Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana pompy Vialle kilka pytań
PostLink | Napisane: 2025-08-02, 15:44 

Auto: Laguna 3 2.0t/Punto II
Elektronika: Vialle/Tech204
Wtryskiwacze: AC W01
Reduktor: A09 Arktic
Dysze: 1.8
Pojemność: 2000/1200
Moc: 204/60
Kod Nadwozia: czarnu/zrebrny
Rok Produkcji: 2004/2002
Dostałem zregenerowaną pompę i wziąłem się do wymiany. Wstępnie jest już złożone ale muszę kupić nowy oring wielozaworu więc poczeka, ale w międzyczasie mam kilka pytań:
- stara pompa była w takim gumowym koszyczku, czy wąż ssący powinien być w nim czy poza nim?
- kabel masowy z wiązki (tak zakładam, czarny z oczkiem przykręcany do wielozaworu) był stopiony, izolacja nie istnieje. Uciąłem w zdrowym miejscu i dorobię ale nie wiem jak dalej w wiązce to wygląda, czy mogę ewentualnie dać masę nie z wiązki a po prostu z karoserii? Czy to jest masa ale nie zbiornika a do komputera idąca z butli? Bo nie mam pewności jak on wygląda po drodze a nie za bardzo mam pod blokiem jak sprawdzić;
- wąż ssący nie jest za krótki? W chwili obecnej jest mniej więcej równo z pompą, ale po zdjęciu wielozaworu jeszcze w butli było na dnie dość sporo gazu płynnego, na oko ze dwa litry więc jakby nie zasysał do końca - ale może ma to związek z pierwszym pytaniem o koszyk, wąż był przymocowany do korpusu pompy i idzie w dół równolegle z nią przytulony więc niech będzie jak było?
Chyba tyle na dziś. Czy ktoś pomoże w temacie? Pierwszy raz mam styczność z tą instalacją

Tytuł: Re: Wymiana pompy Vialle kilka pytań
PostLink | Napisane: 2025-08-09, 13:56 

Auto: Laguna 3 2.0t/Punto II
Elektronika: Vialle/Tech204
Wtryskiwacze: AC W01
Reduktor: A09 Arktic
Dysze: 1.8
Pojemność: 2000/1200
Moc: 204/60
Kod Nadwozia: czarnu/zrebrny
Rok Produkcji: 2004/2002
Odpowiem sam sobie, operacja się udała pacjent żyje. Pompa powinna być w koszyku, masę dałem nową od miejsca w wiązce gdzie nie było uszkodzeń, zalałem 20l, pompa ładnie wstała, sprawdziłem szczelność połączeń - jest ok. Teraz tylko lać i jeździć. Aha, musiałem wymienić oring wielozaworu bo stary był za duży, podwinięty sklepany. Udało się kupić oryginalny, łącznie z kosztem pompy około 750zł całość, roboty nie liczę bo swoja.

Strefa czasowa: UTC + 1