Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-16, 18:00 

Dołączył(a): 2010-07-18, 13:20
Posty: 24
Lokalizacja: Wilkowyje

Pomógł: 2 razy

Artur_1975 napisał(a):
Wtryski zamontowane w głowicy w ten sposób jak na foto pracują do góry nogami. Tak miałem w pierwszej Alfie i nie było najmniejszych problemów.

Cieknące wtryski? O nie ;-) Całą instalację LSi zakładałem od podstaw w nowej Alfie. Cała instalacja jest nowa! Zakupiona w LTAPolonia.


Sam zamieściłeś filmik na youtubie o cieknących wtryskach w alfie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tu piszesz, że nie było najmniejszych problemów. No, ale nie wnikam...Jak to mówią, nie mój cyrk, nie moje @@@@@... :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-16, 20:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-10-22, 18:28
Posty: 215
Lokalizacja: Chełmża

Pomógł: 2 razy

Auto: Alfa Romeo 156 Progresion
Elektronika: Vialle LiquidSi
Wtryskiwacze: Vialle V20
Dysze: Vialle
Pojemność: 1747
Moc: 106kW/144KM
Kod Nadwozia: 932A3100 30G
Kod Silnika: AR32201
Rok Produkcji: 2005
Accordynator napisał(a):
Sam zamieściłeś filmik na youtubie o cieknących wtryskach w alfie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tu piszesz, że nie było najmniejszych problemów. No, ale nie wnikam...Jak to mówią, nie mój cyrk, nie moje @@@@@... :lol:



W starej Alfie tak, patrz na daty na YT.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-17, 01:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-10-22, 18:28
Posty: 215
Lokalizacja: Chełmża

Pomógł: 2 razy

Auto: Alfa Romeo 156 Progresion
Elektronika: Vialle LiquidSi
Wtryskiwacze: Vialle V20
Dysze: Vialle
Pojemność: 1747
Moc: 106kW/144KM
Kod Nadwozia: 932A3100 30G
Kod Silnika: AR32201
Rok Produkcji: 2005
Essowot napisał(a):
Zdemontuj kolektor ssący i zobacz w jakiej pozycji są wtryskiwacze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-18, 18:19 

Dołączył(a): 2010-02-01, 09:20
Posty: 38
Lokalizacja: Tychy

Pomógł: 0 razy

Auto: Megane II | Megane III
Elektronika: Stag 300+ VIALE LiquidSI
Wtryskiwacze: Matrix HD344 | E17
Reduktor: Zavoli Zeta N -
Dysze: 2,4
Pojemność: 1600 | 1400
Moc: 110 | 130
Kod Silnika: km812 | H4J
Rok Produkcji: 2006 | 2011
gregor0819 napisał(a):
Myślisz się, wadą jest zle skierowana dysza. Gaz który leci w coś na nim zostaje jak lód. Dajesz pb... Odparuje i po problemie.


Obecnie dysze skierowane są dokładnie w środek pomiędzy oba zawory ssące - dokładnie w ten sam punkt na który wskazuje wtrysk PB. Jak w takim razie ustawić dysze od lpg żeby szarpanie w okolicach 50 km od odpalenia silnika nie pojawiało się? Dodam że przez pierwsze 40 minut jazdy silnik pracuje bez zarzutu. Odległość końcówki wtrysku PB i zakończenie dyszy lpg od zaworów jest mniej więcej taka sama.


Załączniki:
IMG_20170605_184642.jpg
IMG_20170605_184642.jpg [ 11.31 KiB | Przeglądane 747 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-19, 06:16 

Dołączył(a): 2018-06-11, 06:14
Posty: 4

Pomógł: 0 razy

Auto: Mazda Mx-5 NC 2.0
W weekend spróbuje zdemontować kolektor nie mniej jednak wydaje mi się mało prawdopodobne że to przez lód. Po przelaczeniu z gazu na benzynę i spowrotem dosłownie 20 sec chodzi normalnie. Ostatnio po przejażdżce ponad 100km ale gdy jechałem dynamicznie nic się działo. W moim myśleniu dynamiczna jazda więcej przelanego paliwa= więcej lodu? Czy się mylę.
Na pozostałe pytanie które zamieściłem w pierwszym poście znacie moze odpowiedź?
Znacie może w okolicach Małopolski jakiś sprawdzony warsztat kto by mógł to obejrzeć?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-06-25, 17:08 

Dołączył(a): 2017-06-06, 23:34
Posty: 19

Pomógł: 0 razy

Auto: Alfa
Elektronika: Vialle
Pojemność: 1400
Moc: 170
Rok Produkcji: 2011
+1 że to przez lód.

mam LSi i identyczny problem (po 60km zbyt bogata mieszanka), przełączenie choćby na ten minimalny czas na Pb i z powrotem i problem znika na kolejne 60km. w LTA również podali mi przyczynę j/w. i dokładnie tak samo problem występuje przy jeździe w trasie 60-100 km/h i TYLKO latem. zarówno zimą, jak i podczas dłuższej jazdy prędkością autostradową problemu nie ma

ale ja tak mało jeżdżę tras i na tyle jestem zadowolony z tego jak instalka działa, że stwierdziłem, że nie będę tego reklamował, żeby przy naprawie malutkiego problemu nie zrobił się inny, większy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2018-07-02, 17:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2013-10-22, 18:28
Posty: 215
Lokalizacja: Chełmża

Pomógł: 2 razy

Auto: Alfa Romeo 156 Progresion
Elektronika: Vialle LiquidSi
Wtryskiwacze: Vialle V20
Dysze: Vialle
Pojemność: 1747
Moc: 106kW/144KM
Kod Nadwozia: 932A3100 30G
Kod Silnika: AR32201
Rok Produkcji: 2005
No to teraz kolektory w górę, korekta dysz i po sprawie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-11, 19:20 

Dołączył(a): 2019-01-11, 19:11
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 0 razy

Auto: Laguna 3 2.0 T
Elektronika: Vialle Liquid SI
Wtryskiwacze: Żółte
Reduktor: brak
Pojemność: 2000
Moc: 170
Kod Nadwozia: Biały
Kod Silnika: F4RT
Rok Produkcji: 2011
Moj pierwszy post wiec klaniam sie nisko.
Skąd wiecie ze auto jedzie na PB a nie na LPG? Żółta dioda Wam sie zaświeca?
Tez mam Vialle SI w Lagunie 3.. Generalnie chodzi spoko, nic nie szarpie ale przy jezdzie autostradowej przełącza sie na PB. Oczywiście diody LBP swieca na zielono ja nic nie wiem a PB znika. Skutkiem tego dwa razy juz zabrakło mi PB i auto zostalo unieruchomine. (Wczesniej serwis niby cos tam poprawial wiec im uwierzlem . teraz tankuje pod korek ). NIby nic ale nie po to płaciłem 5,5k zeby powyzej 130km/h jezdzic na PB...
Jakies sugestie?
dzieki
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-11, 22:54 

Dołączył(a): 2010-02-01, 09:20
Posty: 38
Lokalizacja: Tychy

Pomógł: 0 razy

Auto: Megane II | Megane III
Elektronika: Stag 300+ VIALE LiquidSI
Wtryskiwacze: Matrix HD344 | E17
Reduktor: Zavoli Zeta N -
Dysze: 2,4
Pojemność: 1600 | 1400
Moc: 110 | 130
Kod Silnika: km812 | H4J
Rok Produkcji: 2006 | 2011
Sprawdź które wtryski i którą wersę pompy Ci zamontowali. Są dwie PTS-40 i PTS-70
https://lpg-forum.pl//liquidsi-pompa-mocniejsza-i-slabsza-pytanie-t58525.html
I uzupełnij profil


Załączniki:
Vialle.jpg
Vialle.jpg [ 15.38 KiB | Przeglądane 169 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 09:52 

Dołączył(a): 2019-01-11, 19:11
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 0 razy

Auto: Laguna 3 2.0 T
Elektronika: Vialle Liquid SI
Wtryskiwacze: Żółte
Reduktor: brak
Pojemność: 2000
Moc: 170
Kod Nadwozia: Biały
Kod Silnika: F4RT
Rok Produkcji: 2011
dzieki Deker
Wtryski żółte
Pompa słabsza
Dla pewności załączam zdjęcia
https://photos.app.goo.gl/oweEyipmv5muVmkx5
Profil uzupełniony
thx


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 11:07 

Dołączył(a): 2010-02-01, 09:20
Posty: 38
Lokalizacja: Tychy

Pomógł: 0 razy

Auto: Megane II | Megane III
Elektronika: Stag 300+ VIALE LiquidSI
Wtryskiwacze: Matrix HD344 | E17
Reduktor: Zavoli Zeta N -
Dysze: 2,4
Pojemność: 1600 | 1400
Moc: 110 | 130
Kod Silnika: km812 | H4J
Rok Produkcji: 2006 | 2011
Już teraz wiadomo dlaczego znika Ci benzyna. Wtryski masz do max 110km i jeżeli pompa faktycznie też słabsza to niestety nie powinno to jeździć w pełnym zakresie tylko na lpg. Musi podpierać się benzyną.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 13:24 

Dołączył(a): 2019-01-11, 19:11
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 0 razy

Auto: Laguna 3 2.0 T
Elektronika: Vialle Liquid SI
Wtryskiwacze: Żółte
Reduktor: brak
Pojemność: 2000
Moc: 170
Kod Nadwozia: Biały
Kod Silnika: F4RT
Rok Produkcji: 2011
Dzieki.
Znaczy ze mnie warsztat naciagnął i trzrba bedzie robic dym..
1. Czy ostatni wiersz to wartosc mocy na pojedynczy cylindrer?
2. Myslisz ze nowe wtryskiwacze (brazowe) do tej pompy poprawia sprawe czy wymiana pompy na wydajniejsza jest nieunikniona?
dziekuje za porade.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 15:20 

Dołączył(a): 2010-02-01, 09:20
Posty: 38
Lokalizacja: Tychy

Pomógł: 0 razy

Auto: Megane II | Megane III
Elektronika: Stag 300+ VIALE LiquidSI
Wtryskiwacze: Matrix HD344 | E17
Reduktor: Zavoli Zeta N -
Dysze: 2,4
Pojemność: 1600 | 1400
Moc: 110 | 130
Kod Silnika: km812 | H4J
Rok Produkcji: 2006 | 2011
Tak ostatnia wartość to moc w KW z jednego wtrysku. Jeśli moc jest na granicy dwóch wtrysków wtedy wybiera się ten słabszy.
Wydaje misie że w tym przypadków raczej dark brown powinien być.
Jeśli będzie wydajny wtrysk a pompa nie da rady to też nie pojedzie. Te mocne pompy montuje się za pośrednictwem dodatkowego przekaźnika bo inaczej spali się komputer.
Jeszcze niedawno na stronie były do tego stosowne instrukcje dostępne dla wszystkich, ale teraz już je ściągnęli ze strony.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 19:23 

Dołączył(a): 2019-01-11, 19:11
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa

Pomógł: 0 razy

Auto: Laguna 3 2.0 T
Elektronika: Vialle Liquid SI
Wtryskiwacze: Żółte
Reduktor: brak
Pojemność: 2000
Moc: 170
Kod Nadwozia: Biały
Kod Silnika: F4RT
Rok Produkcji: 2011
Sprawdziłem wtryski tym razem po symbolu, a nie po kolorze. Moje to '20tki' czyli nie żółte a białe .. chociaż w rzeczywistosci sa takie kremowe i wg mnie blizej im do żółtych a nie białych. Sorry za zamieszanie.
Silnik ma 125kW/170KM czyli 31,25 kw na wtrysk. Napisałeś, że jak jest na pograniczu to bierze sie te słabsze.
Czyli "white" które są do 30 kw powinny być odpowiednie..
Czy stosuje sie słabszą pompę do białych wtrysków? Jak tak to czy masz pomysł jak wyczaić dlaczego przełącza?
Dzieje sie tak od zawsze więc nie jest to raczej problem zatkanych wtrysków.
dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Liquidsi szarpie + kilka pytan
PostLink | Napisane: 2019-01-15, 20:13 

Dołączył(a): 2010-02-01, 09:20
Posty: 38
Lokalizacja: Tychy

Pomógł: 0 razy

Auto: Megane II | Megane III
Elektronika: Stag 300+ VIALE LiquidSI
Wtryskiwacze: Matrix HD344 | E17
Reduktor: Zavoli Zeta N -
Dysze: 2,4
Pojemność: 1600 | 1400
Moc: 110 | 130
Kod Silnika: km812 | H4J
Rok Produkcji: 2006 | 2011
Upewnij się jaką masz pompę. Bo jeżeli tą słabszą to one nie będzie w stanie wykarmić wtrysków.
Mogli CI też ustawić funkcje smarowania zaworów paliwem
 -2FUEL function to lubricate valve seats with petrol, in order to avoid valve seat recession in case of weak soft material valve seats.
Albo ustawić zakres obrotów na LPG np do 3000, powyżej tylko PB


Góra
 Zobacz profil  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę  | <<  1, 2, 3  >>

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


            Strona główna forum

Kontakt    |   Najbardziej pomocni    |    FAQ    |   Szukaj    |   Zaloguj    |   Zarejestruj


               

LPG-forum.pl - instalacja LPG, instalacje gazowe, autogaz, STAG 200, 300, VALTEK, LPGTECH, MAGIC JET, Warsztaty LPG, BLAD SILNIKA
Kamery Wałbrzych - Usługi informatyczne Wałbrzych - karma bez kukurydzy - Preparaty do dezynfekcji

POWERED_BY                Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 -
phpBB SEO