Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-13, 21:13 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Witam, po ostatnich chłodnych porankach zauważyłem problem z moim Focusem 1.6 100KM. Po całonocnym postoju, rano gdy zapalam silnik wchodzi na obroty około 1200, po czym zaczynają spadać, samochód zaczyna się dławić i najczęściej gaśnie, raz sam się "uratował" podbijając obroty (tak jakby sam się przegazował). Przy drugim odpalaniu samochód zapala idealnie, utrzymuje obroty i wszystko jest ok. Co może być przyczyną? Błędów w kompie brak, wskazania czujnika temperatury cieczy zbieżne z temperaturą zewnętrzną (zaraz po odpaleniu, później ~88 stopni). Po rozgrzaniu na wyłączonych odbiornikach MAP to 0,29kPa, czyli nieszczelności w dolocie chyba brak. Od czego zacząć sprawdzanie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-13, 21:35 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-04, 10:47
Posty: 20503
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 1201 razy

Auto: A6 / A4
Elektronika: Tech/Stag
Wtryskiwacze: ACW03/01
Reduktor: Zavoli S / N
Dysze: 2,0 / 2.0
Pojemność: 2.6 / 1.6
Moc: 150 / 101
Kod Nadwozia: C4 / B5
Kod Silnika: ABC / ADP
Rok Produkcji: 1995
może być zła regulacja


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-13, 21:37 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Instalacja zakładana 20 000km temu w Silesia Cars, auto jeździ dobrze zarówno na gazie jak i na benzynie. Może puszczać reduktor/jakiś wtrysk? Problem pojawił się nagle w momencie, gdy temperatura rano spadła do około 12 stopni. Jakie powinno być wskazanie sondy lambda przy zimnym silniku po uruchomieniu? Może ona wpływać na gaśnięcie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-13, 21:47 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-10-04, 10:47
Posty: 20503
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 1201 razy

Auto: A6 / A4
Elektronika: Tech/Stag
Wtryskiwacze: ACW03/01
Reduktor: Zavoli S / N
Dysze: 2,0 / 2.0
Pojemność: 2.6 / 1.6
Moc: 150 / 101
Kod Nadwozia: C4 / B5
Kod Silnika: ABC / ADP
Rok Produkcji: 1995
pojeździj dzień na benzynie i zobacz czy coś się poprawiło


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-13, 23:07 

Dołączył(a): 2018-07-04, 09:56
Posty: 32
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Pomógł: 1 razy

Auto: Dodge Grand Caravan
Elektronika: OPTIMA Expert
Wtryskiwacze: Barracuda 130 Nl/min
Reduktor: KME Gold GT
Pojemność: 3605
Moc: 283
Rok Produkcji: 2012
kln1920 napisał(a):
Może puszczać reduktor/jakiś wtrysk?

To akurat możesz łatwo i szybko sprawdzić, zakręć zawór na butli.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-14, 05:23 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-18, 10:11
Posty: 13412
Lokalizacja: Suwałki

Pomógł: 1029 razy

Auto: e39 540i/ibiza
Elektronika: lpgtech 328/stag 4
Wtryskiwacze: yeti/acw01
Reduktor: Kme twin/alaska
Dysze: brak/nie wiem
Pojemność: 4398/1,4
Moc: 286/60
Kod Silnika: M62B44
Rok Produkcji: 1997/1998
wm10589 napisał(a):
kln1920 napisał(a):
Może puszczać reduktor/jakiś wtrysk?

To akurat możesz łatwo i szybko sprawdzić, zakręć zawór na butli.

wystarczy zdjąć wtyczke z elektrozaworu pod maską podczas pracy auta na lpg i poczekać aż się przełączy na benzynę. Zgaś i jak zapali normalnie następnego ranka to masz problem z puszczaniem gazu do kolektora.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-14, 22:57 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Dziś rano zapalił normalnie (było dość ciepło, a nie miałem czasu grzebać wczoraj przy aucie), natomiast wracając z pracy padło sprzęgło, znaczy zaczęło się już ślizgać i ciężko wybierać biegi. Sam wątpię w jakikolwiek związek między tymi dwiema rzeczami, ale czy sprzęgło może wpływać na problem z odpalaniem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-15, 06:22 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-18, 10:11
Posty: 13412
Lokalizacja: Suwałki

Pomógł: 1029 razy

Auto: e39 540i/ibiza
Elektronika: lpgtech 328/stag 4
Wtryskiwacze: yeti/acw01
Reduktor: Kme twin/alaska
Dysze: brak/nie wiem
Pojemność: 4398/1,4
Moc: 286/60
Kod Silnika: M62B44
Rok Produkcji: 1997/1998
kln1920 napisał(a):
ale czy sprzęgło może wpływać na problem z odpalaniem?


taki sam jak tylne lewe drzwi (o ile masz 5d).... :lol: :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-15, 06:59 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Tak też myślałem :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 09:42 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Wczoraj w ogóle nie dało się odpalić na benzynie, awaryjne odpalenie na gazie pomogło, odpalił idealnie. Myślałem że padła pompa paliwa, ale dziś rano odpalił na benzynie bez problemu... Mam już mętlik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 10:25 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-18, 10:11
Posty: 13412
Lokalizacja: Suwałki

Pomógł: 1029 razy

Auto: e39 540i/ibiza
Elektronika: lpgtech 328/stag 4
Wtryskiwacze: yeti/acw01
Reduktor: Kme twin/alaska
Dysze: brak/nie wiem
Pojemność: 4398/1,4
Moc: 286/60
Kod Silnika: M62B44
Rok Produkcji: 1997/1998
A moze pada pompa paliwa....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 11:37 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Dam do sprawdzenia, niestety trzeba zrzucić bak. Sprawdzę też filtr paliwa, ale przypuszczam, że gdyby był bardzo zabrudzony, to problem powtarzałby się cały czas


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 12:04 

Dołączył(a): 2010-01-29, 12:13
Posty: 1742
Lokalizacja: kraków

Pomógł: 201 razy

Auto: peugeot 307
Elektronika: 4gas
Wtryskiwacze: Reg Fast
Reduktor: zavoli zeta
Dysze: 2,0
Pojemność: 1.6
Moc: 109
Kod Silnika: TU5JP4
Rok Produkcji: 2005
kln1920 napisał(a):
Dam do sprawdzenia, niestety trzeba zrzucić bak

Zmierzyć ciśnienie na listwie, do tego baku nie trzeba zrzucać


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 12:36 

Dołączył(a): 2017-11-16, 08:44
Posty: 89
Lokalizacja: Świętochłowice

Pomógł: 3 razy

Auto: Ford Focus MK2 FL
Elektronika: Stag Q-Box Basic
Wtryskiwacze: Barracuda
Reduktor: ACR-02
Pojemność: 1.6 Duratec
Moc: 101
Tylko że teraz odpala normalnie, więc i ciśnienie będzie w normie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie
PostLink | Napisane: 2018-09-16, 19:48 
Pomaga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-18, 10:11
Posty: 13412
Lokalizacja: Suwałki

Pomógł: 1029 razy

Auto: e39 540i/ibiza
Elektronika: lpgtech 328/stag 4
Wtryskiwacze: yeti/acw01
Reduktor: Kme twin/alaska
Dysze: brak/nie wiem
Pojemność: 4398/1,4
Moc: 286/60
Kod Silnika: M62B44
Rok Produkcji: 1997/1998
a jak odpalił na gazie, problemem było przełączyć na benzyne i sprawdzić czy będzie działać?


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO