Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z obrotami po wciśnięciu sprzęgła
PostLink | Napisane: 2011-08-29, 21:12 

Auto: Fiat Bravo
Elektronika: ESGI
Pojemność: 1600
Moc: 90
Witam

Mam problem ze swoim autem. Podejrzany to Fiat Bravo 1.6 16V rocznik 1996. Instalacja gazowa ESGI/BRC na czerwonych Valtekach i reduktorze Tomasetto Alaska AT09. Auto przejechało na gazie ok. 50 tys. km. W czym problem, otóż wciskając sprzęgło w czasie jazdy w celu chociażby zmiany biegu wskazówka obrotomierza leci na łeb na szyje. Czasami auto gaśnie, czasami dźwignie obroty, szarpnie i jedzie dalej. Problem występuje właściwie wyłącznie na gazie. Filtry gazowe wymienione, filtr powietrza wymieniony. Na próbę wymieniłem silniczek krokowy na jakiś tani zamiennik z allegro - bez zmian.
Byłem ostatnio u gazownika. Komputer gazowy nie zanotował żadnych błędów mimo, że spadkom obrotów towarzyszy czasami zapalenie się na ułamek sekundy kontrolki wtrysku benzyny. Sprawdziłem więc pod komputerem ECU silnika. Okazuje się że pojawiają się błędy cewki - prawdopodobnie wynik wspomnianych spadków obrotów. Wymieniłem cewke, przewody, świece. Bez rezultatu.
Teraz tak, czy przebieg 50 tys. kwalfikuje reduktor do regeneracji? Spalanie w mieście w granicach 12 litrów gazu. Na razie wymieniłem na próbę dzieki uprzejmości gazownika listwe wtryskową na nową. Zrobiono autoadaptacje. Auto nabralo troche wigoru, ale spadki obrotów jak były, tak są. Gazownik twierdzi, że z analizy wykresów na komputerze wynika, że reduktor daje radę. Co innego budzi jego niepokój. To umiejscowienie nypli wtryskiwaczy gazowych oraz listwy wtryskowej. Odległość między listwą, a nyplami wynosi ok. 30 cm, co zdaniem gazownika jest błędem instalatorów. Podobnie z umiejscowieniem nypli, które można jego zdaniem przysunąć bliżej wtryskiwaczy benzynowych. Jedna rzecz która zaniepokoiła mnie to ciśnienie na reduktorze. Z komputera wynika, że utrzymuje się ono na pułapie 1.1 bara. Z tego co piszecie wynika, że powinno być poniżej 1 bara.
Są jeszcze dwie rzeczy nie związane z instalacją LPG, a mogące mieć wpływ na jej działanie - czasami twardy pedał hamulca. Albo nieszczelnośc na drodze kolektor ssący - serwo, albo padające serwo. Druga rzecz która martwi mnie bardziej to pomiar kompresji. Na 4 cylindrze ciśnienie sprężania wynosi 11,5 bara. Na pozostałych w okolicy 13 bar. Czy to może mieć waszym zdaniem wpływ na problemy przeze mnie opisane?

pozdrawiam

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-02, 13:12 

Auto: Xsara Picasso
Elektronika: ESGI 2
Wtryskiwacze: Master
Reduktor: Stefanelli N
Dysze: 1,8
Rok Produkcji: 2002
Pamiętaj, jeśli silnik nie domaga na benzynie to niestety nie będzie chodził dobrze na gazie. Jeśli szwankuje serwo to może dostawać lewe powietrze w kolektor... Sprawdź jeszcze jak zachowuje się reduktor po wejściu w cut-off czy nie pompuje układu powyżej ciśnienia pracy.
Sprawdź przede wszystkim lewe powietrze bo wtedy nie wyregulujesz instalacji.
P

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-02, 13:39 
Pomaga

Auto: Mazda MX-5
Elektronika: STAG 300 plus
Wtryskiwacze: KEIHIN
Reduktor: Scorpion ST P-1,1bar R-1,2bar
Dysze: żółte
Pojemność: 1800
Moc: 136KM
Kod Nadwozia: JMZNB18P
Kod Silnika: BP-4W
Rok Produkcji: 2000
to dlaczego nie gaśnie na PB :P

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-02, 18:58 

moze doprecyzuje. ostatnio nie gasnie, za to wciaz spadaja obroty podczas wciskania sprzegla. dzieje sie to zarowno na gazie jak i na benzynie. nauczylem sie z tym zyc - przed zmiana biegow krece silnik do 3 tys. obrotow (wczesniej 2,5 tys.) i nie jest to wtedy takie dokuczliwe. przy dojezdzie do skrzyzowania hamuje silnikiem az do calkowitego zejscia z obrotow i wtedy problem nie wystepuje. tak jak wspomnialem, podmienilem krokowca - bez rezultatu. jutro mam dostac na podmiane sprawny, uzywany oryginal, bede mial wtedy 100% pewnosc. myslam tez o czujniku polozenia przepustnicy. wciaz tez zastanawiam sie nad kompresja. gdzies wczesniej wyczytalem na jakims forum, ze nierowna kompresja moze powodowac takie zjawisko - obroty, gasniecie. prawda to? to takie fajne auto, tylko ten niuans...
jutro jak sie uda podjade do gazownika. odlaczymy serwo i podmienimy krokowca. podlaczymy tez kompa i zrobimy probe dynamiczna. zobaczymy co mu dolega... dzieki za pomoc.

Ostatnio edytowano 2011-09-02, 19:05 przez boch, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-09-03, 13:33 

zapomnialem dodac - problem z obrotami pojawia sie wylacznie na rozgrzanym silniku. z gazownikiem dzis nie wyszlo. moze uda sie poniedzieli.

Tytuł: Re: Problem z obrotami po wciśnięciu sprzęgła
PostLink | Napisane: 2012-01-24, 22:14 

temat wciąż nierozwiązany. tak jak wspomniałem problem ze spadkiem obrotów występuje zarówno na gazie jak i na benzynie w związku z czym odwiedzam na razie speców od mechaniki. no właśnie, mechanik zauważył u mnie dwie nieprawidłowości związane z instalacją LPG które mogą mieć również wpływ na pracę silnika na benzynie

- reduktor umiejscowiony powyżej zbiorniczka wyrównawczego
- równoległe podłączenie reduktora w układ chłodzenia

aktualna obserwacja - problem przygasania po wciśnięciu sprzęgła pojawia się w pewnym zakresie temperatur, tzn. po lekkim nagrzaniu silnika i znika po nabraniu temperatury otwarcia termostatu. jeszcze jedno, wskazówka temperatury na zegarze zatrzymuje się na dwie kreski przed połową skali i tak trzyma. czy może mieć na to wpływ równoległe wpięcie reduktora w układ chłodzenia, albo inaczej, jakie podłączenie zalecane jest przez instalatorów? z tego co słyszałem, szybciej i wygodniej podłącza się równolegle. ale czy to znaczy lepiej? jak to jest koledzy?

PostLink | Napisane: 2012-01-25, 07:47 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
boch napisał(a):

- reduktor umiejscowiony powyżej zbiorniczka wyrównawczego
- równoległe podłączenie reduktora w układ chłodzenia
nie mogę sobie wyobrazić związku jaki ma wpięcie/mocowanie reduktora do gaśnięcia silnika na Pb.
Podłącz samochód pod jakiś scaner przyjazny Fiatom i popatrz dobrze na parametry.

PostLink | Napisane: 2012-01-25, 08:42 

np. zapowietrzanie się układu w związku z czym dziwne odczyty z czujnika temperatury co może różnie być interpretowane przez ECU. auto na diagnostyce było wielokrotnie. niczego niepokojącego nie stwierdzono.

PostLink | Napisane: 2012-01-25, 09:04 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
boch napisał(a):
w związku z czym dziwne odczyty z czujnika temperatury
Jeśli nie masz rejestratora stanów na OBD, bo powyższe to chyba domysły, to zaślep podłączenie reduktora i zrób próbę - potwierdzającą, że nie ma nic wspólnego ze zjawiskiem.

PostLink | Napisane: 2012-01-25, 10:14 

domysły, ale nie moje tylko mechanika. trzeba będzie zrobić tak jak napisałeś. dzięki.
jakby nie było chciałbym poznać zasady montażu reduktora i obiegu wody. jak wygląda jego prawidłowy montaż.

Strefa czasowa: UTC + 1