wtłoczenie gazu z przewodu do dolotu/miksera i powoduje zalanie?

Informacja o lpg wg homologacji:
- reduktor: lovato
- zawór odcinający: lovato
- zbiornik: stako 34l
- wielozawór: tomasetto
- przewody: parker
- elektronika: kme bingo

Mam kable do sterownika samochodu i gazu więc mogę podesłać co potrzeba tylko nie wiem co, proszę o podpowiedź. W załączniku kilka zdjęć, jest też oscyloskop z gaszenia silnika gdzie widać skok aktuatora.


Załączniki:
Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg [ 88.59 KiB | Przeglądane 743 razy ]
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 104.68 KiB | Przeglądane 743 razy ]
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg [ 104.32 KiB | Przeglądane 743 razy ]
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 67.36 KiB | Przeglądane 743 razy ]
5.jpg
5.jpg [ 134.08 KiB | Przeglądane 743 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 107.79 KiB | Przeglądane 743 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 101.26 KiB | Przeglądane 743 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 88.42 KiB | Przeglądane 743 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 127.42 KiB | Przeglądane 743 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-27, 14:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 6351
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 700 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Nagraj film z zakładki oscyloskop wolne obroty i wysokie + jazda by zerknąć jak to jest wyregulowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-28, 11:42 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
Przepraszam że tak późno, ale laptop mi trzyma tylko 5 minut i musiałem wykombinować zasilanie z samochodu.

https://www.youtube.com/watch?v=sLy76q1lGjs

Od początku jazda z momentem przełączenia.
Od 6:00 wolne obroty i wysokie


Edit:

Drugi film z samej jazdy. Od początku na oscyloskopie a od 3:20 na odczytach. Od 5:44 na oscyloskopie + zgaszenie samochodu

https://www.youtube.com/watch?v=VnGiYGTP6lE


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-28, 15:07 

Dołączył(a): 2010-03-05, 21:52
Posty: 1460
Lokalizacja: Krosno

Pomógł: 135 razy

Auto: Ford Escape
Elektronika: Stag Qmax
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: AC R01
Pojemność: 3000
Moc: 197
Rok Produkcji: 2003
Zmień PWA na 40.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-28, 15:56 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
Zrobiłem wstępny mało miarodajny pomiar z racji że niedziela i robię to na podwórku i sąsiedzi zaraz będą psioczyć że przy samochodzie grzebię.
Dałem na 50 i 40 i po wykresie wygląda obiecująco. Co prawda silnik dopiero łapał temperaturę więc pomiar pewnie bezużyteczny. Dodam że nie udało się odpalić po zgaszeniu na gazie zarówno przy 40 jak i 50. Jutro zrobię taki jak należy bo sąsiadów mam podłych.

https://youtu.be/_UGIdB6wlGA


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-28, 20:31 

Dołączył(a): 2010-03-05, 21:52
Posty: 1460
Lokalizacja: Krosno

Pomógł: 135 razy

Auto: Ford Escape
Elektronika: Stag Qmax
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: AC R01
Pojemność: 3000
Moc: 197
Rok Produkcji: 2003
PWA powinno być ustawione mniej więcej w połowie zakresu pracy attuatora.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-28, 20:32 

Dołączył(a): 2010-03-05, 21:52
Posty: 1460
Lokalizacja: Krosno

Pomógł: 135 razy

Auto: Ford Escape
Elektronika: Stag Qmax
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: AC R01
Pojemność: 3000
Moc: 197
Rok Produkcji: 2003
Wcale nie twierdzę, że to pomoże na zapalanie, ale przynajmniej powinna być normalna mieszanka na wolnych obrotach, a nie ciągle na bogato.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-30, 15:12 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
41 minutowy film z jazdy i postoju https://youtu.be/wG4r1fnPda8

Od 3:00 minuty do 26:00 jest jazda, odcinek 25km.
W 26:00 postój i obroty wolne i wysokie na oscyloskopie i odczytach, tam też zmieniłem pwa między 40 a 55.
Od 32:40 reszta jazdy do domu.

W czasie jazdy zmieniałem PWA 40,50 i 55. (od 6 minuty) Na 55 wyszło najlepiej podczas jazdy bo krokowy latał po PWA i tak powinno być z tego co wyczytałem że leci sinusem góra dół i ma mały zakres.

Przy PWA 40 było dobrze na postoju ale dużo brakowało podczas jazdy.

Wychodzi na to że trzeba zubożyć mieszankę na reduktorze na jałowym?

W załączniku kilka wybranych odczytów

PS: Zdjęcia są podpisane w nazwie i widać co było pokazane


Załączniki:
55_pwa_jazda_2900_obrotow.jpg
55_pwa_jazda_2900_obrotow.jpg [ 79.06 KiB | Przeglądane 627 razy ]
55_pwa_jazda_2550_obrotow.jpg
55_pwa_jazda_2550_obrotow.jpg [ 78.45 KiB | Przeglądane 627 razy ]
50_pwa_jazda_2450_obrotow.jpg
50_pwa_jazda_2450_obrotow.jpg [ 78.44 KiB | Przeglądane 627 razy ]
40_pwa_jazda_2000_obrotow.jpg
40_pwa_jazda_2000_obrotow.jpg [ 77.99 KiB | Przeglądane 627 razy ]
40pwapostoj.jpg
40pwapostoj.jpg [ 72.51 KiB | Przeglądane 627 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-30, 15:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 6351
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 700 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Zobacz tak: ustaw PWA na 50 dopieść czułość membrany skręcając ją i wtedy będzie widać czy należy zwiększyć zakres pracy krokowego ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-30, 17:46 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
Zmieniłem PWA na 50 i zrobiłem 2 próby jazdy przy dokręceniu śruby od czułości membrany najpierw o połowę ćwiartki obrotu (z godziny 9:00 na 10:30)

film: (od 8 minuty, wcześniej kręciłem śrubą o połowy ćwiartki i patrzyłem jak to działą na postoju. Widać było że aktuator się utrzymuje pod PWA, do tego mi zgasł jak wrzuciłem na luz podczas jazdy): https://youtu.be/wareDHbmVlI


Tutaj już dałem o kolejne poł ćwiartki więc wyszła ćwiartka wkręcenia od oryginału czyli z godziny 9:00 na 12:00. Ładnie było podczas jazdy. Początek na oscyloskopie a od 4:45 jazda na odczytach. Początek drogi był ze zgurki dlatego chyba aktuator się mocno otworzył, jak dostał prostą i lekkie wzniesienie zaczął ładnie skakać przy PWA

https://youtu.be/gbckULFTJAA


A tutaj chwilowo dałem o jeszcze pół ćwiartki więcej ale było za ubogo na postoju cały czas więc wróciłem do ustawienia z wyżej podanego filmu i tak wróciłem do domu.
https://youtu.be/mndFK-cPSaM

W załącznikach zdjęcia z końcowego ustawienia czyli te wkręcone ćwierć obrotu co na 2 i 3 filmie jest.

Uwaga! To ustawienie pozwoliło mi odpalić samochód po zgaszeniu na gazie z ok 1,5 sekundowym kręceniem a nie 6 sekund jak na początku więc jest duży sukces :)


Załączniki:
jazda_2300_obrotow.jpg
jazda_2300_obrotow.jpg [ 79.11 KiB | Przeglądane 606 razy ]
jazda_2000_obrotow.jpg
jazda_2000_obrotow.jpg [ 78.18 KiB | Przeglądane 606 razy ]
jazda_1500_obrotow_oraz_luz.jpg
jazda_1500_obrotow_oraz_luz.jpg [ 76.38 KiB | Przeglądane 606 razy ]
jalowe_po_powrocie_do_domu.jpg
jalowe_po_powrocie_do_domu.jpg [ 74.61 KiB | Przeglądane 606 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-01-30, 18:00 

Dołączył(a): 2010-03-05, 21:52
Posty: 1460
Lokalizacja: Krosno

Pomógł: 135 razy

Auto: Ford Escape
Elektronika: Stag Qmax
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: AC R01
Pojemność: 3000
Moc: 197
Rok Produkcji: 2003
Teraz już to wygląda przyzwoicie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-02-11, 15:12 

Dołączył(a): 2018-01-10, 14:45
Posty: 13

Pomógł: 0 razy

Auto: fiat seicento
Elektronika: bingo m
Wtryskiwacze: mikser 34.5mm szczelinow
Reduktor: lovato rge090
Dysze: -
Pojemność: 899
Rok Produkcji: 2001
Tak to wygląda dziś, pwa 55, jazda ok 85km/h. Jest podobnie na każdych obrotach, nawet po depnięciu w podłogę nic się nie rozwala, gra gitara wręcz. Odpala po zgaszeniu na lpg po kręceniu ok 1,5 sek, także jestem zadowolony, proszę tylko o ocenę foty.

Aha, wszystko gra ale na jałowych miałem non stop ubogą i sonda 0v, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale po odkręceniu 2 obrotów małej mosiężnej śrubki zaczęło oscylować lewo prawo na jałowych. Na jeździe nic to nie zepsuło, nie wiem tylko czy tyle wykręcenia to nie za dużo bo było max zakręcone.


Załączniki:
jazda_2400.jpg
jazda_2400.jpg [ 63.59 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po zgaszeniu odpala za drugim
PostLink | Napisane: 2018-02-11, 17:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-07-31, 15:47
Posty: 6351
Lokalizacja: Łódź

Pomógł: 700 razy

Auto: Skoda Felicja MPI
Elektronika: KME BingoS-4
Wtryskiwacze: Mikser 32mm
Reduktor: Lovato RGE90
Pojemność: 1300
Moc: 68
Kod Nadwozia: TMB
Kod Silnika: AMH
Rok Produkcji: 1997
Jeśli nie ma żadnych efektów ubocznych to może tak być.


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO