Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z ustawieniem
PostLink | Napisane: 2011-11-21, 02:00 

Auto: Seat ibiza
Elektronika: zenit
Wtryskiwacze: Valtek czerwone
Reduktor: alaska
Dysze: ?
Pojemność: 1400
Moc: 75
Kod Silnika: bby
Rok Produkcji: 2003
Witam
Kupiłem niedawno samochód z instalacją lpg. Niby wszystko fajnie, ale stwierdziłem że fura trochę za dużo pali - 9 litrów w trasie przy ok 100km/h, a na odcinkach 10-15km bierze 10l. Postanowiłem pogrzebać w ustawieniach - kupiłem kabel i zacząłem walkę. Po obejrzeniu mapy stwierdziłem, że to może być problemem.
Zabrałem się więc za stworzenie nowej mapy paliwowej, potem gazowej. Po 2gim zebraniu mapy gazowej osiągnąłem coś takiego.
Następnie utworzyłem model.
I co się okazało... Gdy auto przełączy się na gaz szarpie jak wściekłe i nie chce jechać - tak jakby je zalewało. Na oryginalnym modelu miałem dużo niższy offset. Po obniżeniu do wartości 0,5 auto zaczyna jechać normalnie. Dodam że na tym wysokim offsecie po zagrzaniu auto jedzie lepiej, szarpania ustają, ale jest mniej mocy i silnik pracuje nierówno.
Co sugerujecie zrobić?

Załączniki:

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-21, 16:58 

Auto: Mazda Xedos 6
Elektronika: AG Zenit
Wtryskiwacze: Hana H2000 Czerwone
Reduktor: Zavoli zeta N 1,35 bara
Pojemność: 1600
Moc: 107 KM
Kod Nadwozia: CA
Kod Silnika: B6
Rok Produkcji: 1996
Wtryskiwacze na pewno się zapętlają. Ja bym dał mniejszą średnicę dysz wtryskiwaczy (z ciśnieniem nie bardzo jest już jak zejść - no możesz jeszcze obniżyć na 0,9). Po prostu za ubogo masz.

Ta mapa na ostatnim zdjęciu jest jakaś dziwna. Sam ją robiłeś ?

Wrzuć jeszcze oscylogram z jazdy.

Ostatnio edytowano 2011-11-21, 17:00 przez rrrobson, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-21, 19:11 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
czy Ty rrrobson aby dobrze się czujesz ? Czytasz co piszesz ? Gdzie ty widzisz zapętlanie albo że za ubogo ? Nie da się tego malutkiego silniczka ustawić na ubogo czy zapętlić , jest z pewnością zalewany na bogato z powodu tandetnych , nieprecyzyjnych i pewnie za dużych wtryskiwaczy.
Jeśli mapa faktycznie pochodzi z regulowanej instalacji to jest w zasadzie idealna , co aż dziwne bo model ustawiono na pałę bez wygenerowania punktów modelu przy pomocy przycisku "przelicz model". Jeśli obydwie mapy pochodzą z tego samego auta to pierwsza z nich pochodzi z uszkodzonej instalacji, a druga po naprawie i prawidłowym ustawieniu modelu.

Co możesz zrobić , maniek1985 ? Wyrzuć valteki i daj matrix hd344 , a niemal samo się wszystko ustawi , poczytaj kilka razy instrukcję i pisz prawdę zamiast bzdur :utworzyłem model" bo się kompromitujesz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chyba że w tym cudownym sterowniku można ustawić idealnie mapę zupełnie na oko i na niesprawnej instalacji , pytanie tylko po co skoro i tak nie działa ?

Ostatnio edytowano 2011-11-21, 19:21 przez hydrol, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 01:25 

Dzięki Panowie za zainteresowanie. Już śpieszę z odpowiedzią.
Mapa z ostatniego screena była w sterowniku jak kupiłem auto - mogę przypuszczać że robiona była na postoju, bo jest jakaś dziwna:). Mapa którą nazwałem dostrojoną jest zrobiona przeze mnie albo i przez sterownik z moją pomocą. Modele zapewniam że nie są robione na pałę. Po prostu zrobiłem zrzut w trakcie jazdy całkowicie zapominając żeby dorzucić na niego punkty.
Zauważyłem dzisiaj podczas jazdy, że ciśnienie gazu podczas butowania spada mi do 0,95 ale po odpuszczeniu gazu wędruje nawet i do 1.6 - czy to normalne i dopuszczalne?
Czasy wtrysków sięgają przy butowania do 22ms - wtedy jeszcze nie szarpie, wcześniej miałem nawet 24ms i szarpało - czy to było zapętlanie? Czasy benzyny sięgają do 20ms.
Różnica między gazem a benzyną nie większa niż 3ms.
Na poniższych zrzutach pokazany jest model z nałożonymi punktami, mapa z owego modelu, oraz odczyty z lpg i pb na wolnych obrotach. Jeszcze mam pytanie czy normalna jest temp. gazu sięgająca tylko 30st?
Podczas kalibracji raz pisało mi że dysze za duże, a 2razy że w normie ale sugerowana zmiana na mniejsze. Było czuć nawet spadek obrotów, gdy komp przełączał się z pb na lpg albo odwrotnie:).
Co do wymiany wtrysków - myślę, że nadają się do wymiany bo zrobiono na nich ok 70tkm... Czy warto wchodzić w wtryskiwacze REG FAST? Podobno parametry podobne do matrixów, a cena wiadomo jaka...
Dzisiaj tankowałem ibizę i wpierdzieliła 11,7 litra-fajnie...
Pozdrawiam

Załączniki:

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 17:12 
Pomaga

reg fast lepsze od valteków, a te jeśli przewaliły już tyle km możesz z radością pożegnać bo swoje już zrobiły. Jakościową zmianę osiągniesz instalując matrixy hd344 , hana2000 niw polecam bo nawet najmnijesze mogą być za duże , chyba że możesz reduktorem zjechac z ciśnieniem do 0,8 bara.
Wzrost ciśnienia do 1,6 bara po puszczeniu gazu jest zjawiskiem normalnym , bo następuje gwałtowne zaprzestanie poboru gazu tzw cuf-off

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 17:40 

hydrol napisał(a):
czy Ty rrrobson aby dobrze się czujesz ? Czytasz co piszesz ? Gdzie ty widzisz zapętlanie albo że za ubogo ? Nie da się tego malutkiego silniczka ustawić na ubogo czy zapętlić , jest z pewnością zalewany na bogato z powodu tandetnych , nieprecyzyjnych i pewnie za dużych wtryskiwaczy.

Faktycznie nie koniecznie było ubogo.

Jednak patrząc na ostatni screen, mogło zapętlać wtrysk przy większym obciążeniu. Czasy były bardzo zbliżone do siebie.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 18:47 

To zapętlanie wtrysków występuje gdy wtryski nie umieją już wyrobić bo są wyeksploatowane? Jakie przeróbki czekają mnie przy przejściu z walteków na te matrixy?
Znalazłem takie matrixy za 350zł - cena dobra? I teraz pytanie ostateczne - czy poprawią się osiągi, kultura pracy silnika oraz czy zmaleje spalanie?

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 20:37 

Zapętlenie występuje kiedy czas wtrysku gazu jest mniejszy od czasu wtrysku benzyny. Wtedy wtryskiwacze gazowe są cały czas otwarte.

Z przeróbek to musisz kupić przejściówkę elektryczną valtek/matrix.

Osiągi się na pewno poprawią (odczujesz ogromną różnicę) i spalanie może również spaść, ale nie licz na wiele (chyba, że wcześniej instalacja nie była wyregulowana poprawnie to wtedy różnica może być spora).

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 21:20 

Auto: Toyota corolla
Elektronika: Zenit
Wtryskiwacze: Magic Jet
Reduktor: Alaska AT-09
Dysze: 1,7 ciśnienie 1,1
Pojemność: 1332
Moc: 86
Kod Silnika: 4EFE
Rok Produkcji: 1997
rrrobson napisał(a):
Zapętlenie występuje kiedy czas wtrysku gazu jest mniejszy od czasu wtrysku benzyny. Wtedy wtryskiwacze gazowe są cały czas otwarte.

Pierwszy raz słyszę taką teorie.
Dlaczego by miały by być cały czas otwarte, bo czasy benzyny są krótsze?

Zapętlanie występuje jak rzeczywiście wtryskiwacze gazowe są cały czas otwarte, ale jest to spowodowane zbyt długimi czasami otwarcia (łatwo to przeliczyć ), a nie czasem krótszym od czasu otwarcia wtryskiwaczy benzynowych.

Ostatnio edytowano 2011-11-22, 21:21 przez maher, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 22:43 
Pomaga

zapętlenie to takie wydłużenie czasu wtrysku że otwarte są jednocześnie dwa kolejne wtryski i tyle. Przyczyną jest zbyt mała wydajność wtryskiwaczy. Jasne więc, że jeśli czas gazu jest krótszy od beny to jest za bogato i ecu skraca ten czas . Przy zużytych wtryskiwaczach trudno cokolwiek stwierdzić bo jeden cylinder może palic na ubogo i grozic wypaleniem zaworów a drugi byc zalewany na bogato co dodatkowo zaciemnia wynik. Po takim przebiegu trzeba się cieszyć , że tyle przeleciały i nie zajechały samochodu. Kupić nowe. Radzę matrix, ale możesz jeździć na starych aż się rozsypią ( slinik lub wtryski) , kupić nowe valteki czy fasty , ale matrix hd czy hs to jednak inna kultura i żywotność wtrysku. Jeśli auto jest sprawne z pewnośćią poparawi się dynamika przy zmniejszonym zużyciu paliwa. Ile ? To trudno ocenić bo jak lepiej jeździ to i noga cięższa, ale te 5% z pewnością da.

Ostatnio edytowano 2011-11-22, 22:45 przez hydrol, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 22:57 

Instalacja ma przelatane 67tkm - walteki są na pewno od nowości, bo są na nich plomby gwarancyjne z datą montażu. Pytanie czy były kiedyś kalibrowane i czyszczone, ale to już nie istotne - w połowie grudnia lecą na śmietnik.
Zastanawia mnie tylko fakt czemu auto na tej mapie i z tym modelem co je kupiłem jeździ fajnie, nie szarpie, nie gaśnie, a jak zmieniam nachylenie z 1,00 do 1,12 i offset z 0,5 na 1,9 to zaczynają się dziać cuda.
Czy to na pewno te wtryskiwacze?

Po przeczytaniu raz jeszcze tego co napisaliście chyba zrozumiałem.
Podnosząc offset czyli wydłużając czas otwarcia wtryskiwaczy sprawiam, że już nie nadążają się zamykać i pozostają otwarte na kolejny cykl?

Ostatnio edytowano 2011-11-22, 23:00 przez maniek1985, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-22, 23:17 

Auto: Toyota corolla
Elektronika: Zenit
Wtryskiwacze: Magic Jet
Reduktor: Alaska AT-09
Dysze: 1,7 ciśnienie 1,1
Pojemność: 1332
Moc: 86
Kod Silnika: 4EFE
Rok Produkcji: 1997
Najlepiej włącz sobie oscylogram i przejedź się, zobaczysz jaką masz mieszankę w całym zakresie obciążeń. Później sobie zapiszesz i na spokojnie możesz przeanalizować gdzie masz za ubogo lub bogato i ręcznie pozmieniać model.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-23, 01:00 

Z tym sprawdzeniem mieszanki może być problem, bo nie wiem czy mam sondę podłączoną. Cały czas stoi praktycznie w 1 miejscu, są tylko niewielkie odchyłki. Nagrałem dzisiaj rano 2 oscylogramy. Proszę o rzucenie okiem i ocenę.

Załączniki:
Oscylogramy.rar [81.51 KiB]
Pobrane 16 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-23, 07:01 
Pomaga

nic nie zrozumiałeś , samo zapętlanie nie jest zjawiskiem szkodliwym o ile nie towarzyszy mu uboga mieszanka. Sonda oczywiście nie jest podłączona . Z tymi wtryskami już tego nie ogarniesz . Możesz je reanimować zestawem naprawczym , ale jak doliczysz koszty kalibracji to lepiej kupić nowe. Lepsze przeżyją to auto.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-24, 01:42 

Nie jestem mechanikiem więc proszę o wybaczenie:D. No z wtryskami tak jak napisałem wyżej - po wypłacie obecne lądują na śmietniku a założę te matrixy, które mi poleciłeś. Jaka będzie odpowiednia średnica dysz? Wiem że mam jeszcze kupić przejściówkę elektryczną. A czy będzie mi potrzebny czujnik temperatury listwy wtryskowej? Dalsze/inne wskazówki mile widziane. A póki co dziękuje za wszystkie rady

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1