Autor Wiadomość
 Tytuł: regulacja elpigaz stella
PostLink | Napisane: 2012-01-21, 18:36 

Auto: opel omega b
Elektronika: stella
Wtryskiwacze: nero
Reduktor: fiore forte
Pojemność: 2,0
Rok Produkcji: 1996
witam. po bezskutecznych wizytach u gazownika postanowilem sam zajac sie regulacja instalacji. mam odpowiedni kabelek i mozliwosc podejrzenia lambdy tylko teraz brakuje kogos kto by dal mi jakies wskazowki jak do tego sie zabrac tak aby zrobic to dobrze. :) glownie chodzi mi o ustawienie mapy tzn. na co mam zwrocic uwage, jak dobrac odpowiedni mnoznik, jak zebrac mape czasow Pb i Pb/LPG. jeszcze kwestia wtryskw bo zamontowane sa NERO i nigdzie nie mozna znalezc nic na ich temat. w programie elpigaz 6.0.7 nie ma dostepnych takich wtryskow wiec nero swoja charakterystyka pracy zblizone sa do jakich wtryskow z programu / jakie wybrac??

Tytuł: Re: regulacja elpigaz stella
PostLink | Napisane: 2012-01-21, 22:02 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
W tej instalacji nie zbiera się żadnych map , a wszelkie rady są bez sensu skoro nie poczytałeś instrukcji oprogramowania i wątków na forum. Nikt nie będzie pisał raz w tygodniu tego samego :mrgreen:
Uzupełnij profil , wykaż się choć odrobiną dobrej woli i kompetencji :roll:

PostLink | Napisane: 2012-01-22, 12:33 

Auto: Subaru3.0H6 /Laguna1.8/AudiA4 1.8/Twingo1.2
Elektronika: Stella EOBD /Stella POLARE/Stella NORD/Voila
Wtryskiwacze: Barracuda/Rosso/Verde IG1
Reduktor: Antartic/Fioreforte/Vega
Rok Produkcji: 2001/2003/1999/1993
Sprawa jest prosta - trzeba podać w odpowiednim czasie odpowiednią ilość gazu :) Innymi słowy czas wtrysku benzyny (Twb) oraz wartość sondy lambda NA BENZYNIE mają być jak najbardziej zbliżone do Twb NA GAZIE (pomijam podglądanie innych parametrów testerem diagnostycznym)
Ustawiasz to na tzw. MAPIE zmieniając wartości w komórkach po wcześniejszej AUTOKALIBRACJI i odpowiedniej konfiguracji - czyli jeżeli masz odpowiednie ciśnienie i dysze a wtryskiwacz jeszcze żyje to we wszystkich zakresach na tzw. MAPIE porównujesz parametry na benzynie do tych jakie są na gazie i zmieniasz wartości aby było tak samo - proste?
Najlepiej jak robią to dwie osoby bo sam możesz skończyć na drzewie i tyle będziesz miał z poprawiania po "gazowniku" - tak z ciekawości co za AS to montował/ustawiał, że musisz sam się męczyć?

PostLink | Napisane: 2012-01-22, 21:14 

Hydrol, wątki na forum studiuje już od jakiegoś czasu.. i nie powiem, bo moja wiedza z poziomu prawie „0” na temat LPG zdecydowanie się podniosła. Wiem od czego zacząć regulacje (ustawienie ciśnienia na reduktorze, autokalibracja, ewentualna manipulacja ciśnieniem żeby zniwelować duże różnice czasów wtryskiwaczy Pb /lpg).
Ale nie założyłem wątku specjalnie po to żeby się chwalić tym co już wiem, tylko dlatego ze potrzebuje wskazówek kogoś, kto się zna na rzeczy i wie jak postępować z ów mapą.
To ze czasy wtrysków Pb/lpg maja odpowiadać czasom wtrysków na samej Pb to wiem. Tylko teraz pytanie do znawców czy istnieje jakiś w miarę prosty i dobry sposób na to żeby w danym momencie pracy na lpg, wiedzieć czy czas wtryskiwacza Pb/lpg będzie już równy czasowi pracy wtryskiwacza po przełączeniu w tym samym momencie na benzynę?
zrobiłem małe sprawdzenie, tzn. przy stałej prędkości, na prostym, równym odcinku drogi gdzie czasy wtrysku na chwile mogły się ustabilizować, przełączyłem w tym samym momencie na zasilanie benzyna i zauważyłem ze czas wtrysku samej bp zmalał o ok. 1ms w stosunku do tego co było na Pb/lpg – czyli na lpg za ubogo. Metoda niby skuteczna ale na drodze nie utrzyma się stałego obciążenia i kulki na mapie w jednej komórce tak, aby zdążyć przełączyć z lpg na bp i zobaczyć różnice czasów, a tym bardziej nie wyobrażam sobie powtórzenia takiej czynności dla wszystkich komórek na mapie.

Instalacja montowana przez poprzedniego właściciela w zakładzie elpigaz w Toruniu. Z racji za od Torunia dzieli mnie przeszło 100km, a w okolicy nie ma elpigazu, korzystałem z usług warsztatu „na miejscu”, który zajmuje się instalacjami wszelkiej maści, gdzie gość nie widział problemu żeby wyregulować auto. Jednak wg mnie nie poradził sobie, bo spalanie rzędu 15-16l w trasie to na omege jednak trochę za dużo, gdzie na bp auto mieści się w normie.

PostLink | Napisane: 2012-01-22, 21:23 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
an1111111111@o2.pl napisał(a):
istnieje jakiś w miarę prosty i dobry sposób na to żeby w danym momencie pracy na lpg, wiedzieć czy czas wtryskiwacza Pb/lpg będzie już równy czasowi pracy wtryskiwacza po przełączeniu w tym samym momencie na benzynę?

służy do tego podgląd on line scanerem korekt jakie wykonuje ECU silnika, czyli "chęci" do zmiany czasów wtrysku. Lepszą, szybszą jest podgląd dodatkowej sondy, ale to raczej mało dostępny środek.

A tak w ogóle to nie wiem czy twój silnik ma OBD, bo nie chce mi się przerzucać całego tematu w poszukiwaniu czym jeździsz, dlatego uzupełnij profil.

PostLink | Napisane: 2012-01-22, 21:48 

mam OBD... i program opel scanner gdzie wg lambdy mieszanka jest ok, a jednak wiem ze czasy wtrysków są różne.
przypuszczam ze opel scannerem nic nie zdziałam w kwestii korekt on line??
..i bez scanera ani rusz?

PostLink | Napisane: 2012-01-23, 07:32 

Napisałem, że najlepiej jak weźmiesz kogoś do pomocy - nie ma innego sposobu jak to co zrobiłeś, czyli podczas jazdy przełączenie paliwa. Podglądając zatem czasy,lambde czy korekty widzisz różnice między paliwami i ją niwelujesz. To nie jest Stag który sobie rysuje kreseczki i widać jak na dłoni gdzie teoretycznie trzeba coś zmienić, w przypadku elektroniki AEB trzeba w czasie rzeczywistym dokonywać poprawek ewentualnych i dlatego leniwi gazownicy nie ruszają dupska z zakładu kończąc na autokalibracji która niekiedy nie ustawi auta sama a później są teksty klientów "że AEB to kupa". Jak masz rozjazdy o 1ms to musisz to zniwelować i rady nie ma. Jak ktoś to robi codziennie - tak jak ja to jest to proste jak chodzenie i zajmuje 10min - pomocnik z laptopem na kolanach i kawałek mało uczęszczanej drogi na której jesteś w stanie połapać różne prędkości. I bez lamentu to nie jest takie trudne ;)

PostLink | Napisane: 2012-01-23, 09:32 

pozostaje jeszcze kwestia wyboru odpowiedniego wtryskiwacza w programie. ciężko coś znaleźć na temat nero ,a jak już coś jest to raczej opinie bez żadnego "polotu"... czyli domyślam się że to najniższa pólka. idąc tym tokiem myślenia obstawiam na 2 rodzaje wtrysków do wyboru: VERDE 3Ohm / ROSSO 3Ohm - który wybrać?? ..bo różnice wartości map wyjściowych są dość spore i na pewno będzie to miało jakiś wpływ na prawidłowość działania całej instalacji.

PostLink | Napisane: 2012-01-23, 12:03 

an1111111111@o2.pl napisał(a):
pozostaje jeszcze kwestia wyboru odpowiedniego wtryskiwacza w programie. ciężko coś znaleźć na temat nero ,a jak już coś jest to raczej opinie bez żadnego "polotu"... czyli domyślam się że to najniższa pólka. idąc tym tokiem myślenia obstawiam na 2 rodzaje wtrysków do wyboru: VERDE 3Ohm / ROSSO 3Ohm - który wybrać?? ..bo różnice wartości map wyjściowych są dość spore i na pewno będzie to miało jakiś wpływ na prawidłowość działania całej instalacji.

NERO to wtryskiwacze podobne do VERDE3ohm więc je wybierz - chyba,że masz program 6.0.2 w którym one są. Na Verde zrób autokalibracje i potem od tej mapy bazowej jeżeli gdzieś będzie potrzeba nanieś najlepiej procentowe poprawki w odpowiednich obszarach.

PostLink | Napisane: 2012-01-24, 13:41 

ok. wielkie dzięki. teraz znaleźć trochę wolnego czasu, zabieram kierowce i będę próbował ustawić to cacko.
jeszcze tak z czystej ciekawości zapytam co to jest "czułość ekstra wtrysków" w programie??

PostLink | Napisane: 2012-02-26, 11:08 

Auto: Opel
Elektronika: Stag300
Wtryskiwacze: Hana200
Reduktor: Elpigaz Drago
Dysze: -
Pojemność: 1800
Moc: 116
Kod Nadwozia: -
Kod Silnika: X18XE1
Rok Produkcji: 2000
an1111111111@o2.pl widzę że masz reduktor fiore forte, napisz jak możesz jakie notujesz temperatury reduktora i gazu w fazie lotnej przy prędkości 100km/h tak na odcinku 3-4km i przy jakiej temp. zewnętrznej? Ja mam też opelka ale astrę G i miałem problemy z temperaturą gazu przy fiore forte a teraz także i przy reduktorze drago. Ja jestem z Torunia i montowałem instalację u kolesia który widać i twoje auto też gazował. Koleś ten jak to ładnie określił neptun to typ "leniwego gazownika nie ruszającego dupska z zakładu kończąc na autokalibracji która niekiedy nie ustawi auta sama a później są teksty klientów "że AEB to kupa". Ja po wielu bojach z ów gazownikiem nie wytrzymałem i zdemontowałem instalację i założyłem staga bo łatwiej mi się to po prostu stroi. Jednak nie uważam że to zła instalacja, to tylko kwestia dobrego wystrojenia.
Ja też będę musiał, według wskazówek neptuna, ustawić mapę w samochodzie mojego ojca bo też niestety ten sam pseudo gazownik montował mu instalację w maździe.

PostLink | Napisane: 2012-03-05, 17:41 

parownik pod uklad chlodzenia mam podpiety dosc dlugimi wezami (ok.90cm) przez co parownik ma dosc niska temp.
w czasie jazdy (trasa, temp. zew. ok 5C), temp. parownika 60-63 C.
korki, temp. na desce ok 95C - parownik 75C.
co do temp. gazu to w trasie trzyma sie gdzies na poziomie 25C

po samodzielnych regulacjach instalacji jest w miare ok. spalanie w rozsadnych granicach, dzialanie instalacji tez bez zarzutu. ogolnie to mysle nad skroceniem tych wezy, dzieki czemu parownik bedzie lapal wyzsze temp. co powinno sie przelozyc na mniejsze spalanie :)

PostLink | Napisane: 2012-03-05, 21:22 

Auto: Opel
Elektronika: Stag300
Wtryskiwacze: Hana200
Reduktor: Elpigaz Drago
Dysze: -
Pojemność: 1800
Moc: 116
Kod Nadwozia: -
Kod Silnika: X18XE1
Rok Produkcji: 2000
Ja w zeszły czwartek podjechałem do mojego nieszczęsnego gazownika i wymienił mi reduktor drago, ten z elektrozaworem od czoła, na reduktor cometa. Po testach tzn. trasa 5km, prędkość 100km/h, temp. zew. 5st. wynik - temperatura na reduktorze 90st. a gazu w FL od 40st do 50st. Ciśnieniowo też jest ok. W końcu mogę powiedzieć że jest ok.
A tak na marginesie podpytałem go czy jeszcze nadal wkłada reduktory fiore forte i drago, to powiedział że nie, bo jakiś mądry w elpigazie chciał poprawić reduktory i tak je poprawił że skopał ich termikę. Przed modyfikacją ponoć to były bardzo dobre reduktory. Modyfikacja ta polegała na zastosowaniu grubszej membrany i zaślepieniu jakiegoś kanału. Z tego co gazownik powiedział to w tych reduktorach kanał wodny jest oddzielony od komory gazu tylko membraną i dlatego jej większa grubość w połączeniu z zatkanym jakimś tam kanałem psuje termikę. Ja miałem zarówno fiore forte dwa razy i raz drago i niestety oba miały skopaną termikę. Piszę to bo może tan1111111111@o2.pl też masz ten fiore forte z tą nieszczęsną jego modyfikacją i dlatego masz też nie za wysoką temp. gazu w FL. Ponoć modyfikacja ta została aktualnie już usunięta i reduktory te są znowu ok. Ja nawet chciałem zaryzykować jeszcze raz i powiedziałem gazownikowi żeby mi jeszcze raz założył reduktor drago ale bez tej modyfikacji. Gazownik nawet przystał na moją propozycję ale po sprawdzeniu stanu na magazynie okazało się że ich nie ma, tak więc wylądowała cometa.

neptun-elpigaz może ty wiesz o jaki zaślepiony kanał chodzi? Może idzie go bez problemu odblokować i w ten sposób cieszyć się dobrą termiką. Ja już nie mam tego reduktora więc nie mam co rozebrać żeby obadać go od środka.

Strefa czasowa: UTC + 1