Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: szarpie i przełącza na benzyne BRC Sequent24 LIGHT
PostLink | Napisane: 2011-11-30, 23:44 

Auto: bmw 318i
Elektronika: brc
Wtryskiwacze: zavoli
Reduktor: gemius
Pojemność: 2689
Moc: 115
Kod Silnika: m40b18
Rok Produkcji: 1990
witam

mam problem z instalacja gazowa brc light w bmw e30 318i

przejeżdziłem ponad pół roku ok 12 tys.km i nie było żadnych problem pomijając na początku przełączanie powyżej 3 tys. obr na benzyne ale to wynikało ze złego ustawienia i zostało w maju poprawione

od jakis 2 tygodni auto podczas jazdy przerywa,szarpie ale tylko jak jest mocno rozgrzany silnik.czasami szarpnie kilka razy delikatnie i normalnie jedzie dalej a czasem szarpie tak mocno że ręce z kierownicy spadają :lol: i zaraz przerzuca się na benzyne

od niedzieli miałem można powiedziec spokój bo zrobiłem trase 160km to tylko w jedną strone troche poszarpało i później spokój.poniedziałek wtorek,środa jezdziłem po 50km dziennie i mozna powiedzieć zapomniałem o szarpaniu ale dzisiaj byłem na serwisie i wymienione zostały wtryskiwacze bo na nie padło podejrzenie że to one były przyczyną szarpania ...

instalacja wystrojona podczas jazdy i wszystko działało . wracałem sobie do domu i po przejechaniu 20 km nagle zaczeło szarpać i przerzuciło sie na benzyne.ujechałem kawałek i przerzuciłem na lpg i tak przejechałem kilka km ale znowu złapało szarpanie i przez kolejne 20km wracałem na benzynie bo po właczeniu na lpg od razu przełączał sie z powrotem na benzyne i mrugała czerwona kontrolka co pierwszy raz się zdarzyło.dojechałęm do domu zgasiłem .za kilks minut odpalam i normalnie się przełączył na lpg ale po ujechaniu 5km znowu szarpanie i przerzuca na benzyne

ktoś wie o co biega ??

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-01, 09:02 

Auto: OPEL ASTRA G/ JEEP ZG
Elektronika: STAG 4/STAG 300
Wtryskiwacze: MATRIX/MAGIC FX
Reduktor: AC R01/2 x AC R01
Dysze: 2,0/2,5
Pojemność: 1364/5216
Moc: 90/156 kW
Kod Silnika: Z14XEP/MAGNUM
Rok Produkcji: 2006/1997
jakie wtryskiwacze założono ?? i jaki program użyto do zaprogramowania

Ostatnio edytowano 2011-12-01, 09:08 przez DAVANTI, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-01, 21:36 

DAVANTI napisał(a):

wtryskiwcze to jakas poprawiona seria zavoli. dokładnie nie wiem ale nie pewno nie brc i podejrzewam że to nie w nich tkwi problem

program to coś od brc jakaś nowa wersja co jest dedykowana do tych nowych wtrysków.były małe problemy z wgraniem mapy ale jakoś posżło i z 30km zrobiłem bez problemów bez żadnego szarpnięcia

dzisiaj normalnie się przełączył na lpg . dopiero jak zrobiłem ponad 10km (nagrzany jest po (4-5 km ) złapało go na chwile szarpanie ale przeszło i nawet się nie przerzucił na benzyne.wieczorem jak wracałem do domu z dwa albo trzy razy przerzucił się na benzyne podczas spokojnej jazdy bez żadnego szarpnięcia wiec ciężko znaleśc jakąs analogie

czy się jedzie wolno czy szybko jak go złapie szarpanie traci troche moc i jest wyczuwalnie słabszy .można odpuścic gaz a i tak czuć że troche szarpie , mozna wcisnąc gaz do dechy i również szarpie jak przy stałej prędkości

ja na razie stawiam że coś gdzieś nie łączy w instalacji lpg , albo wtryski albo czujnik na listwie albo któryś elektrozawór sie pierniczy i zamyka ,otwiera bo nic więcej bo głowy mi nie przychodzi

jaki ogólnie może być powód szarpania ??

jak kupiłem auto to przerywało bo nie chodziło na wszystkie cylindry ale to nie było szarpanie takie jak to tylko auto było słabsze i tyle.

ciekawi mnie co musi się dziać w cylindrach żeby tak szarpało wtedy by doszedł do przyczyny

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-01, 21:52 

DAVANTI napisał(a):

wtryskiwcze to jakas poprawiona seria zavoli. dokładnie nie wiem ale nie pewno nie brc i podejrzewam że to nie w nich tkwi problem

program to coś od brc jakaś nowa wersja co jest dedykowana do tych nowych wtrysków.były małe problemy z wgraniem mapy ale jakoś posżło i z 30km zrobiłem bez problemów bez żadnego szarpnięcia

dzisiaj normalnie się przełączył na lpg . dopiero jak zrobiłem ponad 10km (nagrzany jest po (4-5 km ) złapało go na chwile szarpanie ale przeszło i nawet się nie przerzucił na benzyne.wieczorem jak wracałem do domu z dwa albo trzy razy przerzucił się na benzyne podczas spokojnej jazdy bez żadnego szarpnięcia wiec ciężko znaleśc jakąs analogie

czy się jedzie wolno czy szybko jak go złapie szarpanie traci troche moc i jest wyczuwalnie słabszy .można odpuścic gaz a i tak czuć że troche szarpie , mozna wcisnąc gaz do dechy i również szarpie jak przy stałej prędkości

ja na razie stawiam że coś gdzieś nie łączy w instalacji lpg , albo wtryski albo czujnik na listwie albo któryś elektrozawór sie pierniczy i zamyka ,otwiera bo nic więcej bo głowy mi nie przychodzi

jaki ogólnie może być powód szarpania ??

jak kupiłem auto to przerywało bo nie chodziło na wszystkie cylindry ale to nie było szarpanie takie jak to tylko auto było słabsze i tyle.

ciekawi mnie co musi się dziać w cylindrach żeby tak szarpało wtedy by doszedł do przyczyny

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-02, 09:46 

1. wersja zavoli poprawione nie jest już dostarczana
2. wsadzono ci zapewne rail apache ty masz półsekwencję, albo fulgrupę jeszcze, te wtryski są do bani nic nie dają, niech gazer załatwia wtryskiwacze brc trzeba za nie dopłacić, do 200 złotych, ale jest niebo a ziemia

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-02, 21:43 

DAVANTI napisał(a):
1. wersja zavoli poprawione nie jest już dostarczana
2. wsadzono ci zapewne rail apache ty masz półsekwencję, albo fulgrupę jeszcze, te wtryski są do bani nic nie dają, niech gazer załatwia wtryskiwacze brc trzeba za nie dopłacić, do 200 złotych, ale jest niebo a ziemia

a jaka pewność że to wina wtryskiwaczy ?? jak podjade na serwis znowu będzie wszystko w porzadku chyba ze mozna zczytac jakies błędy z kompa itd ?? czy nie ma takiej mozliwości ??

dzisiaj zrobiłem trase do łodzi i z powrotem więc 100km i tylko dwa razy przy 130km/h się lekko zadławił ale nie szarpnął

wczesniej pół roku przejeździłem i było okej tylko kilka dni poszarpał i też mu przeszło

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 12:39 

ok odpowiem szybko, dlatego, że zakładałem lighta na potęgę, jako fajną cenowo konkurencję za staga i uwierz mi jakbym miał możliwość cofnąć czas to bym to zrobił i zamiast tego zakładał staga, pan evo tak zepsuło opinie, że lepiej nie mówić, sam walczyłem niejednokrotnie z brc o wymianę wtryskiwaczy , niestety pomimo ze zakłada się apache to w pewnych samochodach nie maja one racji bytu, w szczególności przy tak małych możliwościach regulacyjnych jak ma elektronika sq 24

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 13:02 

Auto: Chrysler
Elektronika: Sequent P&D
Wtryskiwacze: BRC Orange
Reduktor: Genius MAX
Dysze: Fabryczne
Pojemność: 3800 ccm
Rok Produkcji: 2003
Jak masz problem z apachem to ściągnij sobie P&D 3.06

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 19:13 

synor napisał(a):

o to kolega chyba mi zmieniał te wtryski :-) i przestawił że przełacza sie na lpg wcześniej .poprzedni gazownik 3 razy ustawiał a i tak po zgaszeniu rozgrzanego silnika trzeba było przejechac nawet 1 kilometr żeby się przełączył

chce ustalić co boli auto bo na chwile obecną jeździ w sumie bez problemu ( tylko to szarpanie od czasu do czasu ) ale za miesiąc dwa jade wymienić filtry itd. i chce to doprowadzić wszystko do porządku być może nawet z przełożeniem wtryskiwaczy bo są długie wężyki do dysz

dzisiaj rano odpaliłem i coś zapikało i patrze a tam mruga czerwona dioda.zielone się nie świeciły .zgasiłem i odpaliłem ale znowu było tak samo więc zgasiłem raz jeszcze i juz wszystko hulało normalnie

co oznacza ta migająca czerwona dioda ??

sprawdzałem dzisiaj elektozawór przy parowniku i dosyc lekko się obraca ,jest luźny , tak ma być ?? wtyczka dobrze siedziała ale kable sa mocno tak zgięte i musze jeszcze sprawdzić i poruszać czyt tam przypadkiem nie jest przewód złamany

ciekawi mnie tylko to że szarpanie było na goracym silniku i nigdy nie szarpało na zimnym.wystarczyło że silnik ostygł i znowu można było jechać bez szarpania

czy przyczyną tego szarpanie może być ten czujnik na listwie ??

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 20:51 

kamil.k napisał(a):
sprawdzałem dzisiaj elektozawór przy parowniku i dosyc lekko się obraca ,jest luźny , tak ma być

przy parowniku nie ma żadnego elektrozaworu,

synor napisał(a):

to pomoże ale nie w tym samochodzie, apache nie obsługują krótkich czasów wtrysku, wystarczy spojrzeć w specyfikację techniczną

kamil.k napisał(a):
ciekawi mnie tylko to że szarpanie było na goracym silniku i nigdy nie szarpało na zimnym.wystarczyło że silnik ostygł i znowu można było jechać bez szarpania

a jak tam układ zapłonowy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 21:42 

DAVANTI napisał(a):
kamil.k napisał(a):
sprawdzałem dzisiaj elektozawór przy parowniku i dosyc lekko się obraca ,jest luźny , tak ma być

przy parowniku nie ma żadnego elektrozaworu,

synor napisał(a):

to pomoże ale nie w tym samochodzie, apache nie obsługują krótkich czasów wtrysku, wystarczy spojrzeć w specyfikację techniczną

kamil.k napisał(a):

a jak tam układ zapłonowy

może troche zle napisałem przy parowniku ale chodzi mi o ten elektrozawór pod maską i u mnie w sumie to on jest przy parowniku a nie w parowniku bo wtedy faktycznie można by się czepiac :-)

układ zapłonowy raczej w porządku chociaż pewności 100% miec nie moge .na benzynie nigdy nie szarpał a jeśli byłoby coś nie tak to powinien

w maju/czerwcu wymienione kopułka,kable WN na championa i świeczki na ngk i patrzyłem pierwszego dnia jak zaczął szarpać i świece maja dobry brązowawy kolor

odpowie ktoś na pozostałe pytania ??

czy lejące wtryski lub nie odłączenie któregoś wtrysku benzyny na lpg może powodować takie szarpanie ?? na wszelki wypadek nastepnym razem jak zacznie mi szarpać wyciągne bezpiecznik od pompy paliwa i zobacze czy zareaguje czy nie

Ostatnio edytowano 2011-12-03, 21:46 przez kamil.k, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 21:50 

cewka zaworu gazowego jest obrotowa

co do diody nie miałem takiego przypadku

co do przełączania ta instalacja nie ma czujnika temperatury w reduktorze więc porusza się po bliżej niezrozumiałym czytaj "włoskim" algorytmie przyrostu temperatury, tak więc przełączanie to masakra. ale da się ustawić

i wrzuć zdjęcia spod maski może coś jeszcze da się zrobić albo podpowiedzieć, długie wężyki w BRC to pojęcie względne

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-03, 22:11 

ogólnie instalacja jest raczej poprawnie założona poza 15-20 cm przewodami do dysz i ogólnym zamontowaniem kompa i ułożeniem okablowania.tak juz kupiłem bo poprzedni własciciel zaraz po montażu lpg je sprzedał więc nie miałem wpływu na montaz. jak znajde czas to zrobie porządek pod maska chyba że zdecyduje się na zmiane silnika na ciut mocniejszy z 115KM na 140KM

przejeździłem ponad 10 tys.km bez problemów . sprawdzałem auto i zapieprzałem autostrada 150-160km/h przez kilkanascie km pod wiatr i wszystko dawało rade mimo że silnik nie miał lekko bo to tylko 1.8 a waży prawie 1400kg więc instalacja chyba musi byc w miare dobrze założona skoro nic się nie rozleciało podczas testu na autostradzie

z przełączaniem sie nie ma już problemów i przełącza sie tak jak powinno i nawet tego nie czuć

jakie są objawy popsutego czujnika cisnienia na listwie ??

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-05, 18:17 

Auto: BMW
Elektronika: BRC sequent 24 LIGHT
Wtryskiwacze: BRC niebieskie
Reduktor: Genius1200
Pojemność: 1800
Kod Nadwozia: e36
Kod Silnika: M43b18
Rok Produkcji: 1996
Miałem to samo. Partacz który to montował nie umiał sobie dać rady ! . Zmienił wtryski na BRC (za dopłatą) i dalej było to samo , walczył 12-miesięcy . W końcu pojechałem do Tarnowa , tam zrobili nowe odwierty (stare zaślepili) dali reduktor z czujnikiem temp. przeprogramowali lighta i wszystkie problemy znikły . Jak miałem jeszcze lighta (reduktor bez czujnika temp.)to przełączał się jak chciał wiem , że wtedy wgrali mi jakąś poprawkę oprogramowania i było wszystko ok.
Pomijam jeszcze fakt iż wtryski Zavoli padały po 4-tyś km , za trzecim razem zaproponowano mi dopłatę 150zł na BRC
Wiem , że jeszcze w Tarnowie zrobili mi jakieś rozgrzewanie wtrysków przed przełączeniem na LPG . Gdy rano odpalę samochód i chodzi na PB to wtryski LPG też działają , tą opcje włączaną mam na zimę

Ostatnio edytowano 2011-12-05, 18:37 przez Adam12345, łącznie edytowano 5 razy

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-05, 19:32 

Adam12345, a napisz czy przez te 12 miesięcy miałeś tak że było kilka dni pod rzad żeby tego przerywania,szarpania nie było ??

być może to szarpanie to jest wina tego algorytmu i nie jest on dopasowany do naszego klimatu ,zwłaszcza jesienno-zimowego ale jeśli sa dni że chodzi bez zarzutu to chyba musi to dobrze działać i szwankować może co najwyżej czujnik którym ten algorytm się opiera czy sie myle ??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę  | 1, 2  >>

Strefa czasowa: UTC + 1