Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wywala płyn chłodniczy przy przełączeniu na benzyne
PostLink | Napisane: 2012-02-05, 17:30 

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
Nie znam układu chłodzenia w tym samochodzie. Przypuszczam, że do wywalania płynu dochodzi wtedy, jak jest zamknięty termostat i nie ma bezpośredniego połączenia górnych partii silnika z chłodnicą, które ma połączenie ze zbiornikiem wyrównawczym i którym to połączeniem następuje na bieżąco odpowietrzanie układu. Przy zamkniętym termostacie gromadzące się w górnych partiach bloku silnika "powietrze" wypycha płyn z bloku dolnym połączeniem z chłodnicą do zbiornika wyrównawczego, no i dalej na zewnątrz jak zawór ciśnieniowy na korku jest sprawny.
paput napisał(a):
DOpiero kiedy jade tak 3 tys obrotów to lekko ciepło zaczyna lecieć z nawiewów

Bo przy tych obrotach pompa ma taką wydajność, że jest w stanie pokonać opór jaki daję pęcherz "powietrza" w obwodzie reduktor-nagrzewnica.
Nie znam budowy reduktora Zavoli S, ale w reduktorze OMVL Dream XXI (który mam), nie musi być uszkodzona membrana, żeby gaz dostał się do układu chłodzenia, może do tego dojść na oringach.

PostLink | Napisane: 2012-02-05, 18:16 

Auto: a4 b5
Elektronika: Lecho SEC
Wtryskiwacze: OMVL niebieskie
Reduktor: Zavoli S
Dysze: -
Pojemność: 2400
Moc: 165
Kod Nadwozia: czarny
Kod Silnika: alf
Rok Produkcji: 1997
U mnie jest tak:
Najpierw płyn idzie na parownik u mnie (takie obejście) potem wężem powrotnym praca na nagrzewnice. Dmuchnąłem w zbiorniczek i płyn z tego węża wyleciał, tzn że jest drożny. Nie ma za to ciśnienia i płyn nie leci tym wężem na włączonym silniku. Nie wiem dlaczego... :(
Za to przy dynamicznej jeździe temperatura nie rośnie tylko trzyma 90 stopni co wyklucza padnięta pompe wody.

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 00:12 

Auto: Toyota Corolla 1.4 VVTI
Elektronika: PRINS
Wtryskiwacze: KEIHIN-pomarańczowe
Reduktor: PRINS (2 membrany)
Pojemność: 1398
Moc: 96.5
Kod Nadwozia: E12
Kod Silnika: 4 ZZ
Rok Produkcji: 2004
gimak napisał(a):
Nie ma za to ciśnienia i płyn nie leci tym wężem na włączonym silniku. Nie wiem dlaczego...

Próbowałeś czy leci przy zwiększonych obrotach? Przupuszczam, że poleciałby. Trudno mi stawiać diagnozę na odległość nie znając w dodatku silnika.
paput napisał(a):
jak odpowietrzyłem wczoraj układ i uzupełniłęm płyn, pojeździłem z 30 minut na gazie przy dobrym "bucie" nawet do 5 tys obrotów to nic a nic nie wywaliło płynu. Dopiero jak postoi to tak jakby się zapowietrzał i jak jade temperatura idze 90 stopni i nadal się nie przełącza a parownik zimny...

Pytanie: jak odpawietrzyłeś ...... i nic nie wywaliło płynu, czy w tym czasie było ogrzewanie? Przypuszczam, że było. To, że wtedy nie wywalało płynu to dlatego, że dostający się do obiegu gaz lub spaliny (tego do końca nie wiemy, ale to, "dopiero jak postoi ..." sugeruje, że to gaz) jest na bieżąco usuwany z krążącym w obiegu płynem. Po zatrzymaniu nie ma krążenia płynu i przyczyny napowietrzenia układu ze strony silnika, ale ze strony reduktora jest, bo on jest nadal pod ciśnieniem zanim go nie rozładuje przez nieszczelność do układu chłodzenia. Dlatego są takie objawy po zatrzymaniu silnika.
A nie przełącza się na gaz, bo reduktor (zimny) nie osiągnął właściwej temperatury przełączenia.
Cytuj:
poziom w zbiorniczku podniosł sie wtedy po przełączeniu pod sam korek a tam jest przelew... i wtedy wylał mi się ten płyn

Jak napisałem nie znam tego silnika i w związku powyższym cytatem mam pytanie czy zbiornik wyrównawczy w tym silniku pracuje jako ciśnieniowy? Sądząc po tym "a tam jest przelew", że pracuje jako bezciśnieniowy i podłączony jest do króćca z korkiem służącym do napełniania układu.
Ten przelew to prawdopodobnie jakiś wężyk.
Jeżeli tak jest, to proponuję przeprowadzić dwa eksperymenty za jednym zamachem. Przedłużyć ten wężyk przelewu i zanurzyć go w butelce z wodą. Zakręcić zawór gazowy na butli i najlepiej spuścić gaz z instalacji. Układ odpowietrzyć jak za poprzednim razem. Pojeździć jakiś czas tylko na benzynie (może być i z buta) i sprawdzić: czy działa ogrzewanie, czy reduktor jest gorący (z wężami do niego), czy chłodnica jest gorąca (według mnie tak) oraz to czy wężyk zanurzony w butelce z wodą bąbelkuje (wg mnie nie powinien), płyn na postoju nie powinien jechać do góry. Dla pewności można to powtórzyć na drugi dzień (dalej na benzynie) i czy odpowiedzi na wyżej postawione pytania będą takie same (przypuszczam, że takie same). Można teraz odkręcić gaz, silnik gorący, (reduktor też) więc powinien przełączyć się na gaz. Można teraz poszaleć na gazie jakiś czas i po zatrzymaniu samochodu, nie wyłączając silnika, sprawdzić, jaka w tej sytuacji jest odpowiedź na wyżej postawione pytania. Chłodnica będzie na pewno gorąca, co z ogrzewaniem reduktorami - nie wiem, ale jestem prawie pewny, że będzie bąbelkowanie z wężyka zanurzonego w butelce z wodą, a to byłoby potwierdzeniem diagnozy - reduktor.
Jak się kolega zdecyduje na ten eksperyment, to ciekaw jestem wyniku - czy to moje wróżenie z fusów było prawidłowe.

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 08:37 
Pomaga

Auto: Xantia HA
Elektronika: Stag 4
Wtryskiwacze: Magic Jet/"skręcone"
Reduktor: Zavoli/1,2 bara
Dysze: 2,5
Pojemność: 2000
Moc: 136
Kod Silnika: XU10J4R
Rok Produkcji: 1998
gimak napisał(a):
Jak się kolega zdecyduje na ten eksperyment, to ciekaw jestem wyniku - czy to moje wróżenie z fusów było prawidłowe.

A tam dwa dni bije pianę, zamiast zakręcić zawór na butli.

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 21:13 

Mirosław napisał(a):
gimak napisał(a):

A tam dwa dni bije pianę, zamiast zakręcić zawór na butli.

już zrobiłem :mrgreen: mam nadzije ze pomoże

panowie nurtuje mnie jeszcze jedna myśl, dzisiaj gazownik powiedział że komputer nie powinien być zamontowany na parowniku, a tak właśnie mam. Też mi się wydaje że to nie tak bo chyba w lecie przy wysokich temp może wariowac. Dobrze myślę???

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 21:16 
Administrator

Auto: COSWORTH 2.9 24V6 Scorpio
Elektronika: AGIS OBD/CAN
Wtryskiwacze: Hana
Reduktor: IG1 MAGG M&C
Dysze: zielone
Pojemność: 2933
Moc: 207
Kod Nadwozia: GFR, GGR
Kod Silnika: BOB
Rok Produkcji: 1996
dobrze myślisz

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 21:22 

Struna napisał(a):
dobrze myślisz

kuźwa co za głomby montują tam te instalacje :evil:
chodzi jedynie o zysk zapewne i jak najmniejszą ilość włożonej pracy :cry:

PostLink | Napisane: 2012-02-06, 21:40 
Administrator

Auto: COSWORTH 2.9 24V6 Scorpio
Elektronika: AGIS OBD/CAN
Wtryskiwacze: Hana
Reduktor: IG1 MAGG M&C
Dysze: zielone
Pojemność: 2933
Moc: 207
Kod Nadwozia: GFR, GGR
Kod Silnika: BOB
Rok Produkcji: 1996
no najwyraźniej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1