Autor Wiadomość
 Tytuł: Volvo i problemy z gazem.
PostLink | Napisane: 2011-12-06, 22:36 

Auto: Volvo
Elektronika: Zavoli
Wtryskiwacze: Magic Jet
Reduktor: Zavoli Zeta S
Pojemność: 2,0
Moc: 211
Rok Produkcji: 1994
Witajcie...
Piszę tego posta żeby dowiedzieć się jak to z tym gazem jest.

Mianowicie:
Posiadam Volvo 854 z doładowanym dwulitrowym silnikiem o mocy 211KM. Niby nic wielkiego i specjalnie (chyba) trudnego a jednak.
Pojechałem do poleconych gazowników i zaproponowali mi instalację :
Komp - Zavoli
Reduktor - Zavoli Zeta S
Wtryski - OMVL Reg Fast
Butla jak butla i rurki 8mm czyli chyba standard. Oczywiście za instalację która miała dobrze działać zapłaciłem mnóstwo pieniędzy. Po spotkaniach z ludźmi którzy mają pojecie o LPG zacząłem się zastanawiać czy wszystko u mnie jest ok. Auto jeździło ale do 4 tys. potem delikatny w odczuciu spadek mocy. Zdecydowałem się podjechać na pomiar sondą AFR szerokopasmową. Okazało się że po przekroczeniu 4 tys AFR wchodzi na 16- 16.5 . Z tego co zdążyłem się dowiedzieć jest to źle. Gazownik mówił że ten zestaw jest ok i to kwestia regulacji...
Od lutego tych regulacji było już chyba prawie ze sto i zdecydowałem żeby wymienił mi wtryski na MJ.
Wymiana wtrysków nastąpiła w tamtym tygodniu i po odebraniu auta we wtorek jestem u gazowników codziennie ponieważ auto na zimnym silniku nie przełącza się na LPG tzn. Gaśnie. Gazownik też już ma mnie dosyć i nie wie co ma robić. Zaznaczę też to że na PB auto zachowuje się normalnie ma moc i chęć do jazdy.
Zatem po 11 miesiącach jazdy na LPG więcej jest strat niż korzyści i mam już tego dosyć...

Co myślicie o tej konfiguracji podzespołów do tego silnika ?? Gdzie jest błąd ??

Pozdrawiam Krzysiek

Ostatnio edytowano 2011-12-06, 22:40 przez KrisLbn854T5, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-06, 23:51 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
błąd jest oczywisty w doborze reduktora : zavoli N czy S mają identyczną skorupę. różnią się ciśnieniem pracy, ale oczekując stabilnych warunków nie wyciśniesz z nich więcej niż 150KM, choć w dokumentacji piszą o kosmicznych mocach , ale to nie w naszym klimacie, może na południe od Rzymu :-P i tolerując padaczkę ciśnienia Co zrobić? Najlepiej dołożyć drugi identyczny reduktor i tu też popatrz na stronie staga jak się łączy dwa reduktory aby zapewnić ich współpracę, kompensację ciśnienia i identyczne warunki zasilania dla wszystkich wtryskiwaczy. Magiki czy fasty to ta sama półka i jeśli czasy gazu na jałowym są w okolicach 4 ms to bez znaczenia.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-07, 16:38 

Auto: Volvo V70 II/ Volvo 745
Elektronika: KME / Stag
Wtryskiwacze: HANA zielone / HANA niebieskie
Reduktor: AC R-01/ 2 x Silver
Pojemność: 2435 / 2300
Moc: 170 / 250+
Kod Silnika: B5244S / B230FK
Rok Produkcji: 2000 / 1990
reg fasty chyba nie są tak zależne od temperatury jak magic jety :?: Zavoli do turbo, szczególnie do 211K to nieporozumienie :shock:

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-07, 20:51 
Pomaga

zara tam nieporozumienie, to po prostu nie najlepszy wybór ,ale najtańsze rozwiązanie i to całkiem niezłe nawet do turbo bo z dużym nadmiarem i przyrosty nie będą wielgaśne.
Jak nie pasuje 2x zavolak , to wymienić na 1x scorpion GT z wydłubanym trzpieniem i będzie gitara. Wtryski to inna śpiewka, ale wymian fastów na magiki to nie jest zmiana jakościowa.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-07, 21:40 

hydrol napisał(a):
ale najtańsze rozwiązanie

Właśnie chodzi o to że to wcale nie było tanie a nie jest tak jak być powinno...
Szuwar napisał(a):
reg fasty chyba nie są tak zależne od temperatury jak magic jety :?:

Zgadzam się ... Fasty pod tym względem były ok. Z temperaturą nie było problemów ale z wydajnością już tak chyba że za zły AFR odpowiedzialny jest tylko reduktor. Ogólnie wychodzi śmiech na sali bo auto znowu jest u gazowników a pomysły się kończą...

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-09, 21:52 

Auto: Volvo 850 2,5 20V /volvo 850 2,3T
Elektronika: Diego G3/ Diego G3
Wtryskiwacze: Keihin pomarańcz/ Hana niebieskie
Reduktor: Zavoli Zeta S/KME Siver na razie tylko jeden
Dysze: ?/ ?
Pojemność: 2435 /2319
Moc: 125KW/170KM /163KW/225KM
Kod Nadwozia: ??
Kod Silnika: B5254F /B5234T3
Rok Produkcji: 95/96
KrisLbn854T5, Bez zmiany, lub dołożenia drugiego reduktora nadal będzie kicha,
KJME Gold, albo drugi zavolak powinien załatwić sprawę.
A Magic Jety z Volvo jakoś się nie lubią, zresztą, na ich temat mam wyrobione, jak najgorsze zdanie.
Można jeszcze zrobić jedną, wcale nie bardziej kosztowną sztuczkę, polegającą na przełączaniu na benzynę po przekroczeniu tych 3800,czy 3900 obrotów z automatycznym powrotem na gaz. wtedy wystarczy jeden zavolak.
Niby paliwo wyjdzie trochę drożej, ale w jednym aucie mam tak zrobione, i zużycie benzyny mam o litr benzyny na tysiąc większe, niż w pozostałych. Ale za to gazu oszczędzam 1,2 litra, czyli koszt paliwa wyższy tak o 3 grosze na sto kilometrów, i tylko przy częstym wyprzedzaniu, i ostrym ruszaniu spod świateł.
Ale to zależy od sposobu użytkowania, bo na torze wyścigowym różnica będzie drastycznie większa.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-15, 21:04 

Witajcie...
Auto wczoraj zostało dostrojone na LPG za pomocą sondy szerokopasmowej i komp. gazownika. Jednak udało mu się ustawić auto tak żeby było "bezpiecznie'' tzn. po przekroczeniu 5,5 tys. AFR wskakuje na 12. To już dobrze. Auto jest żwawe i nie brakuje mu mocy nawet w górnym zakresie obrotów. Dopóki mam ustawioną serię czyli 211 KM i turbo dmucha 0,6 bara to niech tak zostanie. Wraz ze zwiększaniem mocy będę zakładał inne graty do LPG.

Został jeden problem który chcemy rozwiązać: Samochód przy próbie przełączenia się na LPG gaśnie...zazwyczaj rano albo jak postoi ok 7-9h. Wtryski są nowe (ponoć) i gazownik twierdzi że zdążyły się zakleić... szczerze mówiąc to nie wiem czy to prawda ale...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-12-15, 21:41 
Pomaga

to prawda, winę ponosi też niedogrzany gaz i wytrącające się w tych warunkach parafiny - i tu wracamy do zbyt małego reduktora :mrgreen:
Duży reduktor to wysoka temperatura gazu i nie tylko mniej się wytrąca , ale nawet jak się odrobina wytrąci to gorący gaz wydmucha.

Tytuł: Re: Volvo i problemy z gazem.
PostLink | Napisane: 2012-01-22, 21:37 

Dla zainteresowanych... Problem z odpalaniem tkwił w komputerze... Zamiana kopa na Kinga pomogła. Auto odpala na benzynie i bez problemu przełącza się na LPG.

PostLink | Napisane: 2012-01-24, 13:43 

Auto: Audi A6
Elektronika: DREAM XXI
Wtryskiwacze: REG Fast
Reduktor: OMVL
Pojemność: 2771
Moc: 193
Kod Nadwozia: 4B
Kod Silnika: APR
Rok Produkcji: 1999
Zmiana komputera? Z tego co kojarzę, to Zavoli Alisei i KING to bardzo zbliżone elektroniki (pasuje ta sama wiązka). W czym więc ten KING jest lepszy od Zavoli? Oprócz wspierania korekt po ODB których mogło nie być w Zavoli, pytanie czy masz to podłączone?

PostLink | Napisane: 2012-02-03, 09:56 

lechunlx, Mianowicie różnica jest taka ze w Kingu gość miał w ustawieniach wybór wtrysków...a w Zavoli tego nie było i auto nie przełączało się na LPG.
A w czym jest lepszy ?? Jedno i drugie takie samo badziewie...

PostLink | Napisane: 2012-02-03, 12:35 
Pomaga

Pleciesz chłopie, to funkcjonalnie identyczne sterowniki i z pewnością była inna przyczyna skoro wymieniono sterownik. Nie jest to z pewnością badziewie , ale nie komunikuje się łatwo z użytkownikiem i wymaga więcej wiedzy niż mają jej zazwyczaj gazowonicy.

Strefa czasowa: UTC + 1