Autor Wiadomość
 Tytuł: Stella/Eliza pali bezpiecznik zasilania przy rozruchu auta
PostLink | Napisane: 2011-08-23, 22:57 

Auto: BMW 740i
Dysze: AEB I-Plus
Pojemność: 4400
Moc: 286
Kod Nadwozia: E38
Kod Silnika: M62B44
Rok Produkcji: 1996
Dotychczas instalacja zachowywała się prawidłowo (tzn. na ile pozwalał jej reduktor).
Ostatnio jednak po wymianie uszczelek w kolektorze (lewe powietrze) wyłączyłem LPG celem adaptacji auta na Pb. I tak sobie jeździłem przez trzy dni.

Dzisiaj chciałem sobie zrobić w oczekiwaniu na zainstalowanie nowego reduktora przynajmniej tą autokalibrację, bo po wymianie uszczelek biedak zalewał się gazem (przez autokalibrację na nieszczelnym dolocie).

No i chcę to zrobić, a tu okazuje się, że przełącznik LPG nie świeci (nawet lampka od Pb). Przełączenie oczywiście też nic nie daje. Brak jest komunikacji z PC. Zaglądam ja pod maskę i widzę uszkodzony bezpiecznik od LPG (15A) przy plusie akumulatora. Wymieniłem go na inny 15A i przy załączeniu zapłonu pojawiła mi się lampka Pb. Niestety, po uruchomieniu silnika przełącznik znów jest ciemny. Patrzę znowu, a drugi bezpiecznik znów walnięty.

Jedyne co odłączałem podczas demontażu kolektora, to jedna wtyczka od listwy wtryskiwaczy, bo musiałem je usunąć na czas naprawy. Ale po złożeniu silnika ten pracował na LPG tyle, że śmierdział gazem (za dużo paliwa).

Wtyczkę, którą odłączałem sprawdziłem dokładnie i wszystko jest prawidłowo. Wszystkie piny są OK i nic się tam nie zwiera. Przewody od listew wtryskiwaczy są całe i nie przytrzaśnięte czy poprzecierane. Reszty nie ruszałem.

Co mógłbym sprawdzić? Gdzie szukać przyczyny?

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-23, 23:14 
Pomaga

Auto: Audi 100 avant quattro V6 2.8l 12v
Elektronika: STAG 300/6
Wtryskiwacze: 6szt Matrix HS.211.10
Reduktor: KME Gold
Dysze: Bez dysz
Pojemność: 2771
Moc: 174km
Kod Nadwozia: 4a5
Kod Silnika: AAH
Rok Produkcji: 1993
Sprawdź cewki elektrozaworów przy butli i reduktorze i ich zasilanie. Może kabel pod autem idący do butli uszkodzony. Odłacz kable od tych cewek i zobacz czy bedzie paliło bezpieczniki.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-24, 08:42 

Rozumiem, że nawet przy odłączonej cewce EZ na butli centralka powinna się świecić i powinien chcieć przełączyć się na LPG?
Odłączyłem oba bieguny i mam ciemny przełącznik.

Kurczę, niezła zagadka..

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-24, 13:34 
Pomaga

Auto: Audi 100 avant quattro V6 2.8l 12v
Elektronika: STAG 300/6
Wtryskiwacze: 6szt Matrix HS.211.10
Reduktor: KME Gold
Dysze: Bez dysz
Pojemność: 2771
Moc: 174km
Kod Nadwozia: 4a5
Kod Silnika: AAH
Rok Produkcji: 1993
brunoz napisał(a):
Rozumiem, że nawet przy odłączonej cewce EZ na butli centralka powinna się świecić i powinien chcieć przełączyć się na LPG?
Odłączyłem oba bieguny i mam ciemny przełącznik.

Kurczę, niezła zagadka..

Ale nowe bezpieczniki włożyłeś.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-24, 20:18 

Oczywiście, że nowy, nie spalony.

Po robocie zabrałem się jeszcze raz za oglądanie wszystkiego.
Poprawiłem połączenie centralki z cewką na 1 cylindrze. Odłączyłem EZ w butli i sprawdziłem rezystancję cewki: 12,5 Ohm.

Objaw taki sam: nowy bezpiecznik i świeci się, że jest na benz. Odpalam auto. Gaśnie LED i nie można przełączyć na LPG. Bezpiecznik się nie spalił, choć silnik pracował na Pb 5 sekund.

Poza tym przez jakiś czas nawet jak bezpiecznik jest OK nie mogę uzyskać świecenia LED na guziku na zapłonie.

No ale po kilku minutach odczekania jakoś się zaświecił. To ja szybko za interfejs i patrzę. W międzyczasie guzik zgasł, choć auto na zapłonie. No, ale program czyta live data z centralki.
Ciekawe.

No to ja mu na chama reset ECU :evil:
Po tym resecie odpalam silnik. LED od Pb się świeci !! Eureka.
Niestety moja piękna konfiguracja poszła się kochać. No, ale odtworzyłem na pracującym silniku na Pb wszystkie parametry konfiguracji (prócz map rzecz jasna).
Przełączam na LPG. Miga, że się przygotowuje. No, ale nic nie robi. Mija minuta, nadal miga. Temperatura przełączenia dawno przekroczona. Przegazowałem powyżej 1500 obr i się przełączył na LPG. Bardzo ciężko chodził na jałowo przez brak map. No, ale wyratował się i pracuje. No to ja cap i za autokalibrację. Chyba mi nie poszła za dobrze, bo na całej mapie mam mnożnik 88 i czasy wtrysku LPG są prawie równe lub większe od tych na Pb. No, ale po tej autokalibracji pracuje prawidłowo, czyli jednak coś tam się ustawiło.
Niestety drugiej już nie zdążyłem przeprowadzić, bo mi padła bakteria w laptopie. No, ale już jakiś postęp jest.

Teraz muszę u gazownika (bo moja darmowa aplikacja nie może) ustawić:
- czas przełączania na LPG ok 10 sek
- przełączanie się nie po przyspieszaniu pow 1600 obr
- wymienić ten pier...y reduktor zawór FC i filtr FL (niestety, termin dopiero na przyszłą sobotę).

Myślę że będzie gitarka...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-25, 07:23 

Dzisiaj zrobiłem 100km na LPG. Znaczy się działa i nie pali się bezpiecznik.
Niestety, do teraz nie wiem, co było przyczyną. Strzelam, że połączenie z cewką 1 cyl. no, ale żeby aż takie spustoszenie robiło?

Spalanie przy spokojnym 100km/h w normie. Natomiast brak ducha (tak jak wcześniej) przy kickdownie. Echh ten siadający reduktor...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-25, 20:08 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
myślę , że masz gdzieś zwarcie. Przypadkowo gdzieś dotknąłeś i cudownie, ale na jakiś czas zwarcie zniknęło. Nie może to mieć związku z reprogramowaniem sterownika. A może jakieś zalanie i wyschło ?

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-08-29, 08:26 

No i kurczę, usterka nie istnieje. Przejrzałem dokładnie całą instalację w weekend. Odpiąłem wszystkie wtyczki, sprawdziłem wszystkie możliwe kable. Zmontowałem klamoty do kupy i nadal pięknie działa.

Jedyne co poprawiałem wcześniej to był sygnał z 1 cylindra. Czyżby miał on tak kolosalne znaczenie? Zrozumiałbym, że gdyby nie łączyło, to centralka przełączyłaby się w stan uśpienia, bo nie ma sygnału, ale żeby od razu bezpiecznik palić?

Tytuł: Re: Stella/Eliza pali bezpiecznik zasilania przy rozruchu au
PostLink | Napisane: 2012-01-19, 19:55 

Auto: Opel Omega MV6 Automat
Elektronika: Elpigaz
Wtryskiwacze: Matrix HD 344
Reduktor: Elisa 04
Pojemność: 2992
Moc: 211
Kod Nadwozia: Sedan
Kod Silnika: X30XE
Rok Produkcji: 1998
Witam,

Czy problem powrócił czy zniknął "na zawsze"? Mam taki sam problem w mojej Omedze i szukam jakiegoś rozwiązania/pomocy zanim odstawię auto do "naprawy"...

Tytuł: Re: Stella/Eliza pali bezpiecznik zasilania przy rozruchu au
PostLink | Napisane: 2012-01-27, 16:22 

No witam,

od tego czasu problem zniknął na dobre. Starałem się połączyć wszystkie kable ze sobą lutownicą, w dodatku zabezpieczyłem lut rurką termokurczliwą. Od tamtego czasu zapomniałem o tym bezpieczniku. Dopiero Kolega mi przypomniał o tym zdarzeniu :-)

Strefa czasowa: UTC + 1