Autor Wiadomość
 Tytuł: zenit
PostLink | Napisane: 2011-11-11, 19:42 

witam mam taki pytanie czy instalacja zenit i wtryski sirocco(czy cos w tym stylu) beda wspołgrac w aucie 6 cyl.i jak to bedzie pracowac.dziekuje za odp. i pozdrawiam

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-12, 08:14 

Auto: A8
Elektronika: KME, Zenit
Wtryskiwacze: matrix
Reduktor: KME GOLD
Pojemność: 2,8
Moc: 174KM
Kod Silnika: AAH
Rok Produkcji: 1995
Kolega ma centrale siroco, wtryski matrix i reduktor silver, to wszystko mu napędza motor V6 2,8, hula bez problemów. Ja mam centrale zenit, wtryski matrix, ale reduktor silver sobie nie radził z moim V6 2,8. Wymieniłem go na golda i fura śmiga w elegancie. Niby silniki te same, rocznik ten sam, przebieg niemal że identyczny, a różnica jest. Z tego co wiem, to zenit ma słabe oprogramowanie do precyzyjnego ustawienia. Ale najlepiej poczekaj, aż wypowiedzą się koledzy z bogatą wiedzą i doświadczeniem. I na pewno musisz uzupełnić profil, by mogli wszyscy wiedzieć z jaką bryką V6 mają do czynienia.

Tytuł:
PostLink | Napisane: 2011-11-12, 13:55 

Auto: Mazda Xedos 6
Elektronika: AG Zenit
Wtryskiwacze: Hana H2000 Czerwone
Reduktor: Zavoli zeta N 1,35 bara
Pojemność: 1600
Moc: 107 KM
Kod Nadwozia: CA
Kod Silnika: B6
Rok Produkcji: 1996
Zenit ma niestety skopane korekty :roll: Ciężko go idealnie dostroić do faktycznych warunków pracy silnika.

Jeśli będziesz dopiero gazował auto to najlepiej na stagu. W Białym porządnie założą Ci instalacje na 27 Lipca w AC.

Tytuł: Re: zenit
PostLink | Napisane: 2012-01-11, 16:11 

Auto: Audi 100 S4
Elektronika: Zenit JZ-2005
Wtryskiwacze: Valtec czerwone
Reduktor: KME Gold Turbo
Pojemność: 2200 Turbo KKK24
Moc: 303
Rok Produkcji: 1993
Podłączę się pod temat. Jesli ktoś tak jak ja ma już tego Zenita i z nim chce się bawić to czy ktos mi wyjaśni jak ustawiać te korekty ??

Jak na razie jedyne co zrobiłem to zaktualizowałem sterownik ( co ciekawe po aktualizacji o dziwo nagle po kalibracji mój wciaż za wysoki offset 2.8 - 3.0 spadł do prawidłowego 2.0 ) Następnie zacząłem bawić się korektami wg obrotów ( bo taka opcja pojawiła się wraz z nowym softem ( ale to okazało sie dla mnie za trudne ) a więc skupiłem się na korektach w opcjach expert i tam ustawiłem korektyu ciśnieniowe i korekty po temperaturze reduktora ( bo po temperaturze gazu słabo się to sprawdza - czujnik widzi chyba temperaturę listwy a nie gazu )

Co osiągnąłem , a no zanim zacząłem się bawić zawsze po nagrzaniu auta w korkach zaczynały mi obroty skakać, chodzi nie równo , zapalał się check i błąd adaptacji mieszanki ( pewnie za ubogo ) a więc podkręcałem w korektach temperaturowych na nagrzanym aucie ( robiłem to na słuch :) ) aż zaczął równo pracować - i wyszło na to że przy:

70* reduktora mam 0%
80* ustawiłem +10%
90* ustawiłem +20%

Wygląda na to że jest lepiej bo check sie nie zapala ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić fachowo ?? W najbliższym czasie jak finanse pozwolą zapodam u mnie nowe wtryski HANA te najmocniejsze wtedy pewnie bedę to wszystko zmieniał ale jak na razie muszę coś zrobić na tych valtecach

Tytuł: Re: zenit
PostLink | Napisane: 2012-01-12, 15:45 
Pomaga

Auto: nissan primera
Elektronika: zavoli aliseiN
Wtryskiwacze: magic jet
Reduktor: zavoli N
Dysze: 2,2 p=1,0 bar
Pojemność: 1597
Moc: 99KM
Kod Nadwozia: P11.144
Kod Silnika: GA16GE
Rok Produkcji: 2001
303 KM , jeden gold i czerwone valteki ? Oczekujesz, że taki zestaw uzdrowi grzebanie w jakichkolwiek korektach ? Mylisz się ! Poczytaj forum, doszkol się i albo sam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania, albo będziesz wiedział że nie na każde pytanie jest prosta odpowiedź .
Cel ustawiania każdej z korekt jest podobny , a metoda identyczna. Nic na oko , tylko na czasy wtrysku lub lepiej na odczyty OBD

Strefa czasowa: UTC + 1