Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z podłączeniem komputera - program nie widzi central
PostLink | Napisane: 2011-05-23, 09:26 

Auto: Audi A4 B5
Wtryskiwacze: MED, Czarne
Reduktor: IG1
Pojemność: 1800
Moc: 125
Kod Silnika: 8D
Rok Produkcji: 1997
Witam,

Kupiłem interfejs do Omegas, jednak mam problem z podłączeniem, program nie wykrywa centralki. Istnieje oczywiście ryzyko że interfejs jest uszkodzony, jednak najczęściej problem, jest w odpowiedniej konfiguracji, dlatego nim odeślę chcę popróbować wszystkiego. Tym bardziej że na kablu świeci się zielona dioda, co może sugerować że kabel jest ok :P.

Mam Windows 7 x64, sprawdziłem w specyfikacji sterowniki do kabla współpracują tym systemem. Próbowałem
- ze sterownikami systemowymi, oraz tymi dostarczonymi z kablem
- dwiema wersjami programu, 2.2.0.101, 2.4.3
- ustawieniami różnych portów COM, dla zainstalowanego kabla
Próbowałem wszelkie możliwe konfiguracje, z jednymi sterownikami, zmieniając port, potem program i ponownie port, potem sterowniki i z kolejnym sterownikami wszystko od początku czyli porty potem program. Nic program cały czas wyświetla że nie znalazł centralki.

Jakie macie sterowniki, programy i konfiguracje portów ?

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-05-23, 12:59 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
musashi, Sprawdź czy program do Landii może chodzić na 7. Mnie się wydaje, że nie.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-05-24, 22:47 

Auto: Audi A4 B5
Wtryskiwacze: MED, Czarne
Reduktor: IG1
Pojemność: 1800
Moc: 125
Kod Silnika: 8D
Rok Produkcji: 1997
Program się normalnie uruchamiał, więc przypuszczałem że raczej problem leży gdzie indziej, i jak się okazało leżał gdzie indziej:)

Znalazłem w internecie na stronie lpg.ccy.com.pl instrukcję jak krok po kroku podłączyć interfejs, autor instrukcji polecił pewne ustawienia dla portu COM, chodzi konkretnie o prędkości odczytu i wysyłania danych. Domyślnie są tam wartości 4096, i dodatkowa wartość opóźnienia w ms, która domyślnie jest ustawiona na 16. Autor zalecił ustawić prędkości na 512, i opóźnienie na 2 ms. Poszedłem o krok dalej :P i ustawiłem minimalne wartości, tj. 64 dla prędkości i 1 ms dla opóźnienia.

I wtedy program wykrył centralkę :)

Jest na forum jakiś specjalista od Landi Renzo ? :P Teraz będę miał milion pytań odnośnie ustawiania :P

Tytuł: Re: problem z podłączeniem komputera - program nie widzi cen
PostLink | Napisane: 2011-12-19, 23:56 

niektóre programy do landi łączą sie na com z nr1, więc jeżeli jest interfejs USB/LPG należy menadżerze urządzeń taki USB serial com z numerem 1

Strefa czasowa: UTC + 1