Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z JTG icom - przeskakuje na PB (piszczy)
PostLink | Napisane: 2011-07-17, 19:27 

Auto: Mercedes C180 Kompressor
Elektronika: JTG icom
Pojemność: 1.8
Moc: 143
Rok Produkcji: 2003
Witam.

Może ktoś z forumowiczów mi pomoże bo odwiedziłem już z 4 zakłady autogazu i lipa...
Problem polega na tym, iż kiedy auto wskoczy na LPG po pewnym czasie samoistnie przeskakuje mi na PB ;/ Czasem przejadę nieduży odcinek ( parę skrzyżowań) i od razu rozłącza LPG. Czasem przejadę więcej - nie ma reguły. Ostatnio bywa również tak, że w ogóle się nie przełączy - jest ta faza przygotowania i nie przeskakuje na LPG. Za każdym razem pojawia się ten charakterystyczny pisk ( dźwięk sygnalizujący brak gazu). Butla jest na bank nabita gazem. Wcześniej ten problem się nie pojawiał. Instalacji nie mam od początku - poprzedni właściciel sprowadził auto z Niemiec gdzie była założona już instalacja.

Zauważyłem również, iż w momencie przejścia z PB na LPG trochę się przydusi - jakby ciśnienie LPG było za małe w układzie, lecz po jakimś czasie wszystko pracuje OK... do momentu aż zapiszczy i już nie idzie przełączyć na LPG - muszę wyłączyć silnik i spróbować ponownie. Na PB chodzi bardzo ładnie.

Obawiam się, że to wina pompy, która może w jakiś sposób się zaciera i nie podaje odpowiedniej ilości LPG... Nie wiem - nie jestem specem od gazu a już na pewno nie od 5 generacji... Wiem jednak że te pompy kosztują niemało... ;/ Może się więć okazać że lepiej wyjdę na założeniu nowej sekwencji + 2 lata gwarancji...

Niestety u nas w kraju bardzo mało zakładów zajmuje się tą instalacją a jeszcze mniej gazowników ma jakiekolwiek pojęcie na jej temat. Może ktoś z forumowiczów doradzi, gdyż nie bardzo uśmiecha mi się jechać do Niemiec i może się okazać, że to i tak wina pompy. Z tego co czytałem to widzę, że parę osób orientuje się w JTG icom.
Proszę więc o pomoc i radę.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-21, 23:33 

Auto: AUDI A6
Elektronika: JTG ICOM
Wtryskiwacze: zielone :)
Pojemność: 4.2
Moc: 300
obstawiam czujnik ciśnienia, w mojej był wymieniany kilka krotnie, aż zrobiono mi jakoś obejście i problem zniknął..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#8760683

ale co i jak dokładnie zrobiono to nie wiem.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-22, 20:19 

Dziekuje za odpowiedz.

Powiedz mi w jakim warsztacie Tobie to naprawili? Ja dzwonilem juz chyba do 6-7 zakladow i za kazdym razem slysze to samo- "oj nie, ta instalacja nie zajmujemy sie, chyba musi pan do Berlina jechac...." 0_o

czy rzeczywiscie nie idzie juz znalezc warsztatu ktory naprawia JTG icom? ;/

I jesli mozna wiedziec ile ta "przyjmenosc" Ciebie kosztowala?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-23, 16:46 

Auto: Mazda 6
Elektronika: TECH 516
Wtryskiwacze: X007
Reduktor: Shark 1500+
Dysze: 2,5
Pojemność: 2967
Moc: 220
Kod Nadwozia: IS
Kod Silnika: V624V
Rok Produkcji: 2007
Firma, która była przedstawicielem na Polskę znajdowała się pod Łodzią ( chyba w Stefanowie ) ale możliwe że już zbankrutowali, bo cała ta instalacja to jedna wielka katastrofa. Miałem " przyjemność " z nimi współpracować ale nasze drogi rozeszły się w sądzie. Tej instalacji nie da się wyregulować, jedyna droga to wymienić na zwykłą.
Mam, firma PROTON ul. Tomaszowska 70 Łódź ale dystrybucja była w Stefanowie.
Jak instalacja będzie wymontowana to mogę odkupić jakieś elementy do testów.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-25, 09:46 

Auto: ford orion 3
Elektronika: stag 300 PLUS
Wtryskiwacze: typ 34
Reduktor: zavoli zeta s
Dysze: 2.3
Pojemność: 1796
Moc: 130 km
Kod Nadwozia: gal
Kod Silnika: rqb
Rok Produkcji: 1992
CROMA 1 serwisuje te instalki podpytaj może naprowadzi na przyczynę problemu.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-25, 21:35 

Auto: VW Passat
Elektronika: Stag300
Wtryskiwacze: Hana Green
Reduktor: 2 x Zavoli
Dysze: --
Pojemność: 2800
Moc: 193 KM
Kod Nadwozia: 3B5
Kod Silnika: AQD
Rok Produkcji: 1999
Kolega ma w omedze i jakoś dało się wyregulować , także proszę bez takich bajek proszę . Ciekawe dlaczego nikt w Polsce nie pomyśli jak zrobić własną V generację .

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-25, 21:45 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
dgasek napisał(a):
Ciekawe dlaczego nikt w Polsce nie pomyśli jak zrobić własną V generację .
Bo nie wygra z jakością gazu :lol:

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-25, 22:00 

Auto: Jeep grand WH
witam
panowie ja pisze z okolic stuttgartu ,,kurcze nierozumie was ,ta jtg-icom przecierz jest jedna z najepszych instalacji sam gonie na niej jeep grand ,, od paru miesiecy , a werksztat co montuje je boscha montuje ja juz od 6 lat , w polsce malo ich jest bo czemu ,,, bo sa za drogie ,, tyle ,,,,,,

tylko tyle ci powiem z w wczesniejszych instalacji icom bylo czeba uwarzaz na pompe , to znaczy niebylo wolno jezdzic zeby bak byl pusty bo jak na sucho zakrecila pompa ,, wtedy byly problemy ..morzliwe ze twoja pompa ma usterke ,

http://www.autoflesz.pl/artykuly/1573,J ... eklym.html

Die Icom Autogasanlage mit dem rundumsorglos Paket.

Ihr Kontakt für ICOM-Autogasanlagen

Telefon: 02308 / 933302, Fax: 02308 / 9308336,
Mail: info@autogasanlagen-icom.de

Ostatnio edytowano 2011-07-25, 22:13 przez czecho548, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-26, 21:30 

mi zakładali http://www.egp.pl/
ale to dawno poprzedni właściciel..

P.S. jak dla mnie instalacja chodzi bajecznie, zero różnicy pomiędzy PB, a spalanie w V8 wręcz śmieszne czasami :)

Ostatnio edytowano 2011-07-26, 21:31 przez daniel-lodz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-26, 22:23 

Auto: Mazda 6
Elektronika: TECH 516
Wtryskiwacze: X007
Reduktor: Shark 1500+
Pojemność: 2967
Moc: 220
Kod Nadwozia: IS
Kod Silnika: V624V
Rok Produkcji: 2007
dgasek napisał(a):
Kolega ma w omedze i jakoś dało się wyregulować , także proszę bez takich bajek proszę

Zawsze są jakieś auta, które na instalacji pracują, bo przecież na czymś musiała być uruchamiana. Tu procent nie jest duży. Robiłem testy spalin tej instalacji w ITS i też nie wychodziły dobrze. Co do awaryjności, to kilka uszkodzonych pomp jeszcze do dziś gdzieś się wala. Możliwe że coś zostało poprawione, bo te przygody miałem chyba 4 lata temu.
W Nissanie, który jeździł na tej instalacji, po kilku miesiącach trzeba było wymienić katalizatory, a instalację montował główny serwis. Ponieważ trochę czasu tam spędziłem, to dosyć szybko zauważyłem że marketing miał mało wspólnego z rzeczywistością.
Sam pomysł jest fajny, ale moim zdaniem był niedopracowany i zajmowali się nim tylko handlowcy, bez wsparcia technicznego.
I jeszcze jedno. Ta instalacja nie miała czujnika ciśnienia, tylko regulator ciśnienia, który był robiony w dwóch wersjach, z podciśnieniem i bez. Możliwe że teraz coś się zmieniło.

Ostatnio edytowano 2011-07-26, 22:30 przez LpgTech, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-27, 00:07 

Dzieki za wszelkiego rodzaju info.

Mam jednak zasadnicze pytanie- czy jest jakis zaklad w wlkp ktory zajalby sie ta instalacja ? Bo nie moge jezdzic do Warszawy/Kielc/Krakowa/Berlina/Stuttgardu ( bo jak narazie tylko tam uslyszalem zeby sie tym zajmowali) kiedy ja z Poznania... ;/ Mam malo czasu i duzo roboty wiec nie moge sobie pozwolic na takie wypady. Po wlkp jesczze bym pojezdzil z ta instalka ale gdzies dalej sie mija z celem. We Wroclawiu tez sie tym nie zajmuja ;/ Nie mam jej od nowosci...

Jesli chodzi o jakosc paracy to chodzila bardzo ok. Rzeczywiscie nie czuc roznicy miedzy PB a LPG. Chociaz z drugiej strony mialem wczesniej lanosa z zalozona sekwencja ESGI ( gdzie nie zalicza sie ona do jakis topowych instalacji) a bylem z niej bardzo zadowolony. Tam rowniez nie czulem roznicy miedzy gazem a pb... Chodzila elegancko i ani razu mnie nie zawiodla a zrobilem nia 50 tys km. A cena duuuuuzo mniejsza co pozwala na zarobienie pieniedzy dzieki tej instalacji - a o to przeciez chodzi w tym calym LPG. Auto sprzedalem dalej i z ciekawosci bede sie pytal jak sprawuje sie to moje byle ESGI. Naprawde nie spodziewalem sie ze az tak dobrze bedzie chodzic. A w tym JTG ? Niby instalacja 5 generacji, niby przyszlosc... ale jak maja byc takie problemy to ja wole juz na sekwencje to wymienic. Na dodatek rzadnych serwisow/zakladow ktore moglby usunac usterke. Problem straszny z tym mam ;/

Gdyby ktos mial jakies info odnosnie firmy ktora potrafi to zrobic w wlkp to bardzo prosze o namiar. z gory dziekuje.

Pozdrawiam forumowiczow.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-27, 14:25 

Ty lepiej poczytaj jak to samemu zrobić, a nie szukaj zakładu :)

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-07-27, 21:17 

kolego powiedz mi tylko kiedy wymieniales filtry w tej gasinstalacji .. bo jak mi zakladali to ja musze raz w roku filtry wymienic i raz w roku musisz ja zkalibrowac ,dostrojic elektronike
odnosnie czesci zapasowych to najszybciej w twoim przypadku ebay.de jest wiele roznosci..

odnosnie tych problemoe jakie byly przed pary laty ... dzis juz sa zastapione lepszymi i wytrwalymi czesciami,,,najwarzniejsze jest ze w tych instalacjach niema ruznicy mocy ,gas czy paliwo.to jest najwarzniejsze ,,, i oczywisci przejscie z paliwa na gas po 50 sekundach ,,

w polsce firmy niemontuja tych instalacji bo jest zamalo klijetow .. jest zadroga na rynek polski ,,,

Ostatnio edytowano 2011-07-27, 21:25 przez czecho548, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-05, 14:20 

czecho548 napisał(a):
kolego powiedz mi tylko kiedy wymieniales filtry w tej gasinstalacji .. bo jak mi zakladali to ja musze raz w roku filtry wymienic i raz w roku musisz ja zkalibrowac ,dostrojic elektronike
odnosnie czesci zapasowych to najszybciej w twoim przypadku ebay.de jest wiele roznosci..

tu znalazlem polski adres internetowy on tez zajmuje sie icom
http://www.eliasz.com.pl/documents/31.html

odnosnie tych problemoe jakie byly przed pary laty ... dzis juz sa zastapione lepszymi i wytrwalymi czesciami,,,najwarzniejsze jest ze w tych instalacjach niema ruznicy mocy ,gas czy paliwo.to jest najwarzniejsze ,,, i oczywisci przejscie z paliwa na gas po 50 sekundach ,,

w polsce firmy niemontuja tych instalacji bo jest zamalo klijetow .. jest zadroga na rynek polski ,,,

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-13, 10:21 

Wielkie podziekowania dla Croma1 z Jastrzębie Zdrój za rozwiązanie mojego problemu z JTG icom. Problem byl z pompa oraz filtrem. Zamontowano mi nowa pompe z lepszym filtrem i auto smiga jak rakieta. Bardzo jestem zadowolony.

Moge smialo polecic EKO-CAR w Jastrzebie Zdroj. Profesjonalne podejscie do klienta. Jedyny minus - to ta lokalizacja. Ja musialem dojechac az z Poznania ale warto bylo.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1